• Αρχικη
 • Συνεργασιες
 • Γυναικολογια
 • Ογκολογια
 • Συμβουλες
 • Μεταδιδόμενα Νοσήματα
 • Ρομποτικη Χειρουργικη
  ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΑ
  Μαιευτικη
  Εβδομαδες εγκυμοσυνης
  Τοκετος
  ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
  αρθρα & Νεες μεθοδοι
  προσωπικη γνωμη
 • Βιογραφικο
 • Επικοινωνια
 • Error
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 62

  Υπογονιμότητα

  22.06.11 / Κατηγορία Υπογονιμότητα / από τον Θ.Αδάμη

  Η αδυναμία επίτευξης μίας επιθυμητής εγκυμοσύνης από πολλά ζευγάρια στις μέρες μας τείνει να πάρει διαστάσεις μάστιγας. Οι παράγοντες οι οποίοι μπορεί να επηρεάσουν την γονιμότητα είναι πάρα πολλοί και ερευνώνται μόνο όταν εμφανιστεί το πρόβλημα σε ένα ζευγάρι και όχι νωρίτερα. Ο χαρακτηρισμός ενός ζευγαριού ως υπογόνιμου ελάχιστα βοηθάει στην ψυχολογία του και στην θέληση να εξαντλήσει όλα τα μέσα που διαθέτουμε σήμερα για την επίτευξη μίας εγκυμοσύνης.

  Πριν προχωρήσουμε με τον ψυχρό τρόπο σε μία σελίδα στην ανάλυση των παραγόντων υπογονιμότητας, θα ήθελα να καταθέσω την προσωπική μου άποψη σύμφωνα με αυτό που αποκόμισα και από τις συζητήσεις με πολλά ζευγάρια αλλά και από συζητήσεις με συγγενείς, φίλους και συναδέλφους. Και είναι αυτό το απλό, ότι δηλαδή ο υπερβολικός προγραμματισμός που έχει μπει στην ζωή μας τα τελευταία χρόνια είναι ο κυριότερος παράγοντας ο οποίος στο τέλος θα οδηγήσει ένα ζευγάρι σε ένα κέντρο υπογονιμότητας.

  Η απλότητα στις ανθρώπινες σχέσεις και ο αυθορμητισμός έχουν αντικατασταθεί με χρονοδιαγράμματα σπουδών, μεταπτυχιακών, εύρεσης της ιδανικής εργασίας, καριέρα, επιτυχία, φιλοδοξίες. Και κάπου μέσα σε όλα αυτά ή ακόμη χειρότερα, μετά από όλα αυτά, έρχεται η οικογένεια. Και έτσι έχει δημιουργηθεί το πρότυπο του Δυτικού κόσμου, ο οποίος αν και διαθέτει την άνεση να δημιουργήσει οικογένεια, την αντιμετωπίζει αρχικά σαν εμπόδιο επίτευξης στόχων κυρίως επαγγελματικών και προσωπικών.

  Δεν είναι τυχαίο το ότι μία έρευνα στα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης στην Βρετανία έδειξε ότι ένα ποσοστό άνω του 60% που απευθύνθηκε σε αυτά για βοήθεια στην επίτευξη εγκυμοσύνης, δεν παρουσίαζε κανένα πρόβλημα υπογονιμότητας. Ήταν καθαρά θέμα προγραμματισμού, ότι δηλαδή αυτόν τον χρόνο πρέπει να αποκτήσει το ζευγάρι παιδί γιατί οι υποχρεώσεις δεν θα τους αφήσουν να το κάνουν την επόμενη χρονιά.

  Συνειδητά λοιπόν πρέπει όλοι, άνδρες και γυναίκες, να δεχτούν ότι ο απόλυτος προγραμματισμός μπορεί να έχει επιτυχία στις διαπροσωπικές σχέσεις, στις επαγγελματικές, στις κοινωνικές, αλλά όχι σε ένα θέμα σαν κι αυτό, το οποίο ελέγχεται από την φύση με πολλούς ανεξάρτητους παράγοντες να το επηρεάζουν.

  Ο σημαντικότερος παράγοντας που θα επηρεάσει την γονιμότητα είναι σίγουρα η ηλικία. Πότε είναι η ιδανική ηλικία για να δημιουργήσει κάποιος την οικογένειά του; Σύμφωνα με τις κοινωνικές επιλογές ίσως ποτέ. Σύμφωνα με τις φυσικές επιλογές, όσο νεώτερος είναι κανείς, τόσο πιο εύκολα και απλά θα επέλθει το επιθυμητό. Δεν χρειάζεται συζήτηση το γεγονός ότι όσο αυξάνει η ηλικία του ανθρώπου τόσο μειώνεται η ικανότητα να δημιουργήσει οικογένεια. Αν στην ηλικία, προστεθούν και όλοι οι επιβλαβείς παράγοντες που δρουν προσθετικά (περιβάλλον, εργασία, εξάντληση, συνήθειες) τότε καταλαβαίνουμ όλοι την φθορά που επέρχεται.

  Σε όλα αυτά ας προσθέσουμε και το άγχος της καθημερινότητας. Το άγχος ο ανθρώπινος εγκέφαλος το κατανοεί σαν μία κατάσταση που μπορεί και επιθυμεί να ξεφύγει. Ο οργανισμός ο ίδιος όμως το αντιλαμβάνεται σαν ορμονική διαταραχή και διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το ορμονικό σύστημα στο σώμα μας είναι αλληλένδετο, μία αλυσίδα πράξεων που η μία στηρίζει την άλλη. Το ανοσοποιητικό σύστημα, από την άλλη πλευρά, πρέπει να κάνει τα «στραβά μάτια» για να επιτευχθεί μία εγκυμοσύνη η οποία κατά το ήμισυ θεωρείται ξένο σώμα για τον οργανισμό της γυναίκας. Γίνεται εύκολα κατανοητό λοιπόν τι είναι άγχος βιολογικά και με ποιο τρόπο επηρεάζει την γονιμότητα.

  Χαρακτηριστικές λέξεις:
  Περισσότερα Άρθρα σε αυτήν την Kατηγορία: Πρώτες Εξετάσεις »
  Στοιχεία Επικοινωνίας

  E-mail:
  mail@adamismd.gr

  Τηλέφωνο Ιατρείου:
  210 6985498

  Kινητό:
  6944 453044

  Fax Ιατρείου:
  210 6985494