• Αρχικη
 • Συνεργασιες
 • Γυναικολογια
 • Ογκολογια
 • Συμβουλες
 • Μεταδιδόμενα Νοσήματα
 • Ρομποτικη Χειρουργικη
  ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΑ
  Μαιευτικη
  Εβδομαδες εγκυμοσυνης
  Τοκετος
  ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
  αρθρα & Νεες μεθοδοι
  προσωπικη γνωμη
 • Βιογραφικο
 • Επικοινωνια
 • Error
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 62

  Γενικά για τους HPV

  Κονδυλώματα

  22.06.11 / Κατηγορία Γενικά για τους HPV / από τον Θ.Αδάμη

  Οι ιοί των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (human papilloma virus) θεωρούνται σήμερα η κύρια αιτία πρόκλησης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η γνώση αυτή η οποία αποκτήθηκε την προηγούμενη δεκαετία είχε σαν αποτέλεσμα να αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης τους αλλά και η αιτία να αναζητηθούν νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές μέθοδοι για την σωστότερη και πληρέστερη εξαφάνισή τους. Με το πέρασμα του χρόνου και με την ανάπτυξη της μοριακής βιολογίας αποδείχθηκε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο αριθμό τύπων του ιού. Αυτοί οι τύποι έχουν την ιδιότητα να επικάθονται και να μολύνουν κύτταρα διαφορετικών περιοχών του ανθρώπινου σώματος και έτσι να προκαλούν μία ποικιλία βλαβών από τις οποίες άλλες είναι αθώες και άλλες μπορούν να αποδειχτούν εξαιρετικά επικίνδυνες.

  Διαβάστε περισσότερα
  Χαρακτηριστικές λέξεις:

  Μετάδοση των ιών HPV

  22.06.11 / Κατηγορία Γενικά για τους HPV / από τον Θ.Αδάμη

  Η μετάδοση των ιών γίνεται από επιθηλιακά κύτταρα σε επιθηλιακά κύτταρα άλλου ανθρώπου. Κύρια οδός μετάδοσης λοιπόν είναι η σεξουαλική επαφή. Επειδή ο ιός όπως αναφέραμε υπάρχει ίσως από τότε που υπάρχει ζωή, όπως γίνεται κατανοητό συμβαίνει μια διαρκής μετανάστευσή του. Υπολογίζεται ότι πάνω από το 70% του πληθυσμού έχει έρθει ή θα έρθει σε επαφή με κάποιον τύπο ιού HPV. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα εμφανίσει απαραίτητα βλάβες. Μπορεί απλά να είναι φορέας του ιού. Άλλωστε και σε αυτούς που τελικά θα εκδηλωθούν βλάβες ο ιός μπορεί να υπάρχει στα κύτταρά τους χρόνια! Ένας φορέας όμως μπορεί να μεταδώσει τον ιό στον σεξουαλικό του σύντροφο και εκείνος να εκδηλώσει βλάβες σε σύντομο διάστημα. Ειδικότερα αν κάποιος φορέας του τύπου 16 τον μεταδώσει στην σύντροφό του τότε εκείνη θα εμφανίσει εικόνα τραχηλίτιδας. Εάν μεταδώσει τον τύπο 6 εκείνη θα εμφανίσει εξωτερικά κονδυλώματα. Οι διάφοροι τύποι του ιού HPV εμφανίζουν τροπισμό, δηλαδή αναπτύσσονται και προκαλούν βλάβες σε συγκεκριμένες περιοχές του ανθρώπινου σώματος ενώ σε άλλες περιοχές μπορεί να μην εκδηλωθούν ποτέ. Είναι πολύ σπάνιες οι φορές που ανιχνεύτηκε ο τύπος 16 σε εξωτερικά κονδυλώματα. Αντίθετα είναι πολύ συχνός σε βλάβες του τραχήλου. Άρα λοιπόν δεν παίζει ρόλο στην εμφάνιση βλαβών μόνο το να έρθει κάποιος σε επαφή με τον ιό, αλλά και ο τύπος του ιού να μπορεί να βλάψει τα κύτταρα που μόλυνε.

  Διαβάστε περισσότερα
  Χαρακτηριστικές λέξεις:

  Πρώτα βήματα

  22.06.11 / Κατηγορία Γενικά για τους HPV / από τον Θ.Αδάμη

  Εάν ο σύντροφός σας κάποια στιγμή σας αναφέρει ότι είχε κάποτε κονδυλώματα ή ότι τα είχε πρόσφατα αλλά τα αντιμετώπισε τότε αυτό που μπορείτε άμεσα να κάνετε είναι ένα τεστ για ανίχνευση του DNA των ιών. Ονομάζεται HPV DNA test. Η λήψη του είναι απλή και γίνεται όπως ακριβώς γίνεται η λήψη του thin prep (τεστ Παπανικολάου). To κυτταρικό δείγμα συλλέγεται με βουρτσάκι από τον τράχηλο της μήτρας και τοποθετείται στο ειδικό μπουκαλάκι μεταφοράς. Με την μέθοδο αυτή έχουμε την ικανότητα να εντοπίσουμε το DNA 35 διαφορετικών τύπων του ιού HPV δηλαδή όλων όσων προκαλούν βλάβες στον τράχηλο της μήτρας.

  Διαβάστε περισσότερα
  Χαρακτηριστικές λέξεις:

  Εμβόλιο HPV

  22.06.11 / Κατηγορία Γενικά για τους HPV / από τον Θ.Αδάμη

  Γιατί πρέπει να εμβολιαστώ έναντι του ιού HPV;

  Το εμβόλιο έναντι του HPV που κυκλοφορεί σήμερα είναι ένα ανασυνδυασμένο εμβόλιο, που περιέχει μόνο πρωτεϊνες του περιβλήματος του ιού και όχι DNA, και κατά συνέπεια δεν μπορεί να προκαλέσει νόσο (ούτε σε ήπια μορφή όπως συμβαίνει με άλλα εμβόλια που περιέχουν εξασθενημένα στελέχη μικροβίων). Παρέχει προστασία έναντι 4 στελεχών του ιού HPV και συγκεκριμένα: των στελεχών 6 και 11 που ευθύνονται για το 90% των κονδυλωμάτων και των στελεχών 16 και 18 που ευθύνονται για το 70% των περιπτώσεων καρκίνου τραχήλου της μήτρας. Επομένως, με τον εμβολιασμό δεν αντικαθίσταται ο προληπτικός έλεγχος, αλλά οι πιθανότητες να προσβληθεί μια γυναίκα είναι κατά πολύ ελαττωμένες. Η προστασία που παρέχει το εμβόλιο φαίνεται πως είναι μακράς διάρκειας, αλλά μέχρι αυτή τη στιγμή, τα δεδομένα παρέχουν στοιχεία για προστασία 5 ετών. Το εάν θα χρειαστεί μια αναμνηστική δόση σε 5 ή 10 χρόνια μετά τον αρχικό εμβολιασμό ερευνάται ακόμη. Ήδη κυκλοφορεί και δεύτερο εμβόλιο, που παρέχει κάλυψη από τα στελέχη 16 και 18 του HPV.

  Διαβάστε περισσότερα

  Σύγχρονη διάγνωση

  22.06.11 / Κατηγορία Γενικά για τους HPV / από τον Θ.Αδάμη

  Την τελευταία δεκαετία σύγχρονες διαγνωστικές μέθοδοι προστέθηκαν στις ήδη υπάρχουσες με αποτέλεσμα να ενισχυθεί όχι μόνο η αποθεραπεία από την μόλυνση με HPV αλλά και η έγκαιρη διάγνωση. Ειδικά στο θέμα της έγκαιρης διάγνωσης η μελέτη του DNA των ιών μας βοήθησε να τους ανιχνεύουμε πριν ακόμα αυτοί εκδηλώσουν οποιαδήποτε βλάβη ορατή ή όχι από το ανθρώπινο μάτι.

  Διαβάστε περισσότερα
  Χαρακτηριστικές λέξεις:
  Σελίδα
  Στοιχεία Επικοινωνίας

  E-mail:
  mail@adamismd.gr

  Τηλέφωνο Ιατρείου:
  210 6985498

  Kινητό:
  6944 453044

  Fax Ιατρείου:
  210 6985494