• Αρχικη
 • Συνεργασιες
 • Γυναικολογια
 • Ογκολογια
 • Συμβουλες
 • Μεταδιδόμενα Νοσήματα
 • Ρομποτικη Χειρουργικη
  ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΑ
  Μαιευτικη
  Εβδομαδες εγκυμοσυνης
  Τοκετος
  ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
  αρθρα & Νεες μεθοδοι
  προσωπικη γνωμη
 • Βιογραφικο
 • Επικοινωνια
 • Error
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 62

  Ρομποτική Iνομυωματεκτομή

  20.06.11 / Κατηγορία Ρομποτική Χειρουργική / από τον Θ.Αδάμη

  Τα ινομυώματα είναι καλοήθη μορφώματα της μήτρας τα οποία όμως στις περισσότερες των περιπτώσεων απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση. Τα προβλήματα που προκαλούν είναι πολλά και ποικίλα. Υπογονιμότητα, αποβολές, λάθος θέσεις του εμβρύου, αποκόλληση πλακούντα, πόνο, συχνουρία, δυσκοιλιότητα, αιμορραγία...

  adamismd_inomuoktomi01

  Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι δεν εμφανίζονται όλα τα συμπτώματα σε κάθε γυναίκα. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η αντιμετώπιση του ινομυώματος δεν σχετίζεται με το πόσα συμπτώματα προκαλεί. Σχετίζεται με το μέγεθός του και την θέση του. Επίσης αυτό που έχει βαρύνοντα ρόλο στην απόφαση για χειρουργείο είναι η σταδιακή αύξηση του μεγέθους του. Όταν το ινομύωμα αρχίζει να προκαλεί προβλήματα σημαίνει πια ότι η διάμετρός του έχει γίνει ίση με το μέγεθος του σώματος της μήτρας και από εκεί και πέρα μεγαλώνει εις βάρος της μήτρας. Το σώμα της μήτρας (δηλαδή το τμήμα της μήτρας από τον τράχηλο και πάνω) έχει μήκος μόλις 4 εκατοστά. Ένα ινομύωμα ίσο ή μεγαλύτερο από τα 4 εκατοστά θεωρείται πολύ μεγάλο (αναλογικά με το μέγεθος της μήτρας) και σύντομα θα προκαλέσει συμπτώματα ανάλογα με την θέση που βρίσκεται. Ένα ινομύωμα που μεγαλώνει στην κοιλότητα της μήτρας (υποβλεννογόνιο) θα προκαλέσει συμπτώματα ακόμα και σε πολύ μικρότερο μέγεθος γιατί παρενοχλεί το ενδομήτριο και προκαλεί αιμορραγία.

  Παλαιότερα η αντιμετώπιση των ινομυωμάτων γινόταν με συνολική αφαίρεση της μήτρας. Ειδικά σε γυναίκες που είχαν τεκνοποιήσει, η απόφαση του γυναικολόγου ήταν ευκολότερη στο να προτείνει την ολικά αφαίρεση της μήτρας αλλά και των ωοθηκών ταυτόχρονα. Σε πολλές περιπτώσεις με πολλαπλά ινομυώματα η αφαίρεση της μήτρας αποφασιζόταν άσχετα από την τεκνοποίηση ή όχι της γυναίκας.

  Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική με το ρομποτικό σύστημα daVinci ουσιαστικά μας έδωσε την δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε αυτά τα προβλήματα προκαλώντας την λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία στην ασθενή. Πρωτεύων σκοπός μας είναι η προστασία της μήτρας ακέραιας γεγονός που ικανοποιεί τις ασθενείς μας. Η γυναίκα αισθάνεται "ακέραια" όταν υπάρχει η δυνατότητα να διατηρήσει την μήτρα της. Η ψυχολογία της ανεβαίνει αφού δεν υποχρεώνεται σε "ευνουχισμό" της προσωπικότητάς της.

  Η επιλογή της ομάδας ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής θα πρέπει να γίνεται με βάση τα περιστατικά που αντιμετώπισε και έφερε με επιτυχία σε πέρας. Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική απαιτεί την ύπαρξη μίας ομάδας έμπειρων ανθρώπων πάνω στο αντικείμενο η οποία συμπαραστέκεται στον χειρουργό και λειτουργεί σαν ένα μυαλό σαν ένα χέρι. Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας μας σαν ομάδα και εμένα προσωπικά.

  Αποφασίσαμε να σας παρουσιάσουμε ένα ενδιαφέρον περιστατικό που αντιμετωπίσαμε τον Μάϊο του 2009. Μία γυναίκα (και φίλη στην πορεία) 39 ετών η οποία πραγματικά υπέφερε από την παρουσία ενός ινομυώματος 10 εκατοστών στην μήτρα της παρουσιάζοντας πολλά από τα συμπτώματα που περιγράψαμε προηγουμένως σε μεγάλη ένταση. Αφού επισκέφτηκε και άλλους γυναικολόγους και συμβουλεύτηκε τον κύκλο της τελικά ήρθε σε εμάς, εμπιστεύτηκε την εμπειρία μας. Άλλωστε είχαμε και ταύτιση απόψεων στο θέμα της διατήρησης ακέραιας της μήτρας αφού αυτή είναι η λογική μας.

  Το χειρουργείο αυτό το αναφέρουμε λόγω του μεγάλου μεγέθους του ινομυώματος το οποίο έπρεπε να αφαιρέσουμε από τομές που δεν ξεπερνούσαν τα 12 χιλιοστά. Η μέχρι τότε εμπειρία μας στην αντιμετώπιση ινομυωμάτων αποτελούσε την βάση για τον σωστό σχεδιασμό της επέμβασης η οποία είχε έναν μεγάλο βαθμό δυσκολίας λόγω του μεγέθους του ινομυώματος, των συνοδών συμπτωμάτων και της πτώσης του αιματοκρίτη από την χρονίζουσα αιμορραγία.

  Οι εικόνες που παρουσιάζουμε είναι από εκείνη την επέμβαση. Το ινομύωμα ουσιστικά έχει "εξαφανίσει" το σώμα της μήτρας. Φαίνεται το μέγεθος αλλά και η σταδιακή απομάκρυνσή του από το σώμα της μήτρας.

  Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης η ασθενής μας ανάρρωσε ταχύτατα και ο αιματοκρίτης αποκαταστάθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο υπερηχογραφικός έλεγχος που έγινε 4 μήνες περίπου μετά την επέμβαση έδειξε την πλήρη αποκατάσταση της μήτρας σε σχήμα και μορφή.

  adamismd_inomuoktomi02

  Η υπερηχογραφική εικόνα της μήτρας είναι φυσιολογική και δεν υπάρχουν ορατά σημεία της επέμβασης που προηγήθηκε. Η επούλωση ήταν πλήρης. Η χρήση του ρομποτικού συστήματος αποδεικνύεται καθημερινά πολύ αξιόπιστη στην αντιμετώπιση πολλών τέτοιων καταστάσεων. Πόσο μάλλον για ινομυώματα μικρότερου μεγέθους από αυτό.

  Ανάλογο ενδιαφέρον περιστατικό αναδεικνύει ότι το ρομποτικό σύστημα είναι αξιόπιστο και στην αντιμετώπιση περισσοτέρων ινομυωμάτων. Στο συγκεκριμένο μάλιστα περιστατικό η ανάγκη για διατήρηση της μήτρας ήταν επιτακτική λόγω του ότι η ασθενής ήταν νεαρή στην ηλικία και δεν είχε τεκνοποιήσει. H εικόνα της μήτρας υπερηχογραφικά έδειχνε πολλούς ινομυωματώδεις πυρήνες με τον μεγαλύτερο να ξεπερνά τα 5 εκατοστά. Απευθύνθηκε σε εμάς, λόγω της εμπειρίας μας στην αντιμετώπιση δύσκολων περιπτώσεων με ρομποτική χειρουργική και δεν την απογοητεύσαμε.

  adamismd_inomuoktomi03

  Υπερηχογραφικά διακρίνονταν ινομυώματα, 3 ή 4 στον αριθμό. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για 8 ινομυώματα τα οποία δεν διακρίνονταν στον υπέρηχο λόγω του ότι η σκιά του ενός κάλυπτε το άλλο. Το χειρουργείο (εικόνες του οποίου θα προσθέσουμε εντός λίγων ημερών) στέφθηκε από επιτυχία και η νεαρή ασθενής μας έφυγε από το Νοσοκομείο μετά από νοσηλεία 24 ωρών.

  Αυτά είναι 2 παραδείγματα περιστατικών με αυξημένο βαθμό δυσκολίας και γι' αυτό τον λόγο παρουσιάζονται σε σχέση με τα μέτριου ή του μικρού βαθμού δυσκολίας χειρουργεία. Η αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών αποδεικνύει το πόσο ασφαλής είναι η χρήση του συστήματος daVinci στην καθημερινή γυναικολογική χειρουργική.

  Χαρακτηριστικές λέξεις:
  Περισσότερα Άρθρα σε αυτήν την Kατηγορία: « Εικόνες από το DaVinci
  Στοιχεία Επικοινωνίας

  E-mail:
  mail@adamismd.gr

  Τηλέφωνο Ιατρείου:
  210 6985498

  Kινητό:
  6944 453044

  Fax Ιατρείου:
  210 6985494