εβδομάδα κύησης

από τον
Αξιολογήστε το άρθρο
(0 votes)

Εβδομάδα 3

Κατά την παρούσα χρονική στιγμή το μωρό σας είναι πολύ μικρό για να ανιχνευθεί με γυμνό μάτι, ακόμη κι αν αυξάνεται γρήγορα.Το μωρό σας αποτελείται από μια σφαίρα των κυττάρων που μπορούν να χωρέσουν στο κεφάλι μιας βελόνας. 

Κατά τη διάρκεια της τρίτης εβδομάδας της εγκυμοσύνης αμνιακό υγρό θα αρχίσει να αθροίζεται γύρω από τη σφαίρα των κυττάρων που περιλαμβάνει το έμβρυο. Αυτό συμβαίνει σε μια κοιλότητα που ονομάζεται αμνιακός σάκος. Το αμνιακό υγρό σαν μαξιλάρι θα βοηθήσει το μωρό σας κατά τη διάρκεια όλης της εγκυμοσύνης.

Κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων χρησιμοποιεί ακόμη ένα πρωτόγονο σύστημα κυκλοφορίας που αποτελείται από σήραγγες που συνδέουν το μωρό σας με το τοίχωμα της μήτρας. Ο πλακούντας δεν θα αναπτυχθεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα αλλά το μωρό σας θα λάβει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται από εσάς.

Σχηματίζεται μία δομή η οποία ονομάζεται νωτιαία χορδή η οποία θα παίξει σημαντικό ρόλο στην διαφοροποίηση του εξωδέρματος και του μεσοδέρματος ενώ αρχίζει να διαμορφώνεται ο μηχανισμός επένδυσης της γαστρεντερική οδού.

Στο διάστημα αυτό εσείς θα βιώνετε τις μεταβολές που προκαλεί η ορμονική διαφοροποίηση στον οργανισμό σας. Αίσθημα πρηξίματος, πρήξιμο του στήθους ή και πόνο, πρωϊνή αδιαθεσία ή ναυτία που μπορεί να οδηγήσει σε επεισόδια εμέτων.

Ειδικά το πρωί, προτιμείστε στεγνή τροφή εάν βέβαια έχετε τη διάθεση να φάτε κάτι. Μην πίνετε πολλά υγρά ή χυμό γιατί μπορεί να χειροτερέψει η "ανακατωσούρα" στο στομάχι και να κάνετε έμετο. 

Εάν συμβεί αυτό μη πιείτε άμεσα νερό γιατί λόγω της σύστασής του μπορεί να προκαλέσει επεισόδιο εμέτου. Προτιμείστε ένα υπέρτονο ρόφημα (τσάϊ, χαμομήλι) ή κάτι που μπορεί να ανεχθεί ο οργανισμός σας. 

Η πρωϊνή ναυτία είναι ορμονικής αιτιολογίας και δύσκολα ρυθμίζεται με φάρμακα. Αν τα επεισόδια εμέτου είναι πολλά και έντονα μιλείστε με τον γιατρό σας. 

Το θαύμα της γέννησης ενός ανθρώπου έχει πραγματοποιηθεί. Δύο κύτταρα που το καθένα διαθέτει 23 χρωμοσώματα ενώνονται για να σχηματίσουν ένα κύτταρο με 46 χρωμοσώματα, το πρώτο κύτταρο ενός νέου ανθρώπου. Από τους συνεχείς πολλαπλασιασμούς του θα προκύψουν οι αρχικές δομές και σιγά σιγά με τον χρόνο θα σχηματιστεί ο νέος άνθρωπος. Οι πολλαπλασιασμοί είναι τέτοιου μεγέθους που επιστημονικά είναι ασύλληπτοι. Πρόκειται για την περίοδο της ζωής που συμβαίνουν οι μεγαλύτερες αλλαγές στο ανθρώπινο σώμα αφού μέχρι να ολοκληρωθεί η οργανογένεση την 13η εβδομάδα κύησης ο άνθρωπος έχει αναπτυχθεί περίπου 220.000.000 φορές από ό,τι ήταν αρχικά. 

Διαβάστηκε από: 7150 άτομα
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Εβδομάδα 1 και 2 4η εβδομάδα κύησης »