• Αρχικη
 • Συνεργασιες
 • Γυναικολογια
 • Ογκολογια
 • Συμβουλες
 • Μεταδιδόμενα Νοσήματα
 • Ρομποτικη Χειρουργικη
  ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΑ
  Μαιευτικη
  Εβδομαδες εγκυμοσυνης
  Τοκετος
  ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
  αρθρα & Νεες μεθοδοι
  προσωπικη γνωμη
 • Βιογραφικο
 • Επικοινωνια
 • Error
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 62

  Τα εργαλεία μας

  19.06.11 / Κατηγορία Ρομποτική Χειρουργική / από τον Θ.Αδάμη

  H σύγχρονη τεχνολογία έχει να επιδείξει ένα χειρουργικό εργαλείο που απλά αντικατοπτρίζει την εικόνα που θα έχει η Ιατρική στο μέλλον. Επιτεύγματα της συνεχούς προσπάθειας είναι:

  • η εφαρμογή στοχευμένης θεραπείας για παθολογικά προβλήματα (δηλαδή φάρμακα που θα κατευθύνοντα και θα δρουν μόνο στο όργανο-στόχο που χρειάζεται βοήθεια),
  • ρομποτικά Ορθοπαιδικά βοηθήματα για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα
  • ρομποτικά εργαλεία χειρουργικής

  adamismd_rompotiki4

  Όσον αφορά τα τελευταία, οι επιτυχίες της τελευταίας δεκαετίας είναι σημαντικές, ίσως σημαντικότερες από την εξέλιξη που θα έχουν. Η γνώση και η εφαρμογή κατευθυνόμενης και υπολογισμένης κίνησης από απόσταση ήταν το όνειρο επιστημόνων κάθε γενιάς. Από την στιγμή που τα πρώτα ρομποτικά συστήματα έλαβαν έγκριση για να χρησιμοποιούνται σε άνθρωπο, η τεχνολογία αφέθηκε ελεύθερη πλέον να μεγαλουργήσει. Γι' αυτό τον λόγο η δεκαετία που πέρασε είναι ίσως η σημαντικότερη αφού για πρώτη φορά ο Χειρουργός δεν βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον άνθρωπο που χειρουργεί. Ας δούμε λίγα πράγματα για το πώς γίνεται αυτό με απλά λόγια. Κάθε ρομποτικό σύστημα (τουλάχιστον αυτό το διάστημα αφού σε λίγο καιρό όλα μπορεί να αλλάξουν) αποτελείται από το ρομποτικό κέντρο ελέγχου (κονσόλα ελέγχου) και τους ρομποτικούς βραχίονες. Η ρομποτική κονσόλα εφαίνεται στις παρακάτω εικόνες.

  adamismd_ergaleia1

  Η κονσόλα ουσιαστικά είναι το κέντρο ελέγχου του ρομποτικού συστήματος αφού από την θέση αυτή:

  • ανοίγει και κλείνει το ρομποτικό σύστημα
  • ρυθμίζεται η ποιότητα της εικόνας
  • ρυθμίζονται τα εργαλεία
  • συγχρονίζονται τα χειρουργικά εργαλεία
  • επιτυγχάνεται η συνδυασμένη κίνηση και συνεργασία των χεριών του Χειρουργού.

  Ο βραχίονας με τα πλήκτρα δεξιά και αριστερά στην εικόνα ουσιαστικά έχει τα κατάλληλα πλήκτρα για όλες αυτές τις λειτουργίες. Επίσης έχει και το χειροκίνητο πλήκτρο ασφαλείας με το οποίο ακινητοποιείται το σύστημα. Στο κέντρο της κονσόλας βρίσκεται η θέση όπου ο Χειρουργός βλέπει στο πεδίο που τον ενδιαφέρει με δύο διαφορετικές κάμερες με αποτέλεσμα να έχει τρισδιάστατη εικόνα και να αντιλαμβάνεται το βάθος και τις αποστάσεις. Η μεγέθυνση είναι τέτοια ώστε τα αντικείμενα να φαίνονται με εξαιρετική ευκρίνεια. Τα πεντάλ στα πόδια ελέγχουν την χρήση διαθερμίας και την επαναφορά των εργαλείων σε νέα θέση.

  Όταν ο Χειρουργός κάθεται στην θέση του μπροστά στην κονσόλα έχει δεξιά και αριστερά του τα πλήκτρα ρυθμίσεων για όλες τις λειτουργίες του συστήματος. Η κονσόλα ελέγχου είναι μόνιμα συνδεδεμένη με τον πύργο των ρομποτικών βραχιόνων. Το τμήμα αυτό του ρομποτικού συστήματος βρίσκεται δίπλα στον ασθενή. Οι βραχίονες με μικρές οπές στο κοιλιακό τοίχωμα εισέρχονται στην κοιλιά και η θέση τους ρυθμίζεται από τον Χειρουργό μέσω της κονσόλας ελέγχου.

  adamismd_ergaleia2


  Οι ρομποτικοί βραχίονες. Στον κάθε ένα από αυτούς προσαρμόζεται ένα εργαλείο ανάλογα με την επέμβαση η οποία πρόκειται να γίνει. Στον κεντρικό βραχίονα (αυτόν που δεν έχει αριθμό) μπαίνει η κάμερα. Στους υπόλοιπους εφαρμόζουν τα εργαλεία. Το βάθος εισόδου των εργαλείων στην κοιλιά είναι από την αρχή υπολογισμένο οπότε αποκλείεται κάθε λάθος υπολογισμός.

  Η κάμερα μπορεί να είναι ευθεία ή με γωνία ώστε να υπάρχει ορατότητα και σε σημεία που δύσκολα προσεγγίζονται. Προσέξτε ότι η κάμερα είναι διπλή. Κάθε τμήμα της μεταφέρει εικόνα στο αντίστοιχο μάτι του Χειρουργού. Έτσι επιτυγχάνεται η υψηλή ευκρίνεια και η τρισδιάστατη όραση. Όταν όλα τα εργαλεία τοποθετηθούν στη θέση τους, παραχωρείται κίνηση στα εργαλεία από το σύστημα κάτω από τον έλεγχο του Χειρουργού. Πώς γίνεται αυτό; με τα χειριστήρια (joy stick) που προσαρμόζει στα χέρια του ο χειρουργός.

  Καλώς ήρθατε στην αναίμακτη εξ' αποστάσεως Χειρουργική. Το χέρι του Χειρουργού ελέγχει πλήρως το εργαλείο που του αντιστοιχεί και το κινεί όπως θα το κινούσε σαν να το είχε στο χέρι του. Η κίνηση του Χειρουργού έχει αν το επιθυμεί χρονοκαθυστέρηση παρέχοντας μεγαλύτερη ασφάλεια. Στην εικόνα τα δάκτυλα του Χειρουργού εφάπτονται μεταξύ τους άρα τα σκέλη του εργαλείου είναι κλειστά...

  Οι δικλείδες ασφαλείας είναι απίστευτα πολλές. Κάθε εργαλείο ακινητοποιείται αυτόματα όταν:

  • παραμείνει στην ίδια θέση για δευτερόλεπτα
  • απομακρύνει ο Χειρουργός το βλέμμα του από την κονσόλα

  Τα ρομποτικά εργαλεία είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να πραγματοποιούν οποιαδήποτε κίνηση μπορεί να κάνει το ανθρώπινο χέρι, ακόμα και στροφή! Πολλοί θεωρούν ότι η ρομποτική είναι εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Στην πραγματικότητα είναι η εξέλιξη της ανοικτής χειρουργικής η οποία πλέον γίνεται χωρίς μεγάλες τομές. Έτσι πραγματοποιούνται χειρουργεία που θα γίνονταν μόνο με ανοικτή τομή. Και το κόστος του είναι χαμηλότερο από το κόστος που είχαν τα πρώτα λαπαροσκοπικά χειρουργεία. Το ρομποτικό σύστημα είναι ένα εξελιγμένο χειρουργικό εργαλείο το οποίο σχεδιάστηκε για να αλλάξει την χειρουργική αντίληψη και κυρίως για να είναι οικονομικά προσιτό σε όλους και όχι ένα είδος πολυτελείας για λίγους. Άλλωστε πλέον αποτελεί για εμάς ένα καθημερινό χειρουργικό εργαλείο.

  adamismd_ergaleia3

  Χαρακτηριστικές λέξεις:
  Περισσότερα Άρθρα σε αυτήν την Kατηγορία: « Τα οφέλη της Ρομποτικής Εικόνες από το DaVinci »
  Στοιχεία Επικοινωνίας

  E-mail:
  mail@adamismd.gr

  Τηλέφωνο Ιατρείου:
  210 6985498

  Kινητό:
  6944 453044

  Fax Ιατρείου:
  210 6985494