• Αρχικη
 • Συνεργασιες
 • Γυναικολογια
 • Ογκολογια
 • Συμβουλες
 • Μεταδιδόμενα Νοσήματα
 • Ρομποτικη Χειρουργικη
  ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΑ
  Μαιευτικη
  Εβδομαδες εγκυμοσυνης
  Τοκετος
  ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
  αρθρα & Νεες μεθοδοι
  προσωπικη γνωμη
 • Βιογραφικο
 • Επικοινωνια
 • Error
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 62

  Υστεροσαλπιγγογραφία

  22.06.11 / Κατηγορία Υπογονιμότητα / από τον Θ.Αδάμη

  Τι είναι η υστεροσαλπιγγογραφία ( ΥΣΓ);

  Η ΥΣΓ είναι μία διαγνωστική μέθοδος με την οποία μπορούμε να ελέγξουμε τόσο το εσωτερικό της μήτρας για τυχόν παθολογικές καταστάσεις όσο και την βατότητα των σαλπίγγων. Η απεικόνιση των σαλπίγγων είναι εξαιρετικά σημαντική για την γονιμότητα της γυναίκας αφού μέσω των σαλπίγγων το ωάριο αφού πρώτα γονιμοποιηθεί θα κινηθεί προς την μήτρα για να γίνει η εμφύτευση. Εάν οι σάλπιγγες ή μία από τις σάλπιγγες δεν απεικονιστούν στην ΥΣΓ αυτό σημαίνει ότι ο αυλός τους είναι κλειστός και το ζευγάρι θα καταφύγει στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

  Η απεικόνιση των σαλπίγγων αποτελεί απόδειξη λειτουργικότητάς τους;

  Το ότι οι σάλπιγγες απεικονίζονται στην ΥΣΓ σίγουρα είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα για ένα ζευγάρι που προσπαθεί να δημιουργήσει οικογένεια. Όμως συμβαίνει πολλές φορές παρότι οι σάλπιγγες απεικονίζονται φυσιολογικές η πολυπόθητη σύλληψη να καθυστερεί. Πού μπορεί να οφείλεται αυτό; Δυστυχώς σε πολλούς παράγοντες. Η σάλπιγγα είναι ένα ζωντανό όργανο με μία συγκεκριμένη αποστολή: να οδηγήσει στην μήτρα το ωάριο που ελευθερώνεται από την ωοθήκη μετά από κάθε ωορρηξία. Σαν ζωντανό όργανο δέχεται ορμονικά σήματα που θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε εντολές για το τι πρέπει να κάνει. Οι εντολές αυτές μετατρέπονται σε κίνηση της ίδιας της σάλπιγγας αλλά και του επιθηλίου της δηλαδή των κυττάρων που βρίσκονται μέσα στον αυλό της. Τα κύτταρα αυτά έχουν προσεκβολές που μπορούμε να τις φανταστούμε σαν μεγάλα νήματα που κινούνται προς μία μόνο κατεύθυνση: προς την μήτρα. Αυτή η κίνηση είναι που σπρώχνει το ωάριο και το διευκολύνει ουσιαστικά να φτάσει γρήγορα και ασφαλέστερα στον προορισμό του. Τι συμβαίνει όμως όταν ο αυλός της σάλπιγγας είναι μεν ανοικτός όπως φαίνεται στο φιλμ μίας ΥΣΓ αλλά τα κύτταρα ή και η ίδια η σάλπιγγα εμφανίζουν κάποιο πρόβλημα;

  Υπάρχουν πολλές παθολογικές καταστάσεις που μπορούν να βλάψουν τις σάλπιγγες. Παράδειγμα η ενδομητρίωση η οποία θα προκαλέσει φλεγμονή στις σάλπιγγες ή και συμφύσεις που θα αλλάξουν την αρχιτεκτονική της και την θέση της μέσα στην πύελο. Μία χειρουργική επέμβαση που έγινε στο παρελθόν όπως πχ σκωληκοειδεκτομή

  (αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης) επέμβαση πολύ συχνή σε νεαρά κορίτσια και η οποία λόγω της φλεγμονής που δημιουργήθηκε από την έναρξή της μέχρι την ώρα του χειρουργείου είναι δυνατόν να οδηγήσει στο ίδιο αποτέλεσμα. Κάτι που δυστυχώς σε μία γυναίκα μεταφράζεται σαν αδυναμία φυσιολογικής σύλληψης. Ένας άλλος παράγοντας εξαιρετικά επικίνδυνος είναι τα χλαμύδια. Τα χλαμύδια είναι ένας ενδοκυττάριος παρασιτικός μικροοργανισμός και είναι επικίνδυνος γιατί δεν εκδηλώνεται όπως οι άλλοι μικροοργανισμοί δηλαδή δεν προκαλεί πόνο ή πυρετό. Είναι ασυμπτωματικός αλλά παραβλάπτει τις σάλπιγγες και αυτό τον κάνει επικίνδυνο αφού οδηγεί σε υπογονιμότητα. Άλλος παράγοντας είναι κάποιο επεισόδιο σαλπιγγίτιδας το οποίο και αυτό αποδεδειγμένα επηρεάζει την γονιμότητα μίας γυναίκας. Η απεικόνιση λοιπόν των σαλπίγγων στην ΥΣΓ δεν είναι και απόδειξη λειτουργικότητας.

  Τι πρέπει λοιπόν να κάνετε σε μία τέτοια περίπτωση;

  Συζητείστε τα ευρήματα της σαλπιγγογραφίας με τον γυναικολόγο σας. Ζητείστε του να δει τις ακτινογραφίες της ΥΣΓ. Υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες τις οποίες μπορεί να επισημάνει και ίσως χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση.

  Μην φοβάστε την ΥΣΓ

  Είναι μία απεικονιστική μέθοδος. Πρόκειται για απλές ακτινογραφίες που λαμβάνονται αφού πρώτα χορηγηθεί σκιαγραφική ουσία μέσω του τραχηλικού στομίου στην μήτρα. Είναι απλή, ασφαλής και δεν χρειάζεται να σας φοβίζει. Πολλές γυναίκες παραπονούνται για έντονο πόνο κατά την διάρκεια της ΥΣΓ. Πιθανότατα αυτό να οφείλεται σε κακή βατότητα των σαλπίγγων.

  Μία νέα μέθοδος ΥΣΓ

  Υπάρχει, και την λένε υπερηχογραφική υστεροσαλπιγγογραφία. Είναι εξίσου απλή στην εφαρμογή της όπως η κλασσική ΥΣΓ γίνεται στο ιατρείο χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία. Ισχύει ο περιορισμός ότι πραγματοποιείται συγκεκριμένες ημέρες του κύκλου όπως και η κλασσική ΥΣΓ. Τα πλεονεκτήματά της είναι ότι η εξεταζόμενη γυναίκα δεν δέχεται ακτινοβολία αφού ο έλεγχος γίνεται υπερηχογραφικά αλλά και για την πραγματοποίησή της χρησιμοποιείται ένας εξαιρετικά λεπτός καθετήρας του οποίου η τοποθέτηση δεν προκαλεί ενόχληση στην γυναίκα. Η λήψη φωτογραφιών γίνεται μέσω του υπερηχογράφου ενώ την ίδια στιγμή η εξεταζόμενη παρακολουθεί μέσω οθόνης όλη την διαδικασία όπου τις εξηγούνται άμεσα τα ευρήματα. Το κόστος της δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό.

  Τι προϋποθέσεις χρειάζονται για την πραγματοποίηση της υπερηχογραφικής ΥΣΓ;

  Το μόνο που απαιτείται είναι να γίνεται συγκεκριμένες ημέρες του κύκλου. Αυτό ρυθμίζεται εύκολα ανάμεσα στον γυναικολόγο και την υπό εξέταση γυναίκα και καθορίζεται η ημέρα του ραντεβού. Η υπερηχογραφική υστεροσαλπιγγογραφία δεν απαιτεί την λήψη φαρμάκων πριν την εκτέλεσή της (αναλγητικών ή σπασμολυτικών) γιατί είναι καλά ανεκτή. Καλό είναι πριν την πραγματοποίησή της η κάθε γυναίκα να υποβάλλεται σε καλλιέργεια κολπικού υγρού αλλά και σε έλεγχο για την ύπαρξη χλαμυδίων . Οι τελευταίες μελέτες και αναφορές θεωρούν την μέθοδο PCR ( αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης) πιο αξιόπιστη για τον εντοπισμό χλαμυδίων μέσα στην μήτρα. Η λήψη είναι εύκολη, η γυναίκα παίρνει το δείγμα μόνη της ή ζητάει την λήψη να την κάνει ο γυναικολόγος της. Η εξέταση PCR έχει μεγάλο ποσοστό ευαισθησίας και ειδικότητας. Από την στιγμή που θααποκλειστεί η παρουσία οποιουδήποτε μικροοργανισμού η γυναίκα μπορεί να προχωρήσει στην ΥΣΓ. Εάν απομονωθεί οποιοσδήποτε μικροοργανισμός τότε θα προηγηθεί θεραπεία και μετά θα γίνει οποιαδήποτε άλλη ενέργεια για λόγους προφανείς.

  Χαρακτηριστικές λέξεις:
  Περισσότερα Άρθρα σε αυτήν την Kατηγορία: « Πρώτες Εξετάσεις Αντίσταση στην ινσουλίνη »
  Στοιχεία Επικοινωνίας

  E-mail:
  mail@adamismd.gr

  Τηλέφωνο Ιατρείου:
  210 6985498

  Kινητό:
  6944 453044

  Fax Ιατρείου:
  210 6985494