Print this page

Να έχετε υπόψη σας...

από τον
Αξιολογήστε το άρθρο
(1 Vote)

Διαβάστε για το τεστ παπ, για το υπερηχογράφημα, για εξέταση ούρων ή καλλιέργεια ούρων και για τον έλεγχο των ορμονών.

Για το τεστ παπ

  • Το τεστ παπ είναι απαραίτητη εξέταση για κάθε γυναίκα. Γίνεται συνήθως μία φορά τον χρόνο εφόσον δεν υπάρχει λόγος που να δικαιολογεί πιο συχνή πραγματοποίηση. Με το τεστ παπ λαμβάνουμε κύτταρα από τον κόλπο, το στόμιο του τραχήλου και το εσωτερικό στόμιο του τραχήλου. Σκοπός της εξέτασης είναι να μελετηθεί η μορφολογία των κυττάρων των περιοχών που αναφέραμε. Το τεστ παπ δεν δείχνει τα πάντα. Είναι μία ένδειξη για το τι συμβαίνει στα κύτταρα. Η μορφολογία των κυττάρων αλλάζει στην διάρκεια του κύκλου. Αυτές οι αλλαγές μελετώνται. Εάν κάποια κύτταρα έχουν ανώμαλη μορφολογία λόγω κάποιου αιτίου (μικρόβια, ιοί, ενδογενή αίτια) αυτό επισημαίνεται από τον Κυτταρολόγο οπότε και συστήνεται περαιτέρω έλεγχος. Το τεστ παπ γίνεται στο πρώτο μισό του κύκλου αφού έχει τελειώσει η περίοδος. Ιδανικές ημέρες είναι η 9η έως 13η ημέρα του κύκλου (1η ημέρα του κύκλου είναι η 1η ημέρα που εμφανίζεται έμμηνος ρύση). Εάν προγραμματίζετε να κάνετε το τεστ δεν πρέπει να έρθετε σε επαφή για 2 ημέρες το λιγότερο. Τα ίδια ισχύουν και για το νέο τεστ παπ (thin prep). Φυσιολογικό είναι το τεστ όταν:
  • στην αναπαραγωγική ηλικία δείχνει ότι τα κύτταρα έχουν ορμονική επίδραση
  • στην εμμηνόπαυση ότι δεν έχουν ορμονική επίδραση (ατροφία)

Για το υπερηχογράφημα

Υπάρχουν 2 είδη υπερηχογραφήματος για τον έλεγχο των γεννητικών οργάνων. Το διακοιλιακό και το διακολπικό. Το διακοιλιακό γίνεται από το πρόσθιο τοίχωμα της κοιλίας με προϋπόθεση η ουροδόχος κύστη να είναι καλά γεμάτη. Μην ξεχαστείτε λοιπόν και ουρήσετε γιατί θα αναγκαστείτε να πίνετε νερό εκείνη την ώρα και να περιμένετε να γεμίσει καλά η κύστη. Στο διακολπικό αντίθετα η ουροδόχος κύστη πρέπει να είναι άδεια. Στην Γυναικολογία προτιμούμε το διακολπικό γιατί δεν παρεμβάλεται εμπόδιο μεταξύ των οργάνων και την κεφαλής του υπερήχου. Με το υπερηχογράφημα ελέγχονται:

  • οι διαστάσεις και η μορφολογία της μήτρας
  • το πάχος του ενδομητρίου (σύμφωνα με την ημέρα του κύκλου)
  • οι διαστάσεις και η μορφολογία των ωοθηκών
  • ο χώρος του Douglas (πίσω από την μήτρα)

Με το υπερηχογράφημα διαγιγνώσκονται: ινομυώματα, πολυκυστικές ωοθήκες, ευμεγέθεις κύστεις ωοθηκών, κύστεις μεσοσαλπιγγίου, ενδομητριωσικές κύστεις, τερατώματα, πολύποδες τραχήλου ή ενδομητρίου, παθολογία σαλπίγγων, ελεύθερο υγρό στον χώρο του Douglas, εξωμήτριες κυήσεις). Επίσης γίνεται έλεγχος της ωορρηξίας, μέτρηση ωοθυλακίων σε εξωσωματική, παρακολούθηση κύησης, έλεγχος σωστής τοποθέτησης εμβρύου σε εξωσωματική, έλεγχος επιτυχούς σπερματέγχυσης, έλεγχος σωστής τοποθέτησης σπιράλ.

Πριν κάνετε το υπερηχογράφημα να θυμάστε να σημειώνετε την ημέρα του κύκλου. Θα σας ζητηθεί σε περίπτωση που βρεθεί κυστικό μόρφωμα στην ωοθήκη και θα πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα να είναι το ωοθυλάκιο του κύκλου σας.

Για την καλιέργεια από τον κόλπο

Πριν κάνετε την καλλιέργεια να θυμάστε ότι την ίδια ημέρα θα πρέπει να πλυθείτε με άφθονο νερό στην περιοχή και να μην χρησιμοποιήσετε αντισηπτικό. Εάν θέλετε χρησιμοποιείστε ένα κοινό σαπούνι ή αφρόλουτρο χωρίς αρώματα. Ξεπλυθείτε καλά και σκουπιστείτε με πετσέτα πωματιστά και όχι τρίβοντας την περιοχή. Να μην έχετε έλθει σε επαφή τουλάχιστον για 3 ημέρες. Αν έχετε πάρει αντιβιοτικά για οποιοδήποτε πρόβλημα, η καλλιέργεια πρέπει να γίνει 15 έως 20 ημέρες μετά. Με την καλλιέργεια ελέγχεται η παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών και εάν αυτοί βρεθούν γίνεται θεραπεία βάσει αντιβιογράμματος.

Για εξέταση ούρων ή καλλιέργεια ούρων

Ισχύουν οι ίδιες οδηγίες καθαριότητας που αναφέρθηκαν και στην καλλιέργεια. Αφήστε τα πρώτα ούρα να φύγουν και συλλέξτε ούρα από το μέσον της ούρησης. Δεν χρειάζονται πολλά, μην γεμίσετε το δοχείο. Αν έχετε πάρει αντιβιοτικά για οποιοδήποτε πρόβλημα, η καλλιέργεια πρέπει να γίνει 15 έως 20 ημέρες μετά.

Για τον έλεγχο των ορμονών

Η εξέταση αυτή γίνεται με λήψη αίματος. οι ορμόνες μετριώνται στο αίμα και τα επίπεδά τους μας δείχνουν από ποια θέση του μεταβολισμού ξεκινά κάποια διαταραχή. Ο ορμονικός έλεγχος πρέπει να γίνεται από την 2η έως την 4η ημέρα του κύκλου. Εάν πρόκειται να ελεγχθεί η λειτουργία του ωχρού σωματίου (μέτρηση επιπέδων προγεστερόνης στο αίμα) η αιμοληψία γίνεται από την 20η έως την 22η ημέρα του κύκλου.

Διαβάστηκε από: 19260 άτομα
Θ.Αδάμη

Πρόσφατα άρθρα από τον Θ.Αδάμη