• Αρχικη
 • Συνεργασιες
 • Γυναικολογια
 • Ογκολογια
 • Συμβουλες
 • Μεταδιδόμενα Νοσήματα
 • Ρομποτικη Χειρουργικη
  ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΑ
  Μαιευτικη
  Εβδομαδες εγκυμοσυνης
  Τοκετος
  ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
  αρθρα & Νεες μεθοδοι
  προσωπικη γνωμη
 • Βιογραφικο
 • Επικοινωνια
 • Error
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 62

  Πρώτες Εξετάσεις

  22.06.11 / Κατηγορία Υπογονιμότητα / από τον Θ.Αδάμη

  Η υπογονιμότητα χαρακτηρίζει ένα ζευγάρι όταν αυτό αδυνατεί να αποκτήσει παιδιά μετά από προσπάθεια ενός και κατά άλλους δύο χρόνων. Σύμφωνα με τα παραπάνω, ένα ζευγάρι δεν μπορεί να θεωρηθεί υπογόνιμο εάν δεν έχει για διάφορους λόγους κάνει την φυσική του προσπάθεια. Η μέθοδος έυρεσης των γόνιμων ημερών είναι γνωστή πλέον σχεδόν στο σύνολο του πληθυσμού. Αν θέλουμε να χωρίσουμε την υπογονιμότητα σε υποκατηγορίες τότε θα την χαρακτηρίσουμε πρωτοπαθή (δηλαδή όταν δεν υπήρξε ποτέ εγκυμοσύνη) και δευτεροπαθή (δηλαδή όταν υπήρξε στο παρελθόν εγκυμοσύνη) και αυτό σημαίνει ότι ο βλαπτικός παράγοντας εμφανίστηκε αργότερα.

  Οι πρώτες εξετάσεις που ζητάμε από ένα ζευγάρι είναι το σπερμοδιάγραμμα από τον άνδρα και η υστεροσαλπιγγογραφία από την γυναίκα. Έτσι έχουμε μία αδρή εικόνα τόσο της κατάστασης του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος όσο και μία εικόνα της βατότητας των σαλπίγγων. Η βατότητα των σαλπίγγων παίζει καθοριστικό ρόλο στην γυναικεία γονιμότητα αφού μέσω αυτών, το ωάριο θα κινηθεί προς την μήτρα, θα γονιμοποιηθεί και θα εμφυτευτεί.

  Πολλές φορές έχει συμβεί να βλέπουμε βατότητα των σαλπίγγων στην υστεροσαλπιγγογραφία αλλά η πραγματικότητα να είναι τελείως διαφορετική όπως αποδεικνύεται από την εικόνα που εμφανίζουν οι σάλπιγγες στην απλή ή στην ρομποτική λαπαροσκόπηση. Οι σάλπιγγες είναι όργανα τα οποία υπακούουν σε μηνύματα του οργανισμού και η προϋπόθεση καλής λειτουργίας τους είναι να είναι υγιείς και τα κύτταρά τους να είναι ικανά να βοηθήσουν το ωάριο στο ταξίδι του. Εάν για οποιονδήποτε λόγο έχει παραβλαπτεί η φυσιολογική δομή των σαλπίγγων τότε η βατότητα στην υστεροσαλπιγγογραφία ελάχιστα διαγνωστική είναι και ελάχιστα μας βοηθάει στον στόχο μας.

  Όσον αφορά το σπερμοδιάγραμμα, αυτό αποτελείται από πολλές παραμέτρους βάσει των οποίων θα αποφασιστεί εάν υπάρχει ή όχι πρόβλημα και πώς αυτό θα αντιμετωπιστεί. Η διατροφή, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η κόπωση, η ψυχολογία, η επίδραση βλαπτικών παραγόντων του περιβάλλοντος και του εργασιακού χώρου μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το ανδρικό γεννητικό σύστημα.

  Προϋπόθεση για τον πρωταρχικό αυτόν έλεγχο αποτελεί η σωστή λειτουργία του γυναικείου σώματος που εκδηλώνεται με φυσιολογική περιοδικότητα της περιόδου αλλά και του ανδρικού σώματος (προβλήματα που έχουν διαγνωστεί στο παρελθόν).

  Η λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού (οικογενειακού και ατομικού) από την πλευρά του γιατρού θα δώσει πολλές απαντήσεις σε ερωτήματα και απορίες του ζευγαριού. Η κλινική εξέταση με την σειρά της θα αποδείξει την ύπαρξη ή όχι προβλημάτων που μπορεί να επηρεάσουν σε διαφορετικό βαθμό την γονιμότητα.Τα τελευταία χρόνια, λόγω της συστηματικής έρευνας που έχει γίνει για την υπογονιμότητα, έχουν προκύψει νέα δεδομένα όσον αφορά το σε ποιές εξετάσεις θα πρέπει να υποβληθεί ένα ζευγάρι πριν ακόμα υποβληθεί στην διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αυτές τις εξετάσεις εγώ θα τις συνιστούσα σε οποιοδήποτε ζευγάρι φτάσει στο κατώφλι της επιλογής να δημιουργήσει οικογένεια. Δεν θα ήταν ωφέλιμο για την ψυχολογία νέων ανθρώπων να βρεθούν μπροστά σε μία αποβολή κύησης ή σε μία παλινδρόμηση κύησης για να πραγματοποιήσουν έναν παραπάνω έλεγχο. το κόστος των εξετάσεων δεν είναι μεγάλο και τουλάχιστον ένα ζευγάρι θα γνωρίζει αν υπάρχει κάποιος επιβαρυντικός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει μία εγκυμοσύνη.

  Χαρακτηριστικές λέξεις:
  Περισσότερα Άρθρα σε αυτήν την Kατηγορία: « Υπογονιμότητα Υστεροσαλπιγγογραφία »
  Στοιχεία Επικοινωνίας

  E-mail:
  mail@adamismd.gr

  Τηλέφωνο Ιατρείου:
  210 6985498

  Kινητό:
  6944 453044

  Fax Ιατρείου:
  210 6985494