Print this page

Oστεοπόρωση

από τον
Αξιολογήστε το άρθρο
(0 votes)

Τι είναι η οστεοπόρωση;

Η οστεοπόρωση είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη μείωση της πυκνότητας των οστών, μειώνοντάς την οδηγώντας σε εύθραυστα οστά. Η οστεοπόρωση προκαλεί πορώδη οστά που είναι ευπίεστα, σαν σφουγγάρι. Αυτή η διαταραχή του σκελετού αποδυναμώνει τα οστά και οδηγεί σε συχνά κατάγματα.

Κανονική οστό αποτελείται από πρωτεΐνες, κολλαγόνο, ασβέστιο τα οποία του προδίδουν δύναμη. Τα οστά που επηρεάζονται από την οστεοπόρωση μπορεί να σπάσουν με σχετικά μικρούς τραυματισμούς, που κανονικά δεν θα προκαλούσαν κάταγμα. Το κάταγμα μπορεί να είναι είτε με τη μορφή της πυρόλυσης (όπως σε ένα κάταγμα ισχίου) ή κατάρρευσης (όπως σε ένα κάταγμα συμπίεσης των σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης). Η σπονδυλική στήλη, οι γοφοί, οι πλευρές , και οι καρποί θεωρούνται τα πιο ύποπτα για κατάγματα από οστεοπόρωση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης;

Η οστεοπόρωση μπορεί να είναι παρόν χωρίς οποιοδήποτε σύμπτωμα για δεκαετίες, διότι η οστεοπόρωση δεν προκαλεί συμπτώματα μέχρι να εμφανιστούν κατάγματα των οστών. Επιπλέον, ορισμένα οστεοπορωτικά κατάγματα μπορούν να διαφύγουν την ανίχνευση για χρόνια, όταν δεν προκαλούν συμπτώματα. Ως εκ τούτου, οι ασθενείς δεν μπορούν να έχουν επίγνωση της οστεοπόρωσης τους μέχρι να υποστούν ένα οδυνηρό κάταγμα..

Ποιες είναι οι συνέπειες της οστεοπόρωσης;

Τα οστεοπορωτικά κατάγματα των οστών είναι υπεύθυνα για έντονο πόνο, μειωμένη ποιότητα ζωής, χαμένες εργάσιμες ημέρες, και αναπηρίας. Μέχρι 30% των ασθενών που πάσχουν από κάταγμα ισχίου θα απαιτήσει μακροπρόθεσμη περίθαλψη και οικιακή φροντίδα. Ηλικιωμένοι ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν θρόμβους στις φλέβες των ποδιών που μπορούν να ταξιδέψουν στους πνεύμονες που οφείλονται στην παρατεταμένη κατάκλιση μετά από κάταγμα ισχίου..

Γιατί η οστεοπόρωση είναι ένα σημαντικό θέμα δημόσιας υγείας;

  • Στις ΗΠΑ, 44 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χαμηλή οστική. Αυτό αντιστοιχεί στο 55% του πληθυσμού των ΗΠΑ είναι ηλικίας 50 ετών και άνω.
  • Μία στις δύο γυναίκες της φυλής μας θα υποστεί κάταγμα των οστών λόγω οστεοπόρωσης στη διάρκεια της ζωής της.
  • Περίπου το 20% εκείνων που έχουν υποστεί κάταγμα ισχίου θέτουν σε κίνδυνο την ζωή τους κατά το 1ο έτος μετά το κάταγμα.

Ποιοι παράγοντες καθορίζουν την δύναμη των οστών;

Η οστική μάζα (πυκνότητα των οστών) προσδιορίζεται από το ποσό των οστών που υπάρχουν στη σκελετική δομή. Γενικά, όσο μεγαλύτερη είναι η πυκνότητα των οστών, τόσο μαγαλύτερη είναι η ισχύς τους. Η πυκνότητα των οστών επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από γενετικούς παράγοντες, οι οποίοι με τη σειρά τους τροποποιούνται πολλές φορές από περιβαλλοντικούς παράγοντες και φάρμακα. Για παράδειγμα, οι άνδρες έχουν υψηλότερη οστική πυκνότητα από τις γυναίκες.

Ποιοι παράγοντες καθορίζουν την δύναμη των οστών;

Η οστική μάζα (πυκνότητα των οστών) προσδιορίζεται από το ποσό των οστών που υπάρχουν στη σκελετική δομή. Γενικά, όσο μεγαλύτερη είναι η πυκνότητα των οστών, τόσο μαγαλύτερη είναι η ισχύς τους. Η πυκνότητα των οστών επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από γενετικούς παράγοντες, οι οποίοι με τη σειρά τους τροποποιούνται πολλές φορές από περιβαλλοντικούς παράγοντες και φάρμακα. Για παράδειγμα, οι άνδρες έχουν υψηλότερη οστική πυκνότητα από τις γυναίκες.

Κανονικά, η πυκνότητα των οστών συσσωρεύεται κατά την παιδική ηλικία και φθάνει στο υψηλότερο σημείο περίπου στην ηλικία των 25 ετών. Η οστική πυκνότητα στη συνέχεια διατηρείται για περίπου 10 χρόνια. Μετά την ηλικία των 35, τόσο οι άνδρες όσο και γυναίκες θα χάσουν κανονικά 0,3% -0,5% της πυκνότητας των οστών τους για κάθε έτος ως μέρος της διαδικασίας γήρανσης.

Τα οιστρογόνα είναι σημαντικά για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας στις γυναίκες. Κατά την πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση η απώλεια της οστικής πυκνότητας επιταχύνεται. Τα πρώτα 5 έως 10 έτη μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες μπορεί να έχουν -2% -4% απώλεια της οστικής πυκνότητας ανά έτος! Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια έως και 25% -30% της πυκνότητας των οστών τους κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Η Επιταχυνόμενη οστική απώλεια μετά την εμμηνόπαυση είναι μια σημαντική αιτία της οστεοπόρωσης στις γυναίκες.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου και αιτίες της οστεοπόρωσης;

Τα ακόλουθα είναι παράγοντες που θα αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης:

  • Γυναικείο φύλο
  • Λευκή φυλή
  • Υπερθυρεοειδισμός, υπερπαραθυρεοειδισμός
  • Ιστορικό κατάγματος ως ενήλικας
  • Κάπνισμα
  • Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  • Έλλειψη άσκησης
  • Δίαιτα χαμηλή σε ασβέστιο
  • Φτωχή διατροφή
  • Καταστάσεις που οδηγούν σε δυσαπορρόφησης (θρεπτικές ουσίες δεν απορροφώνται σωστά από το γαστρεντερικό σύστημα)
  • Χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων στις γυναίκες (όπως εμφανίζονται στην εμμηνόπαυση ή σε πρόωρη χειρουργική αφαίρεση και των δύο ωοθηκών)
  • Χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες (υπογοναδισμός)
  • Η χρόνια φλεγμονή, λόγω των χρόνιων ασθενειών, όπως η αρθρίτιδα ή ασθένειες του ήπατος.
  • Ακινησία.
  • Όταν η βιταμίνη D είναι ανύπαρκτη, το σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει επαρκείς ποσότητες ασβεστίου από τη διατροφή για την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να προκύψει από την έλλειψη της εντερικής απορρόφησης της βιταμίνης, όπως συμβαίνει σε προβλήματα του γαστρεντερικού .
  • Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν οστεοπόρωση. Πιο συχνή αιτία είναι η μακροχρόνια χρήση από του στόματος κορτικοστεροειδών.

Διάγνωση της οστεοπόρωσης

Ο συστηματικός έλεγχος με ακτινογραφία μπορεί να αποκαλύψει την οστεοπόρωση διότι φαίνεται ότι τα οστά είναι λεπτότερα από τα φυσιολογικά οστά. Δυστυχώς, από την στιγμή που η ακτινογραφία μπορεί να ανιχνεύσει την οστεοπόρωση, τουλάχιστον το 30% των οστών έχει ήδη χαθεί. Επιπλέον, οι ακτίνες Χ δεν είναι ακριβείς δείκτες της οστικής πυκνότητας.

Η ενδεδειγμένη μέθοδος πλέον είναι η μέτρηση οστικής πυκνότητας (μέθοδος DEXA) για τη διάγνωση της οστεοπόρωσης. Η DΕXA μετρά την οστική πυκνότητα στο ισχίο και τη σπονδυλική στήλη. Η δοκιμή διαρκεί μόνο πέντε έως 15 λεπτά, εκθέτει τους ασθενείς σε πολύ λίγη ακτινοβολία (λιγότερο από το ένα δέκατο με ένα εκατοστό του ποσού που χρησιμοποιείται για μια τυπική ακτινογραφία θώρακος), και είναι αρκετά ακριβής.

Η πυκνότητα των οστών του ασθενούς συγκρίνεται με τη μέση μέγιστη οστική πυκνότητα των νεαρών ενηλίκων του ιδίου φύλου και φυλής. Η βαθμολογία αυτή ονομάζεται "Τ", και εκφράζει την πυκνότητα των οστών σε σχέση με τον αριθμό των τυπικών αποκλίσεων (SD) με την οστική μάζα των ενηλίκων.

  • Η οστεοπόρωση ορίζεται ως πυκνότητα των οστών Τ -2,5 ή κάτω.
  • Οστεοπενία (μεταξύ της κανονικής και οστεοπόρωσης) ορίζεται ως Τ οστική πυκνότητα ι μεταξύ -1 και -2,5.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ η οστεοπενία θεωρείται μικρότερου κινδύνου από την οστεοπόρωση, αυτό ωστόσο μπορεί να εγείρει ανησυχίες όταν συνδέεται με άλλους παράγοντες κινδύνου (όπως το κάπνισμα, η χρήση στεροειδών, η ρευματοειδής αρθρίτιδα οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης, κ.λπ.) που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες οστεοπόρωση.

Ποιοι υποβάλλονται σε μέτρηση οστικής πυκνότητας;

  • Όλες οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες κάτω των 65 ετών
  • Όλες οι γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω
  • Μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με κατάγματα
  • Οι γυναίκες με οποιαδήποτε από τα ιατρικά προβλήματα που σχετίζονται με την οστεοπόρωση

Πώς η οστεοπόρωση αντιμετωπίζεται και προλαμβάνεται;

Ο στόχος της θεραπείας της οστεοπόρωσης είναι η πρόληψη των καταγμάτων, μειώνοντας την απώλεια των οστών ή, κατά προτίμηση, αύξηση της οστικής πυκνότητας. Αν και η έγκαιρη ανίχνευση και η έγκαιρη θεραπεία της οστεοπόρωσης μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο για μελλοντικά κατάγματα, καμιά από τις διαθέσιμες θεραπείες για την οστεοπόρωση δεν είναι πλήρεις θεραπείες. Με άλλα λόγια, είναι δύσκολο να αποκατασταθούν πλήρως οστά που έχουν αποδυναμωθεί από την οστεοπόρωση. Ως εκ τούτου, η πρόληψη της οστεοπόρωσης είναι εξίσου σημαντική με την θεραπεία. Μέτρα πρόληψης είναι τα εξής:

  1. αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος. Περιορίζοντας την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, την άσκηση τακτικά, και την κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής με επαρκή πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D.
  2. φάρμακα που σταματούν την απώλεια οστικής μάζας και την αύξηση της αντοχής των οστών.
  3. φάρμακα που αυξάνουν τον σχηματισμό των οστών.

Η άσκηση έχει μια μεγάλη ποικιλία από ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία. Ωστόσο, η άσκηση δεν επιφέρει σημαντικές αυξήσεις στην πυκνότητα των οστών. Το πλεονέκτημα της άσκησης για την οστεοπόρωση έχει κυρίως να κάνει με τη μείωση του κινδύνου πτώσεων, πιθανώς επειδή βελτιώνεται η ισορροπία και / ή η μυϊκή δύναμη αυξάνεται.

Προσοχή για την άσκηση:

Είναι σημαντικό να αποφευχθούν ασκήσεις που μπορεί να τραυματίσουν ήδη αποδυναμωμένα οστά. Σε ασθενείς άνω των 40 και εκείνων με καρδιοπάθεια, παχυσαρκία, σάκχαρώδη διαβήτη και υψηλή πίεση, Η άσκηση πρέπει να είναι ελαγχόμενη από επαγγελματίες γυμναστές σε συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό.

Το κάπνισμα ενός πακέτου τσιγάρα την ημέρα σε όλη την ενήλικη ζωή μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια του 5% -10% της οστικής μάζας. Το κάπνισμα μειώνει τα επίπεδα των οιστρογόνων και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οστικής μάζας σε γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση. Η έρευνα σχετικά με το αλκοόλ και την καφεΐνη ως παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση δείχνει πολύ διαφορετικά αποτελέσματα και είναι αμφιλεγόμενη.

Για τη δημιουργία ισχυρών και υγιών οστών απαιτείται επαρκής πρόσληψη ασβεστίου που αρχίζει στην παιδική ηλικία και την εφηβεία για τα δύο φύλα. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι υψηλή διατροφική πρόσληψη ασβεστίου ή η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου και μόνο δεν αρκεί για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης, και δεν πρέπει να θεωρείται ως εναλλακτική λύση ούτεαντικαθιστούν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα για την οστεοπόρωση.

Συνιστώμενες ποσότητες πρόσληψης ασβεστίου:

  • 800 mg / ημέρα για παιδιά 1-10 ετών
  • 1.000 mg / ημέρα για τους άνδρες, προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, και σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που παίρνουν επίσης οιστρογόνα
  • 1.200 mg / ημέρα για τους εφήβους και νέους ενήλικες 11-24 ετών
  • 1.500 mg / ημέρα για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που δεν λαμβάνουν οιστρογόνα
  • 1.200 mg-1, 500 mg / ημέρα για τις έγκυες και θηλάζουσες μητέρες
  • Η συνολική ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2.000 mg

Τα συμπληρώματα ασβεστίου είναι ασφαλή και γενικά καλά ανεκτά. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση του ανθρακικού ασβεστίου. Παραδείγματα τέτοιων φαρμάκων περιλαμβάνει ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία παλινδρόμησης ή πεπτικά έλκη. Όταν λαμβάνονται αυτά τα φάρμακα, το κιτρικό ασβέστιο είναι η προτιμότερη μορφή ασβεστίου.

Ορμονική θεραπεία

Τα Οιστρογόνα μετά την εμμηνόπαυση (προηγουμένως αναφερόμενη ως θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ή HRT) έχουν αποδειχθεί πολύτιμα για την πρόληψη της οστικής απώλειας, αύξηση της πυκνότητας των οστών, και αποτροπής καταγμάτων των οστών. Είναι χρήσιμα στην πρόληψη της οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Τα φάρμακα που εμποδίζουν την απώλεια οστικής μάζας

Τα διφωσφονικά μειώνουν τον κίνδυνο κατάγματος του ισχίου, καρπού, και κάταγμα σπονδυλικής στήλης σε άτομα με οστεοπόρωση.Για να μειωθούν οι ανεπιθύμητες ενέργειες των διφωσφονικών και να ενισχυθεί η απορρόφηση του φαρμάκου, όλα τα διφωσφονικά που λαμβάνονται από το στόμα θα πρέπει να λαμβάνονται το πρωί, με άδειο στομάχι, 30 λεπτά πριν το πρωινό, και με τουλάχιστον 240 ml νερό (ολόκληρο ποτήρι). Οι τροφές, το ασβέστιο, τα συμπληρώματα σιδήρου, βιταμινών με μέταλλα, ή αντιόξινα που περιέχουν ασβέστιο και μαγνήσιο μπορεί να μειώσουν την απορρόφηση των διφωσφονικών, με αποτέλεσμα την απώλεια της αποτελεσματικότητας.

Διαβάστηκε από: 10348 άτομα
Θ.Αδάμη

Πρόσφατα άρθρα από τον Θ.Αδάμη