• Αρχικη
 • Συνεργασιες
 • Γυναικολογια
 • Ογκολογια
 • Συμβουλες
 • Μεταδιδόμενα Νοσήματα
 • Ρομποτικη Χειρουργικη
  ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΑ
  Μαιευτικη
  Εβδομαδες εγκυμοσυνης
  Τοκετος
  ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
  αρθρα & Νεες μεθοδοι
  προσωπικη γνωμη
 • Βιογραφικο
 • Επικοινωνια
 • Error
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 62

  Πρώτη επίσκεψη

  22.06.11 / Κατηγορία Υπογονιμότητα / από τον Θ.Αδάμη

  Όταν ένα ζευγάρι επισκέπτεται για πρώτη φορά τον γιατρό λόγω αδυναμίας επίτευξης μίας εγκυμοσύνης, συζητά μαζί του όλα τα θέματα τα οποία αφορούν:

  • το οικογενειακό ιστορικό. Εδώ συζητούνται περιπτώσεις υπογονιμότητας, αποβολών, γενετικών προβλημάτων και χρόνια κληρονομικά νοσήματα ανά οικογένεια.
  • το ατομικό ιστορικό. Χρόνιες παθήσεις, φαρμακευτικές αγωγές, χειρουργεία, προβλήματα υγείας του ζευγαριού
  • το μαιευτικό ιστορικό. Προηγούμενες εγκυμοσύνες με άλλον/άλλη σύντροφο. Μας βοηθά να εστιάσουμε σε τυχόν προβλήματα του ενός από τους δύο, όσο και αν αισθάνονται περίεργα εκείνη την στιγμή.
  • το γυναικολογικό ιστορικό. Ρυθμικότητα του κύκλου, ορμονικό προφίλ, υπερηχογραφικός έλεγχος. Η ακεραιότητα του γεννητικού συστήματος και η σωστή λειτουργικότητά του είναι απαραίτητη για τις περαιτέρω συμβουλές μας.

  Σε αυτό το πρώτο ραντεβού, μπορούν να έχουν μαζί τους τις πρώτες εξετάσεις που θα έχουν πραγματοποιήσει (υστεροσαλπιγγογραφία, σπερμοδιάγραμμα) αφού συμβουλευτούν τον γιατρό για τις συνθήκες που πρέπει να γίνουν. Θα αναρωτιέστε γιατί αυτές τις εξετάσεις τις ζητάμε πριν ακόμα από το πρώτο ραντεβού. Η εξήγηση είναι ότι οι παθήσεις που αντιπροσωπεύουν αυτές οι δύο εξετάσεις (παθήσεις του σπέρματος, παθήσεις των σαλπίγγων) είναι οι λόγοι για τους οποίους δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε η μέθοδος της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Εάν τα σπερματοζωάρια πάσχουν ή οι σάλπιγγες πάσχουν δεν μπορεί να συμβεί σύλληψη ακόμα και αν το ωάριο είναι φυσιολογικό. Αποτέλεσμα είναι η γονιμοποίηση (σύλληψη) να γίνεται στο εργαστήριο.

  Όσον αφορά το σπερμοδιάγραμμα, αυτό μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, την κινητικότητά τους, το ποσοστό παθολογικών μορφών και συμπληρώνεται από την βιοχημική ανάλυση του σπερματικού υγρού. Εάν απαιτηθεί ζητούνται από τον άνδρα πρόσθετες εξετάσεις;

  • υπερηχογράφημα όρχεων
  • ανάλυση αιματικής ροής όρχεων (doppler) με υπέρηχους
  • μέτρηση επιπέδων Υποφυσιακών ορμονών (FSH,LH) οι οποίες είναι υπεύθυνες για την σωστή λειτουργία των γεννητικών αδένων και στον άνδρα όπως και στην γυναίκα. Η ανάλυση συμπληρώνεται με μέτρηση επιπέδων της Τεστοστερόνης, τελικής γεννητικής ορμόνης στον άνδρα.
  • μαγνητική τομογραφία υπόφυσης (σε συγκεκριμένα μόνο παθολογικά ευρήματα, δεν αφορά όλους).

  Επιπρόσθετοι επιβαρυντικοί παράγοντες όσον αφορά τον άνδρα είναι:

  • το κάπνισμα
  • η κατανάλωση αλκοόλ
  • το επάγγελμα (ενασχόληση με βαρειά επαγγέλματα, χημικά, ακτινοβολία)
  • καθημερινές συνήθειες (στενά παντελόνια, οδήγηση μηχανής, ώρες ύπνου, κακή διατροφή)
  • ψυχολογικές διαταραχές,
  • διαταραχές εκσπερμάτωσης.
  Τα προβλήματα του ανδρικού γεννητικού συστήματος αποδείχτηκε ότι ευθύνονται για το 50% και πλέον των περιπτώσεων υπογονιμότητας Παγκοσμίως. Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων και η κινητικότητά τους επηρεάζονται εύκολα από όλους αυτούς τους παράγοντες που αναφέραμε και τα πράγματα περιπλέκονται εάν αποδειχθεί ότι υπάρχει κάποιο ανατομικό ή παθολογικό πρόβλημα. Στις βαρειές περιπτώσεις η εξωσωματική γονιμοποίηση αποτελεί μονόδρομο για το ζευγάρι, ακόμα και αν η γυναίκα δεν εμφανίζει το παραμικρό πρόβλημα. Σε ελαφρύτερες διαταραχές μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος της σπερματέγχυσης η οποία όμως έχει χαμηλά ποσοτά επιτυχίας.

  Το ανδρικό γεννητικό σύστημα παράγει εκατομμύρια σπερματοζωάρια σε αντίθεση με το γυναικείο που παράγει μόνο ένα ωάριο. Ο λόγος είναι ότι το ανθρώππινο είδος αδυνατεί να διατηρήσει και να φέρει σε πέρας μία πολλαπλή κύηση. Οι δίδυμες κυήσεις όποτε εμφανιζονται αντιμετωπίζονται σαν κυήσεις υψηλού κινδύνου γιατί η πιθανότητα εμφάνισης παθολογικών καταστάσεων πολλαπλασιάζεται σε αυτές. Ατή είναι η φύση μας, δεν αλλάζει.

  Οι Αμερικανοί, που λατρεύουν να μιλούν με μεταφορές και παραδείγματα, για να δείξουν πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για μία σύλληψη, έκαναν τις συγκρίσεις τους και κατέληξαν στα εξής καταπληκτικά συμπεράσματα:

  • Το ταξίδι ενός σπερματοζωαρίου προκειμένου να συναντήσει το ωάριο το συνέκριναν με το ταξίδι ενός ανθρώπου πεζού που διασχίζει 70 χιλιόμετρα στην έρημο!
  • Την αναζήτηση του ωαρίου από ένα σπερματοζωάριο στην μήτρα την συνέκριναν με την αναζήτηση ενός τυφλού ανθρλωπου που αναζητά άλλον άνθρωπο σε ένα χώρο αντιστοιχο με ένα στάδιο 80000 θέσεων!!

  Υπερβολές; ναι, ακούγονται λίγο υπερβολικά όλα αυτά γιατί το σώμα του ανθρώπου δεν είναι έρημος. Η φύση "συνωμοτεί" κατά την περίοδο της ωορρηξίας ώστε το ωάριο να συναντηθεί με το σπερματοζωάριο. Η βλέννα που παράγεται από τον τράχηλο της μήτρας αλλάζει σύσταση, μορφή και pΗ ώστε να γίνει φιλική προς τα σπερματοζωάρια. Τα προστατεύει και τα βοηθά στο ταξίδι τους. Το ανοσοποιητικό σύστημα καταστέλλεται ώστε να μην τα καταστρέφει. Οι τραχηλικές κρύπτες προστατεύουν ολόκληρους πληθυσμούς σπερματοζωαρίων ώστε να ξεκνούν το ταξίδι τους ανά ομάδες. Η σάλπιγγα "συλλαμβάνει" το ωάριο και το ωθεί με δύναμη προς την μήτρα. Όλο το κυτταρικό επιφανειακό περιβάλλον της μήτρας και των σαλπίγγων αλλάζει μορφή και κάνει τα πάντα για να συναντηθούν. Μόνο ραντεβού στα τυφλά δεν μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς. Όταν συναντηθούν και γίνει η γονιμοποίηση, χημικά μηνύματα φτάνουν στην μήτρα και την ειδοποιούν να ετοιμάσει κατάλληλο έδαφος για την εμφύτευση του ζυγώτη (γονιμοποιημένου ωαρίου). Η προετομασία αυτή της μήτρας ονομάζεται "παράθυρο εμφύτευσης". Παράλληλα το ωοθυλάκιο από το οποίο εξήλθε το ωάριο λαμβάνει μήνυμα να συνεχίσει την λειτουργία του ώστε να στηρίξει την εγκυμοσύνη για όσο διάστημα θα οργανώνεται η δομή του πλακούντα. Έτσι δημιουργείται το "ωχρό σωμάτιο της κύησης". Η ορμόνη Προγεστερόνη, η οποία παράγεται από το ωχρό σωμάτιο σε αυξημένα επίπεδα αποτελεί το μήνυμα του οργανισμού προς τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να μην πειράξουν το γονιμοποιημένο ωάριο. Έτσι. παρά το ότι το γονιμοποιημένο ωάριο θεωρείται ξένο κατά 50% από τον οργανισμό, λαμβάνει υψηλή προστασία και ανενόχλητο φτάνει στην μήτρα. Μόλις λάβει το μήνυμα ότι το παράθυρο εμφύτευσης είναι έτοιμο, κατευθύνεται και εμφυτεύεται στην θέση που του υποδεικνύεται.

  Άρα, ο οργανισμός του ανθρώπου κάνει τα πάντα για μία επιτυχή εγκυμοσύνη αλλά δεν θέλει να συμβεί πολλαπλή εγκυμοσύνη.

  Όσον αφορά τις σάλπιγγες είναι ο επόμενος λόγος για τον οποίο η εξωσωματική αποτελεί μονόδρομο. Εάν οι σάλπιγγες είναι αποφραγμένες, ή είναι μεν διαβατές από το σκιαγραφικό υγρό αλλά "πάσχουν" λόγω χρόνιας φλεγμονής & αλλοιώσεων, τότε αδυνατούν να οδηγήσουν το ωάριο στην μήτρα. Ακόμα και αν το γεννητικό σύστημα της γυναίκας λειτουργεί τέλεια (σταθερή μηνιαία ωορρηξία, καλά ανεπτυγμένο ενδομήτριο, ανατομικά τέλεια μήτρα) εάν οι σάλπιγγες δεν λειτουργούν τότε ο μόνος τρόπος να συναντηθούν το ωάριο με το σπερματοζωάριο είναι έξω από το σώμα.

  Έχοντας στα χέρια μας τις εξετάσεις αυτές γίνεται καλύτερα ο προγραμματισμός για το μέλλον. Από εδώ και πέρα απαιτείται υπομονή από το ζευγάρι. Με το πέρασμα των χρόνων ανακαλύφθηκαν καινούργια πράγματα που αποδεδειγμένα επηρεάζουν την γονιμότητα ενός ζευγαριού. Οπότε είναι απαραίτητο να γίνουν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις ώστε ακόμα και αν χρειαστεί τελικά να γίνει εξωσωματική γονιμοποίηση να είμαστε καλά προετοιμασμένοι για να καλύψουμε όλες τις παιθανότητες.

  Χαρακτηριστικές λέξεις:
  Περισσότερα Άρθρα σε αυτήν την Kατηγορία: « Αντίσταση στην ινσουλίνη Επεμβατική »
  Στοιχεία Επικοινωνίας

  E-mail:
  mail@adamismd.gr

  Τηλέφωνο Ιατρείου:
  210 6985498

  Kινητό:
  6944 453044

  Fax Ιατρείου:
  210 6985494