• Αρχικη
 • Συνεργασιες
 • Γυναικολογια
 • Ογκολογια
 • Συμβουλες
 • Μεταδιδόμενα Νοσήματα
 • Ρομποτικη Χειρουργικη
  ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΑ
  Μαιευτικη
  Εβδομαδες εγκυμοσυνης
  Τοκετος
  ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
  αρθρα & Νεες μεθοδοι
  προσωπικη γνωμη
 • Βιογραφικο
 • Επικοινωνια
 • Error
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 62

  Τρίμηνα κύησης

  11.06.11 / Κατηγορία Μαιευτική / από τον Θ.Αδάμη

  Αναγνωρίζοντας τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης που έχετε, διανύετε το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ή εβδομάδων 1 έως 12. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το σώμα σας υφίσταται πολλές αλλαγές. Τα πρώτα συμπτώματα εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν ναυτία, κόπωση, πόνους στην πλάτη, εναλλαγές της διάθεσης και άγχος. Όλες αυτές οι εμπειρίες είναι απόλυτα φυσιολογικές κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης. Ευτυχώς θα διαπιστώσετε ότι πολλές από τις δυσάρεστες παρενέργειες του πρώτου τριμήνου υποχωρούν κατά τη διάρκεια του δεύτερου.

  Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, θα πραγματοποιήσετε τον πρώτο εργαστηριακό έλεγχο. Η πρώτη προγεννητική επίσκεψη είναι μια από τις πιο ολοκληρωμένες και λεπτομερείς επισκέψεις από όλες τις επισκέψεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

  Στο πρώτο τρίμηνο της κύησης θα πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας σημαντικές πτυχές του ιατρικού σας ιστορικού, θέματα υγιεινής και ψυχολογίας που μπορεί να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη σας. Στο πρώτο υπερηχογράφημα επιβεβαιώνεται η καλή υγεία του μωρού σας. Θα πρέπει να έχετε λίγη υπομονή για να ολοκληρώσετε τον προγεννητικό έλεγχο. Οι περισσότερες εξετάσεις είναι αιματολογικές και είναι οι εξής:

  • Γενική αίματος, σάκχαρο, ουρία, κρεατινίνη (προστίθενται και άλλες ανάλογα με την επιθυμία του γιατρού σας).
  • Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαρίνης, Ομάδα αίματος, Rhesus, τεστ δρεπάνωσης
  • Αντισώματα για κυτταρομεγαλοϊό, ερυθρά, τοξόπλασμα
  • Έλεγχος θυρεοειδούς αδένα
  • Έλεγχος πηκτικότητας αίματος
  • Έλεγχος για μεταδοτικά νοσήματα (ηπατίτιδες, HIV)
  • Τεστ Παπανικολάου (thin prep)
  • Καλλιέργεια κολπικού για παθογόνα μικρόβια
  • Γενική εξέταση ούρων
  • Οποιαδήποτε άλλη εξέταση απαιτείται βάσει του ιστορικού σας

  Η εγκυμοσύνη δεν είναι ασθένεια. Είναι μία φυσιολογική διαδικασία στην ζωή μας. Ο έλεγχος που γίνεται κατά την διάρκειά της αφορά πρόληψη, προετοιμασία για μια καλή έκβαση χωρίς προβλήματα, ετοιμότητα για πιθανές παθολογικές καταστάσεις ώστε η μέλλουσα μητέρα να ζήσει αυτούς τους εννέα μήνες χωρίς άγχος και το παιδί που θα έρθει στον κόσμο να είναι υγιές και να ζήσει μια όμορφη ζωή. Φυσικά ο έλεγχος αυτός δεν πραγματοποιείται για να περιορίσει την μητέρα από τον κόσμο και το φιλικό περιβάλλον. Θέλουμε η μητέρα να βιώσει την εγκυμοσύνη σαν κάτι όμορφο και να το χαρεί με την οικογένειά της χωρίς υπερβολές, χωρίς προφυλάξεις που πηγάζουν από τα βιώματα του λαού μας και στην πραγματικότητα δεν έχουν σχέση με την εγκυμοσύνη.

  Στη σύγχρονη διάγνωση έρχεται να προστεθεί η μέθοδος NIPT-μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος.

  Ο έλεγχος στο πρώτο τρίμηνο ολοκληρώνεται με την μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας και PAPP-A

  Δεύτερο τρίμηνο της κύησης

  Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου οι περισσότερες γυναίκες αρχίζουν να παρατηρούν μία μείωση του αριθμού των συμπτωμάτων της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της ναυτίας και της κόπωσης. Αυτή είναι μια ευπρόσδεκτη ανακούφιση για πολλές γυναίκες. Ο αριθμός των εξετάσεων είναι κατά πολύ μικρότερος άρα μικρότερη και η ταλαιπωρία. Τα ραντεβού με τον γιατρό είναι μηνιαία (εκτός απροόπτου βέβαια). Μαζί σας θα πρέπει να έχετε τις εξετάσεις που σας ζήτησε (συνήθως είναι γενική εξέταση αίματος και ούρων καθώς και σάκχαρο. Εάν έχετε αρνητικό Rhesus (και εφόσον ο σύζυγος έχει θετικό) θα σας ζητήσει να κάνετε ταυτόχρονα με τις άλλες και μία εξέταση που λέγεται έμμεση Coombs.

  Όσον αφορά το μωρό σας, στην διάρκεια αυτού του τριμήνου γίνονται οι σημαντικότεροι έλεγχοι.

  • Το υπερηχογράφημα β-επιπέδου (λεπτομερειακός έλεγχος του μωρού σας με υπέρηχο). Πραγματοποιείται συνήθως την 22η εβδομάδα κύησης.
  • Η καμπύλη γλυκόζης ( με αυτήν ελέγχουμε την ικανότητα του οργανισμού να αφομοιώνει την γλυκόζη). Πραγματοποιείται συνήθως την 28η εβδομάδα κύησης (εφόσον απαιτείται).

  Στο διάστημα αυτό ίσως να αρχίσουν οι πρώτες ενοχλήσεις στην μέση (οσφυαλγία). Να φοράτε χαμηλά παπούτσια, να συνηθίσετε να περπατάτε για αρκετή ώρα την ημέρα μην αφεθείτε να περιοριστείτε σε ένα καναπέ βλέποντας ώρες τηλεόραση. Γυμνάστε το σώμα σας με την κίνηση κα αυτό δεν θα σας απογοητεύσει. Υπάρχουν ειδικά μαξιλάρια για την εγκυμοσύνη που βοηθούν στην ανακούφιση από τις ενοχλήσεις στην μέση. Για τις πιο τολμηρές υπάρχουν ειδικές ασκήσεις που γίνονται για την βελτίωση της φυσικής κατάστασης κατά την διάρκεια των εννέα μηνών. Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό να σας καθοδηγήσει. Το παιδί σας δεν κινδυνεύει όταν γυμνάζετε το σώμα σα Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην κοιλιά σας για να αποφύγετε τις ενοχλητικές ραγάδες. Αρχίστε να συνηθίζετε την ιδέα ότι πλησιάζει ο καιρός να γίνετε μητέρα φορώντας ρούχα μητρότητας κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου.

  Το δεύτερο τρίμηνο είναι επίσης η στιγμή που ξεκινά η ταχεία ανάπτυξη του μωρού σας. Θα αρχίσετε να αισθάνεστε τις κινήσεις του μεταξύ της 18ης και 22ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης, αν και μερικές γυναίκες είναι σε θέση να ανιχνεύουν κίνηση, ακόμη και νωρίτερα, ιδιαίτερα στη δεύτερη εγκυμοσύνη. Στο τέλος του δεύτερου τριμήνου το μωρό σας ζυγίζει περίπου 1,2 κιλά και μέτρα περίπου 21 εκατοστά. Το πρόσωπο και το σώμα του μωρού μοιάζουν περισσότερο με βρέφος κατά τη στιγμή της γέννησης. Υπερηχογραφικά στο διάστημα αυτό μπορούμε να καθορίσουμε το φύλο του μωρού σας με ακρίβεια.

  Άλλα κοινά χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου περιλαμβάνουν μια ανανεωμένη αίσθηση ενέργειας και αυξημένη....ικανότητα για ύπνο. Οι περισσότερες γυναίκες διαπιστώνουν ότι πρέπει να χρησιμοποιούν το μπάνιο λιγότερο κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου. Ένα πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιωθεί η ήδη ανεβασμένη ψυχολογία σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι ακόμη περισσότερη άσκηση τακτικά, η οποία δεν θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα, αλλά θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο ενεργητική και κάνει καλό για το σώμα σας.

  Τρίτο τρίμηνο της κύησης

  Το μωρό σας συνεχίζει να αυξάνεται και η αύξηση του σωματικού βάρους του πλέον είναι ταχύτερη. Ένα πολύ σημαντικό μέρος της ανάπτυξης του μωρού σας αυτή τη στιγμή είναι η ωρίμανση των πνευμόνων και το αναπνευστικού συστήματος. Μεταξύ 37 και 40 εβδομάδων το μωρό σας είναι εντελώς ώριμο και έτοιμο για τη γέννηση. Σύντομα θα καταλαβαίνετε τις συστολές Braxton Hicks (ωδίνες προετοιμασίας της μήτρας) που οδηγούν τελικά στις ωδίνες τοκετού. Το μωρό σας θα γεννηθεί με βάρος (μέσο όρο) 3,5 κιλά και είναι περίπου 50 εκατοστά σε ύψος.

  Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου πολλές γυναίκες αρχίζουν να βιώνουν ορισμένες από τις ίδιες ταλαιπωρίες που ζούσαν κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται συχνή ούρηση και μεγαλύτερη κόπωση. Επίσης, πολλές γυναίκες υποφέρουν από κακή ποιότητα του ύπνου κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, κυρίως ως αποτέλεσμα της προσπάθειας για πιο άνετη στάση κατά τη διάρκεια της βραδιάς.

  Στο τρίτο τρίμηνο βασικές εξετάσεις, εκτός από τον μηνιαίο έλεγχο, είναι οι:

  • Το υπερηχογράφημα τρίτου τριμήνου. Αυτό μας δίνει στοιχεία για την σωστή ανάπτυξη του παιδιού σας καθώς και για την καλή κυκλοφορία του αίματος μεταξύ μητέρας-παιδιού. Πραγματοποιείται συνήθως την 33η εβδομάδα κύησης.
  • Η καρδιοτοκογραφία. Ελέγχουμε έτσι την καρδιακή λειτουργία του παιδιού και τις κινήσεις του σε συνδυασμό με τις συσπάσεις της μήτρας. Στο 3ο τρίμηνο της κύησης μπορεί ο γιατρός σας να ζητήσει να τον επισκέπτεστε 2 φορές τον μήνα και τις τελευταίες εβδομάδες σίγουρα μία φορά την εβδομάδα. Πραγματοποιείται από την 37η εβδομάδα κύησης.

  Εκτός από την αίσθηση ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το μπάνιο όλη την ώρα, θα αρχίσετε να παρουσιάζετε επιδείνωση του αισθήματος καύσου κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Η καούρα είναι κοινή, το μωρό σας συνεχίζει να μεγαλώνει και να πιέζει το στομάχι σας. Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε την καούρα είναι τα μικρότερα και συχνότερα γεύματα, και μην ξαπλώνετε τις δύο πρώτες ώρες μετά το φαγητό.

  Το τρίτο τρίμηνο είναι επίσης μια από τις πιο συναρπαστικές στιγμές της ζωής για τις περισσότερες γυναίκες, όσο πλησιάζουν στον τοκετό. Όλες οι ταλαιπωρίες του τρίτου τριμήνου μετριάζονται συνήθως με την προσδοκία του ερχομού του μωρού σας.

  Χαρακτηριστικές λέξεις:
  Περισσότερα Άρθρα σε αυτήν την Kατηγορία: « Πρώτα σημάδια εγκυμοσύνης Εβδομάδες 9 έως 16 »
  Στοιχεία Επικοινωνίας

  E-mail:
  mail@adamismd.gr

  Τηλέφωνο Ιατρείου:
  210 6985498

  Kινητό:
  6944 453044

  Fax Ιατρείου:
  210 6985494