εβδομάδα κύησης

από τον
Αξιολογήστε το άρθρο
(1 Vote)
 

Εβδομάδα 7

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της εγκυμοσύνης 7 το μωρό σας θα αυξηθεί παρά πολύ, μέχρι 13 mm σε μήκος! 

Τα χαρακτηριστικά του προσώπου γίνονται πιο εμφανή στο μωρό σας. Μπορεί να είμαστε σε θέση υπερηχογραφικά να διακρίνουμε το στόμα του και ακόμη και τη γλώσσα. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας τα μάτια του μωρού σας θα αρχίσουν να σχηματίζονται πλήρως, και τώρα έχουν αμφιβληστροειδή και φακό. Τα κυριότερα συστήματα μυών του σώματος συνεχίζουν να αναπτύσσουν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, και το μωρό σας αρχίζει να παράγει το δικό του αίμα.Οι κινήσεις του μωρού σας θα είναι ασυντόνιστες αλλά να ξέρετε ότι αισθάνεται πολύ άνετα. Αρχίζουν να σχηματίζονται τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών και τα δόντια αρχίζουν επίσης να διαμορφώνονται και λεπτές φλέβες να διαγράφονται κάτω από το δέρμα. Το ήπαρ του μωρού σας εργάζεται επιμελώς για να ξεκινήσει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Μπορείτε να αρχίσετε να σκέφτεστε σχετικά με τα ρούχα της μητρότητας. Ακόμα, σε γενικές γραμμές οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα είναι σε θέση να καταλάβουν της εγκυμοσύνης σας. Αν και μπορεί να φαίνεται σαν μια αιωνιότητα αναμονής για τις αλλαγές που έρχονται, να γνωρίζετε ότι θα έρθουν πολύ γρήγορα. Πριν το καταλάβετε η κοιλιά σας θα είναι τόσο μεγάλη έτσι ώστε τις τελευταίες εβδομάδες να μπορείτε να αισθάνεστε ακόμα και τα δάχτυλά του!

Εάν είναι Φθινόπωρο ή Χειμώνας προσπαθείστε όσο το δυνατόν να αποφύγετε την επαφή με άτομα που περνούν κάποιο κρύωμα. Όχι γιατί δεν κάνει να αρρωστήσετε, αυτό συμβαίνει πολύ συχνά, απλά θα σας αγχώσει περισσότερο. Το μωρό δεν κινδυνεύει από κρυώματα ούτε από το αν κάνετε έναν πυρετό. Να ξέρετε ότι οτιδήποτε εμφανίσετε κατά την διάρκεια του τοκετού, πρέπει να ενημερώνετε τον γιατρό σας και αυτός θα σας κατευθύνει αν πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό άλλης ειδικότητας. Η λήψη φαρμάκων στην εγκυμοσύνη δεν είναι απαγορευτική αλλά αν δεν χρειάζονται δεν υπάρχει λόγος να τα παίρνετε. 

 

Στην εβδομάδα αυτή αν και κυρίως αυτό συμβαίνει την 6η εβδομάδα γίνεται η επιλογή του φύλου. Μέχρι τώρα ο νέος άνθρωπος δεν έχει φύλο για να το θέσουμε απλά. Υπάρχει μεν η χρωμοσωμιακή καταβολή (δύο χρωμοσώματα Χ ή ένα χρωμόσωμα Χ και ένα χρωμόσωμα Υ) αλλά τώρα αρχίζει η διαφοροποίηση των εμβρυϊκών δομών που θα οδηγήσει στον σχηματισμό γεννητικών οργάνων θήλεος ή άρρενος. Εάν υπάρχουν δύο χρωμοσώματα Χ, τότε προωθείται η ανάπτυξη των παραμεσονεφρικών πόρων (ή πόρων του Muller) που θα οδηγήσουν τελικά στον σχηματισμό γεννητικών οργάνων θήλεος. Εάν υπάρχει ένα χρωμόσωμα Χ και ένα χρωμόσωμα Υ τότε το χρωμόσωμα Υ "καθοδηγεί" το χρωμόσωμα Χ να καταστείλει την ανάπτυξη των παραπάνω πόρων και να αναπτύξει τους μεσονεφρικούς πόρους (ή πόρους του Wolf) οι οποίοι θα οδηγήσουν σε σχηματισμό γεννητικών οργάνων άρρενος. Η εικόνα των γεννητικών οργάνων γίνεται εμφανής υπερηχογραφικά μετά την 13η εβδομάδα κύησης και συνηθέστερα μετά την 16η εβδομάδα κύησης.

 

adam6w

Διαβάστηκε από: 8501 άτομα
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 6η εβδομάδα κύησης 8η εβδομάδα κύησης »