• Αρχικη
 • Συνεργασιες
 • Γυναικολογια
 • Ογκολογια
 • Συμβουλες
 • Μεταδιδόμενα Νοσήματα
 • Ρομποτικη Χειρουργικη
  ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΑ
  Μαιευτικη
  Εβδομαδες εγκυμοσυνης
  Τοκετος
  ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
  αρθρα & Νεες μεθοδοι
  προσωπικη γνωμη
 • Βιογραφικο
 • Επικοινωνια
 • Error
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 62

  Τα οφέλη της Ρομποτικής

  19.06.11 / Κατηγορία Ρομποτική Χειρουργική / από τον Θ.Αδάμη

  Τα οφέλη της ρομποτικής χειρουργικής στη γυναικολογία

  Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί μία μεγάλη επαναστατική εξέλιξη που μεγιστοποιεί τις δυνατότητες των χειρουργών και καθιστά τις χειρουργικές επεμβάσεις λιγότερο ανώδυνες, πιο ασφαλείς και αποτελεσματικές για τους ασθενείς. Η συγκεκριμένη μέθοδος εξασφαλίζει στην κυριολεξία ακρίβεια δεκάτων του χιλιοστού και εκμηδενίζει την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους. Η απώλεια αίματος είναι μηδαμινή, ο χρόνος νοσηλείας και αποκατάστασης του ασθενούς κατά πολύ μικρότερος, ενώ μέσα σε μερικές ώρες νμπορεί α επιστρέψει στο σπίτι και στην καθημερινότητα του. Στο τομέα της γυναικολογίας η ρομποτική χειρουργική αποδεικνύεται σωτήρια αφού τα γυναικολογικά όργανα προσεγγίζονται με ιδιαίτερη ευκολία και με τις κινήσεις του ο χειρουργός, μέσω του ρομποτικού συστήματος, μπορεί να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα.

  adamismd_photo

  Ο χειρουργός Θεόδωρος Αδάμης ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιατρική σχολή Αθηνών το 1996 και απέκτησε την ειδικότητα του στην μαιευτική - γυναικολογία το 2006. Παράλληλα απέκτησε διδακτορικό με τον τίτλο: Συμβολή του γ-Λινολενικού Οξέος στην ενίσχυση της δραστικότητας των Αντιβιοτικών σε πειραματική σήψη από πολυανθεκτικά στελέχη Pseudomonas Aeruginosa, από το Εργαστήριο Πειραματικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Έρευνας και Δ. Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στις μεταπτυχιακές σπουδές του περιλαμβάνονται τα εξής:

  Τίτλος: Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική

  Ίδρυμα: ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

  Τίτλος: Certificate Of Off-Site Training As a Davinci Robotic Console Surgeon

  Ίδρυμα: Ircad-Eits, Strasburg, France

  Στην ερευνητική του δραστηριότητα καταγράφονται:

  Θέση: Υπεύθυνος ερευνητικών προγραμμάτων επί της χειρουργικής σήψης στο Εργαστήριο Πειραματικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Έρευνας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

  Θέση: Υπεύθυνος έως σήμερα ερευνητικών προγραμμάτων επί της χειρουργικής έρευνας, στο Πειραματικό Χειρουργείο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αττικόν.

  Έχει αποσπάσει το δεύτερο Βραβείο του Επάθλου "Σωτήρης Παπασταμάτης" του 28ου Ετησίου Πανελληνίου Συνεδρίου, (Μάιος 2002, Αθήνα) και είναι μέλος της Minimally Invasive & Robotic Association (Mira). Είναι διευθυντής του γυναικολογικού τμήματος της κλινικής Doctors' Hospital και συνεργάτης των μαιευτηρίων Μητέρα και Λητώ.

  -Ένα από τα τελευταία επιτεύγματα της επιστήμης στον χώρο της ιατρικής είναι η ρομποτική χειρουργική. Ο επιστημονικός κόσμος μιλάει για μία επαναστατική μέθοδο, περιγράψτε μας περί τίνος ακριβώς πρόκειται.

  - Πρόκειται για μία μέθοδο χειρουργικής, μόλις 4 ετών, που ήρθε να λύσει πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε οι χειρουργοί σε θέματα επεμβάσεων, νοσηλείας και επιβάρυνσης του ανθρώπινου οργανισμού σε φάρμακα. Η ρομποτική χειρουργική ήρθε ουσιαστικά να συνδυάσει την ανοιχτή χειρουργική και την τεχνοτροπία της με την λαπαροσκοπική χειρουργική. Δηλαδή γίνεται είσοδος στον οργανισμό μέσα από πολύ μικρές τομές και με ελάχιστο τραυματισμό με αποτέλεσμα να είναι εφικτό να πραγματοποιούνται μεγάλες επεμβάσεις που δεν θα μπορούσαν να γίνουν λαπαροσκοπικά παρά μόνο με ανοιχτή μεγάλη τομή.

  - Ακούγονται ιδιαίτερα εντυπωσιακά όσα μπορεί να κάνει η ρομποτική χειρουργική. Πιο συγκεκριμένα ποια είναι τα οφέλη αυτής της σύγχρονης μεθόδου για τον ασθενή;

  -Λιγότερη νοσηλεία και ελάχιστος πόνος. Να φανταστείτε την ίδια ημέρα ο ασθενής μπορεί να σηκωθεί και να περπατήσει, να φάει κανονικά και το κυριότερο σε λιγότερο από 48 ώρες μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του.

  - Πώς εφαρμόζεται στην πράξη η ρομποτική χειρουργική;

  - Όπως γίνεται αντιληπτό οι επεμβάσεις υλοποιο ύνται μέσω ενός ρομποτικού συστήματος, με πιο διαδεδομένο το Da Vinci που έχει λάβει την έγκριση από ιατρικούς οργανισμούς για να χρησιμοποιείται σε μεγάλες επεμβάσεις. Μάλιστα το ίδιο το Da Vinci έχει αρχίσει ήδη να εξελίσσεται καθώς έχουν κατασκευαστεί άλλα τέσσερα μοντέλα από τη συγκεκριμένη εταιρεία και αναμένονται και άλλα. Έτσι θα έχουμε στη διάθεση μας μία ποικιλία εργαλείων για να εκτελούμε καλύτερα τις χειρουργικές μας επεμβάσεις. Το ρομποτικό μηχάνημα λοιπόν αποτελείται από δύο σκέλη, την κονσόλα, από την οποία ο χειρουργός έχει τον έλεγχο του ρομποτικού συστήματος και το ρομποτικό πύργο, πάνω στον οποίο προσαρμόζονται τα εργαλεία με τα οποία χειρουργεί ο χειρουργός. Πρέπει να διευκρινίσω ότι το ρομποτικό σύστημα βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο του χειρουργού, δηλαδή δεν είναι αυτόνομο που σημαίνει ότι δεν χειρουργεί μόνο του. Υπάρχουν πολλές δικλίδες ασφαλείας ώστε να μην συμβεί απολύτως τίποτα στον ασθενή. Κάποιες από αυτές είναι ο μηχανισμός stand by τον οποίο μπορεί χειροκίνητα ο χειρουργός να χρησιμοποιήσει, όπως επίσης και αισθητήρες που αδρανοποιούν το ρομποτικό σύστημα όταν ο γιατρός απομακρύνει το κεφάλι του από τη ρομποτική κονσόλα. Παράλληλα υπάρχει χρονοκαθυστέρηση στην κίνηση των εργαλείων ώστε να μην είναι δυνατό να γίνουν απότομες κινήσεις ή τραυματισμοί.

  -Η ρομποτική χειρουργική είναι εφικτό να εφαρμοσθεί σε κάθε περίπτωση ασθενούς ή υπάρχουν περιορισμοί;

  -Μπορεί να εφαρμοσθεί σε κάθε ασθενή που μπορεί να δεχτεί γενική αναισθησία. Εάν υπάρχει κάποια αντένδειξη ή σοβαρό πρόβλημα ή υγείας όπου ο αναισθησιολόγος δεν μπορεί να δώσει ολική νάρκωση, τότε δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ρομποτικό σύστημα. Με άλλα λόγια η μέθοδος μπορεί να εφαρμοσθεί στο 95% των ασθενών.

  - Τι προβλήματα έχει λύσει η ρομποτική χειρουργική στη γυναικολογία;

  -Η γυναικολογική χειρουργική είναι εντοπισμένη στη πύελο, στη λεκάνη δηλαδή της γυναίκας. Τα γυναικολογικά όργανα βρίσκονται εκεί εντοπισμένα, άρα λοιπόν το ρομποτικό σύστημα θεωρείται το ιδανικό για χειρουργική σε συγκεκριμένο χώρο. Τα γυναικολογικά όργανα μπορούν εύκολα να προσεγγιστούν και με τρομερή άνεση μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε χειρισμός με μεγάλη ασφάλεια. Το ρομποτικό σύστημα προσφέρει μεγέθυνση 15 φορές μεγαλύτερη, οπότε δεν υπάρχει πιθανότητα να μας ξεφύγει το παραμικρό πρόβλημα αφού μπορούμε να κάνουμε το δυνατότερο λεπτό χειρισμό με τις λιγότερες δυνατές κινήσεις, που βελτιώνει το επίπεδο του χειρουργείου και μειώνει τον τραυματισμό ιστών καθώς ξέρουμε επακριβώς σε ποιο σημείο πρέπει να επέμβουμε.

  - Σε ποιες γυναικολογικές παθήσεις η ρομποτική χειρουργική έχει αποδειχθεί σωτήρια;

  - Η ρομποτική χειρουργική εφαρμόζεται στη γυναικολογία σε όλες τις παθήσεις των έσω γεννητικών οργάνων. Δηλαδή οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει στις σάλπιγγες, στις ωοθήκες, στο σώμα της μήτρας μπορούν να προσεγγιστούν. Κύστες ωοθηκών, ινομυώματα, κύστεις μεσοσαλπιγγίου, πλαστικές σαλπίγγων, ολική και ριζική υστερεκτομή και τόσα άλλα, γίνονται με το ρομποτικό σύστημα. Και δεν είναι μόνο αυτό αφού μπορούμε να προχωρήσουμε σε ανόρθωση της μήτρας σε περίπτωση πρόπτωσης.

  - Δηλαδή;

  -Μέχρι τώρα η πρόπτωση της μήτρας ήταν μία επέμβαση που γινόταν από τον κόλπο, κάτι που σήμαινε ολική αφαίρεση της μήτρας καθιστώντας το χειρουργείο ιδιαίτερα επώδυνο και τη νοσηλεία πολυήμερη. Επιπλέον απαιτούνταν πλαστική του κόλπου για να μην υπάρχει απώλεια ούρων και να μπορεί η γυναίκα να έχει μία καλή ποιότητα ζωής. Σήμερα πια με τη ρομποτική χειρουργική όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν αφού η πρόπτωση της μήτρας μπορεί να διορθωθεί εύκολα χωρίς να χρειάζεται να αφαιρεθεί η μήτρα. Όμως σε περιπτώσεις που απαιτείται να γίνει αυτό, να αφαιρεθεί δηλαδή η μήτρα, ο πόνος είναι ελάχιστος και η νοσηλεία περιορισμένη σε σχέση με την κολπική επέμβαση. Όπως καταλαβαίνετε το επίπεδο των επιπλοκών έχει μειωθεί εντελώς γιατί απλούστατα έχουμε καλύτερο πεδίο χειρισμού, μπορούμε να προγραμματίσουμε τις κινήσεις μας και να ελέγχουμε την αιμάτωση των οργάνων.

  -Υπάρχουν ωστόσο κάποιες οδηγίες ή κανόνες που θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη ο ασθενής πριν το ρομποτικό σύστημα προχωρήσει στην επέμβαση;

  -Είναι οι ίδιες οδηγίες που ισχύουν και για τα υπόλοιπα χειρουργεία. Δεν απαιτείται καμία ιδιαίτερη προετοιμασία.

  - Ο κόσμος είναι ενημερωμένος για τα οφέλη της ρομποτικής χειρουργικής ή ακολουθεί τις κλασσικές μεθόδους;

  -Ο κόσμος έχει πολλές απορίες σε σχέση με τη συγκεκριμένη μέθοδο και ένα βασικό ερώτημα που μας θέτει είναι εάν το ρομπότ χειρουργεί μόνο του. Ακόμα και εκείνοι που χειρουργούνται με το ρομποτικό σύστημα δεν έχουν συνειδητοποιήσει τα οφέλη, είναι προκατειλημμένοι από όσα έχουν ακούσει από το συγγενικό περιβάλλον ή από αυτούς που έχουν εμπειρίες χειρουργικής, όπου ξέρουν πως την πρώτη μέρα θα χρειαστούν τη συνδρομή αποκλειστικής νοσοκόμας για να εξυπηρετηθούν. Τους έρχεται δύσκολο να προσαρμοστούν και χρειάζεται καθοδήγηση του γιατρού για να τους αποδείξει ότι αυτά δεν συμβαίνουν πλέον. Μπορούν να σηκωθούν από μόνοι τους λίγες ώρες μετά το χειρουργείο, μπορούν να πιουν και να φάνε κανονικά, να κινηθούν εύκολα και να επιστρέψουν την επομένη στο σπίτι τους!

  - Σε ποιες περιπτώσεις η ρομποτική χειρουργική έχει να κάνει περισσότερη δουλειά;

  - Σίγουρα στα παραμελημένα περιστατικά αφού είναι αυτά που δημιουργούν τα περισσότερα προβλήματα όχι μόνο στη ρομποτική χειρουργική αλλά και σε κάθε είδος χειρουργικής Δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές γυναίκες που γνωρίζουν το πρόβλημα τους και το παραμελούν για χρόνια. Για παράδειγμα ένα κυστικό μόρφωμα που θα έπρεπε να είχε αφαιρεθεί από χρόνια μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι πολύ σοβαρότερο. Ένα ινομύωμα που θα μπορούσε επίσης να αφαιρεθεί ενώ ήταν σε μέγεθος τριών εκατοστών θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο ως προς την αντιμετώπιση του καθώς μεγαλώνει με τα χρόνια. Η γυναίκα βιώνει δυσκολίες που το ίδιο το νόσημα της έχει δημιουργήσει, δεν είναι η ρομποτική χειρουργική που θα της προκαλέσει πρόβλημα. Από μόνη της έχει προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στον οργανισμό της με την αμέλεια της.

  Χαρακτηριστικές λέξεις:
  Περισσότερα Άρθρα σε αυτήν την Kατηγορία: « Υπογονιμότητα & Ρομποτική Χειρουργική Τα εργαλεία μας »
  Στοιχεία Επικοινωνίας

  E-mail:
  mail@adamismd.gr

  Τηλέφωνο Ιατρείου:
  210 6985498

  Kινητό:
  6944 453044

  Fax Ιατρείου:
  210 6985494