Print this page

Εμμηνόπαυση

από τον
Αξιολογήστε το άρθρο
(0 votes)

Εμμηνόπαυση είναι η οριστική διακοπήτης εμμήνου ρύσεως και της γονιμότητας, που ορίζεται ότι εγκαθίσταται 12 μήνες μετά την τελευταία έμμηνο ρύση σας.

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική βιολογική διαδικασία, δεν είναι μια ιατρική ασθένεια. Ακόμα κι έτσι, η σωματική και συναισθηματική τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο σας αφού προκαλούν αισθήματα θλίψης και της απώλειας.

Ορμονικές αλλαγές προκαλούν τα σωματικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, αλλά λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση φέρουν μέρος της ευθύνης για την συναισθηματική πτώση. Πρώτον, η εμμηνόπαυση δεν σημαίνει το τέλος. Δεύτερον, η εμμηνόπαυση δεν εξαφανίζει την θηλυκότητα και τη σεξουαλικότητά της γυναίκας. Το πιο σημαντικό, είναι ότι δεν θα πρέπει να διστάσετε να πάρετε θεραπεία εάν έχετε έντονα συμπτώματα.

Αιτίες της εμμηνόπαυσης περιλαμβάνονται:

  • Φυσική μείωση των αναπαραγωγικών ορμονών.
  • Υστερεκτομή. Η αφαίρεση μόνο της μήτρας με παραμονή των ωοθηκών δεν οδηγεί σε συμπτώματα εμμηνόπαυσης. Το αντίθετο συμβαίνει όταν αφαιρούνται οι ωοθήκες με αποτέλεσμα να πέφτουν τα επίπεδα των οιστρογόνων και να υπάρχουν έντονα συμπτώματα ή ηπιότερα ανάλογα με την ηλικία.
  • Χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Οι θεραπείες του καρκίνου μπορεί να προκαλέσουν εμμηνόπαυση
  • Πρωτογενή ωοθηκική ανεπάρκεια. Περίπου το 1 τοις εκατό των γυναικών βιώνουν την εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 40 ετών. Εμμηνόπαυση μπορεί να προκύψει από πρωτογενή ωοθηκική ανεπάρκεια - όταν οι ωοθήκες σας αδυνατούν να παράγουν φυσιολογικά επίπεδα των αναπαραγωγικών ορμονών - που προέρχονται από γενετικούς παράγοντες ή αυτοάνοση ασθένεια.

Στάδια της εμμηνόπαυσης

Επειδή η μετάβαση στην εμμηνόπαυση διαρκεί μήνες ή και χρόνια, η εμμηνόπαυση χωρίζεται συνήθως σε αυτά τα στάδια:

  • Περιεμμηνόπαυση. Εμφανίζονται εμμηνοπαυσιακά σημεία και τα συμπτώματα, ακόμα κι αν εμφανίζεται περίοδος. Τα επίπεδα των ορμονών διαταράσσονται και μπορεί να εμφανίζονται εξάψεις και άλλα συμπτώματα. Η περιεμμηνόπαυση μπορεί να έχει διάρκεια τέσσερα έως πέντε χρόνια ή περισσότερο. Στο διάστημα αυτό, είναι ακόμα δυνατό να εγκυμοσύνη, αλλά και σπάνιο.
  • Εμμηνόπαυση. 12 μήνες από την τελευταία περίοδο θεωρείται αρκετό διάστημα ώστε να λέμε ότι εγκαταστάθηκε η εμμηνόπαυση. Οι ωοθήκες παράγουν πολύ λιγότερα οιστρογόνα και προγεστερόνη.

Συμπτώματα

Τα σημεία και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης εμφανίζονται συχνά πολύ πριν από την συμπλήρωση ενός έτους από την τελευταία περίοδο. Περιλαμβάνουν:

  • Κολπική ξηρότητα
  • Εξάψεις
  • Διαταραχές του ύπνου
  • Κυκλοθυμία
  • Αυξημένο κοιλιακό λίπος
  • Αραίωση μαλλιών
  • Απώλεια της πληρότητας του μαστού

Επιπλοκές

Πολλές χρόνιες ασθένειες μπορούν να αναπτυχθούν μετά την εμμηνόπαυση:

  1. Καρδιαγγειακή νόσος. Η πτώση των οιστρογόνων οδηγεί σε αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες όσο και στους άνδρες. Ωστόσο, μπορούν να γίνουν πολλά για να μειωθεί ο κίνδυνος των καρδιακών παθήσεων. Π.χ. διακοπή του καπνίσματος, μείωση της υψηλής πίεσης του αίματος, τακτική αεροβική άσκηση, διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λίπη και πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά.
  2. Οστεοπόρωση. Κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών μετά την εμμηνόπαυση, μπορεί να χαθεί οστική πυκνότητα με ταχύ ρυθμό, αυξάνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Η οστεοπόρωση προκαλεί αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων. Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευπαθείς σε κατάγματα του ισχίου, του καρπού και της σπονδυλικής στήλης. Γι 'αυτό είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου να λαμβάνονται επαρκείς ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης D - περίπου 1.200 έως 1.500 mg ασβεστίου και 800 διεθνείς μονάδες βιταμίνης D ημερησίως. Είναι επίσης σημαντική η καθημερινή άσκηση.
  3. Ακράτεια ούρων. Καθώς οι ιστοί του κόλπου και της ουρήθρας σας χάνουν την ελαστικότητα τους, ενδέχεται να εμφανιστεί μια συχνή, ξαφνική, έντονη τάση για ούρηση, που ακολουθείται από μια ακούσια απώλεια ούρων (επιτακτικού τύπου ακράτεια), ή η απώλεια ούρων με το βήχα, το γέλιο ή την ανύψωση (προσπάθειας ακράτεια).
  4. Αύξηση του βάρους. Πολλές γυναίκες εμφανίζουν αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση. Μπορεί να χρειαστεί να τρώνε λιγότερο - ίσως και 200 με 400 λιγότερες θερμίδες την ημέρα - και να γυμνάζονται περισσότερο, ακριβώς για να διατηρηθεί το βάρος.

Διάγνωση

Τα σημεία και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι αρκετά για να διαπιστωθεί με ακρίβεια η μετάβαση στην εμμηνόπαυση. Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με ανωμαλίες της περιόδου ή εξάψεις, μιλήστε με το γιατρό σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις η περαιτέρω αξιολόγηση μπορεί να συστηθεί.

Κάτω από ορισμένες συνθήκες, ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει το επίπεδο της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) και των οιστρογόνων (οιστραδιόλη) με μια εξέταση αίματος. Όπως συμβαίνει στην εμμηνόπαυση, τα επίπεδα της FSH θα είναι αυξημένα και αντίθετα θα εμφανίζουν μείωση τα επίπεδα της οιστραδιόλης. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει επίσης μια εξέταση αίματος για να καθορίσει το επίπεδο της θυρεοειδικής λειτουργίας επειδή ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με αυτά της εμμηνόπαυσης.

Θεραπείες και φάρμακα

Η εμμηνόπαυση η ίδια δεν απαιτεί καμία ιατρική θεραπεία. Αντ 'αυτού, δίνεται έμφαση στην ανακούφιση από τα σημεία και τα συμπτώματα αλλά και στην πρόληψη ή μείωση χρόνιων παθήσεων που μπορεί να συμβούν με τη γήρανση. Περιλαμβάνουν:

  • Ορμονική θεραπεία. Η θεραπεία με οιστρογόνα παραμένει, μακράν, η πιο αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για την ανακούφιση από τα συμπτώματα. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τη χαμηλότερη δόση οιστρογόνων που απαιτείται για να παράσχει ανακούφιση από τα συμπτώματα για εσάς.
  • Χαμηλή δόση αντικαταθλιπτικών. Τα αντικαταθλιπτικό που σχετίζονται με την κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRIs), έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις εμμηνοπαυσιακές εξάψεις.
  • Σκευάσματα για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.
  • Κολπική χρήση οιστρογόνων. Ανακουφίζει από την κολπική ξηρότητα. Αυτή η θεραπεία απελευθερώνει μόνο μια μικρή ποσότητα οιστρογόνων, η οποία απορροφάται από το κολπικό ιστό. Μπορεί να βοηθήσει και στην σεξουαλική επαφή και σε μερικά συμπτώματα του ουροποιητικού.

Πριν την απόφαση για κάθε μορφή θεραπείας, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές σας και τους κινδύνους και τα οφέλη από αυτά. Ευτυχώς, πολλά από τα σημεία και τα συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση είναι προσωρινά.

Διαβάστηκε από: 13431 άτομα
Θ.Αδάμη

Πρόσφατα άρθρα από τον Θ.Αδάμη