Print this page

Χάπι της επόμενης ημέρας

από τον
Αξιολογήστε το άρθρο
(3 votes)

 

Φτάνουμε λοιπόν στην δύσκολη αυτή κατάσταση που πιστεύουμε ότι έχουμε μπροστά γκρεμό και πίσω ρέμα. Η χρήση του προφυλακτικού θα βοηθούσε στις επικίνδυνες ημέρες αλλά το αμελήσατε. Σκέφτεστε το μετά και τις φοβερές συνέπειές του. Το χάπι της επόμενης μέρας ακούγεται σαν το μάνα εξ' ουρανού.

Το χάπι της επόμενης ημέρας περιέχει προγεστερόνη, την ορμόνη της δεύτερης φάσης του κύκλου. Προκαλεί υπερτροφία στο ενδομήτριο το οποίο κατόπιν πέφτει σαν περίοδος λόγω του ότι δεν υπάρχει αρκετή προγεστερόνη να το στηρίξει. Προκαλεί λοιπόν μία αιμορραγία από διαφυγή.

Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.

Το χάπι της επόμενης ημέρας δεν είναι κανένα μαγικό βότανο που θα σας απαλλάξει από τον φόβο μίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και ταυτόχρονα θα διώξει το άγχος σας. Είναι ένα ορμονικό σκεύασμα το οποίο θα σας επηρεάσει τον συγκεκριμένο κύκλο με αποτέλεσμα η περίοδος να έρθει νωρίτερα, πιθανόν με περισσότερο αίμα και σπανιότερα με αιμορραγία. Επίσης η κατανάλωσή του έχει συσχετιστεί στατιστικά με εξωμήτριες κυήσεις δηλαδή με ένα έμβρυο να μεγαλώνει έξω από την μήτρα, μία κατάσταση που κρύβει πολλούς κινδύνους για μία γυναίκα. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός νέων γυναικών που έχει πάρει το χάπι αυτό όχι μία αλλά πάρα πολλές φορές. Θεωρούν ότι είναι κάτι τελείως ακίνδυνο και εξαιρετικά προστατευτικό και φυσικά ποτέ δεν μίλησαν με γυναικολόγο για το χάπι. Τις περισσότερες φορές ο γυναικολόγος μαθαίνει για την χρήση του χαπιού πολύ καιρό αφού αυτό έχει συμβεί.

Μπορείτε να αποφύγετε το χάπι;

Φυσικά και μπορείτε να το αποφύγετε αν μιλήσετε με τον γυναικολόγο σας πριν ακόμα την έναρξη των σχέσεων. Αν γνωρίζετε λοιπόν:

  • Ποιος είναι ο κύκλος σας
  • Ποιες είναι οι γόνιμες ημέρες σας
  • Πότε συμβαίνει η ωορρηξία
  • Τον χρόνο ζωής του ωαρίου
  • Τον χρόνο ζωής των σπερματοζωαρίων

Κατ' αρχήν από την διάρκεια του κύκλου σας μπορείτε να υπολογίσετε την ημέρα ωορρηξίας. Η ωορρηξία την 14η εμέρα αφορά μόνο τις γυναίκες που έχουν κύκλο 28 ημερών. Αν ο κύκλος είναι μεγαλύτερος π.χ. 30 ημερών τότε η ωορρηξία έγινε την 16η ημέρα του κύκλου. Η ημέρα ωορρηξίας υπολογίζεται από το σύνολο μείον 14 ημέρες. Γυναίκες με 31 ημέρες κύκλο κάνουν ωορρηξία την 17η ημέρα του κύκλου. Και πάλι αυτός ο απλός κανόνας ισχύει αν ο κύκλος είναι σταθερός κάθε μήνα. Εάν αυτό δεν συμβαίνει και η περίοδος εμφανίζεται άστατες ημέρες τότε σίγουρα θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας γιατί πιθανότατα υπάρχει κάποια ορμονική διαταραχή. Μέχρι να τον επισκεφθείτε να θυμάστε να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό. Εάν χρησιμοποιείτε προφυλακτικό και αυτό σπάσει κατά την επαφή, μην πανικοβάλεστε και αναζητάτε το χάπι της επόμενης ημέρας στα φαρμακεία. Αν ήταν τόσο εύκολη η σύλληψη τότε όλες οι Ελληνίδες θα είχαν δεκάδες παιδιά. Να θυμάστε ότι ζευγάρια χωρία κανένα πρόβλημα υπογονιμότητας προσπαθούν ένα και δύο χρόνια πριν αποκτήσουν μωρό

Από τον κύκλο σας θα μπορέσετε να καθορίσετε την ημέρα ωορρηξίας. Αν δεν βγάλετε άκρη, επικοινωνείστε με τον γυναικολόγο σας. Το ωάριο ζει μόνο 24 ώρες και μέσα σε αυτές πρέπι να γονιμοποιηθεί. Αλλοιώς καταστρέφεται. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τα σπερματοζωάρια. Το γυναικείο γεννητικό σύστημα είναι αυτό που προστατεύει τα σπερματοζωάρια με κάθε τρόπο ώστε να μπορούν να επιβιώνουν ακόμα και 5 ημέρες. Αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα όσον αφορά τις γόνιμες ημέρες μίας γυναίκας γιατί άσχετα από την διάρκεια ζωής του ωαρίου, η οποία είναι μόνο 24 ώρες η επιβίωση των σπερματοζωαρίων αυξάνει δραματικά τις γόνιμες ημέρες μίας γυναίκας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι χωρίς προφύλαξη, μπορείτε να έρχεστε σε επαφή από την στιγμή που θα διακοπεί η περίοδος 2 έως 3 ημέρες και κατόπιν 3 ημέρες μετά την ωορρηξία. Αν πάλι φοβάστε, προσπαθείστε να πείσετε τον σύντροφό σας να χρησιμοποιήσει προφυλακτικό. Ακόμα καλύτερα να έχετε εσείς μαζί σας ώστε ακόμα και αν εκείνος το αμελήσει να το έχετε εσείς. Εξηγείστε του τους κινδύνους θα τους κατανοήσει. Μην φοβάστε ότι αν επιβάλλετε αυτό τον κανόνα στην σχέση σας αυτή θα διακοπεί. Υπάρχουν διάφορα μεγέθη προφυλακτικών ώστε να μπορούν όλοι να εξυπηρετούνται. Διαβάστε την ενότητα για τα νοσήματα που μεταδίδονται με την επαφή και την λοίμωξη από τους ιούς HPV και θα συνειδητοποιήσετε τους λόγους για τους οποίους το προφυλακτικό είναι χρήσιμο ακόμα και αν χρησιμοποιείτε αντισυλληπτικό χάπι. Εάν ο σύντροφός σας είναι ανένδοτος τότε αυτό θα αφορά γενικότερα την σχέση σας.

Αυτές οι πληροφορίες ίσως βοηθήσουν να αποφύγετε την λήψη ενός χαπιού το οποίο έχει κι αυτό τις ανεπιθύμητες ενέργειές του. Με αυτές μπορείτε εύκολα να ρυθμίζετε τις επαφές σας μετριάζοντας κατά πολύ ή και εξαλείφοντας την πιθανότητα εμφάνισης μίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Εάν τελικά αποφασίσετε να πάρετε το χάπι της επόμενης ημέρας θα πρέπει να γνωρίζετε, ώστε να μην ανησυχήσετε άδικα, ότι ο κύκλος σας πιθανόν να αλλάξει κατά λίγες ημέρες. Επίσης να γνωρίζετε ότι η ποσότητα της περιόδου μπορεί να είναι μεγαλύτερη και να σας θορυβήσει. Εάν το ωάριο γονιμοποιηθεί και το χάπι αποτύχει στον στόχο του ο οποίος είναι να εμποδίσει την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου, εδώ θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο κίνδυνος για εξωμήτρια κύηση είναι μεγαλύτερος σε σχέση με μία γυναίκα που δεν πήρε το χάπι. Κλείνοντας να σας θυμίσω ότι έχετε 72 ώρες περιθώριο (3 ολόκληρες ημέρες) στην διάθεσή σας από την στιγμή που έγινε το λάθος μέχρι να πάρετε το χάπι. Έχετε λοιπόν πολύ χρόνο στη διάθεσή σας και να μιλήσετε με τον γιατρό σας και να πάρετε μία ψύχραιμη απόφαση. Χειριστείτε το σώμα σας σωστά σε κάθε περίπτωση.

Διαβάστηκε από: 19638 άτομα
Θ.Αδάμη

Πρόσφατα άρθρα από τον Θ.Αδάμη