εβδομάδα κύησης

από τον
Αξιολογήστε το άρθρο
(0 votes)

Εβδομάδα 8

Από την 8η εβδομάδα της εγκυμοσύνης το μωρό σας είναι 14 έως 20 χιλιοστά.Τα εγκεφαλικά κύτταρα αρχίζουν να ωριμάζουν οπότε σε λίγο θα εμφανιστούν οι πρώτες κινήσεις του. 

Τα συστήματα βρίσκονται σε αναπτυξιακό οργασμό παρότι το μωρό εξακολουθεί να είναι υπερβολικά μικρό. Αν και ακόμη δεν φαίνεται ξεκάθαρα στους άλλους ότι είστε έγκυος, πιθανόν να έχετε μία ενόχληση γύρω από την μέση. Ενοχλήσεις χαμηλά στην πύελο (λεκάνη) οφείλονται στην ανάπτυξη της μήτρας. Οι ενοχλήσεις ψηλότερα στην κοιλιά δεν χρειάζεται να σας ανησυχούν ιδίως αν έχετε προβλήματα με το έντερο.

Θα παρατηρήσετε κάποιες αλλαγές του μαστού. Εκτός από κάποια ευαισθησία θα παρατηρήσετε ότι τα στήθη σας είναι κάπως φουσκωμένα. Αν η ενόχληση είναι μεγάλη προμηθευτείτε μεγαλύτερο στηθόδεσμο ή και ειδικά για την εγκυμοσύνη που διευκολύνουν και στον θηλασμό. Είναι νωρίς βέβαια αλλά θα σας χρειαστούν έτσι κι αλλιώς. Η εύκολη κόπωση θα σας είναι κάπως ενοχλητική αλλά θα πρέπει να την αποδεχτείτε ρυθμίζοντας ανάλογα το πρόγραμμα της ημέρας. Η ναυτία θα υποχωρήσει περίπου την 14η εβδομάδα, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να την περιορίσετε. 

Ίσως να έχετε παρατηρήσει ήδη ότι οι αντοχές σας έχουν αρχίσει να μειώνονται. Μάλιστα μπορεί να πιάσετε τον εαυτό σας να κοιμάται χωρίς να το καταλάβει. Το μωρό παίρνει όλη την ενέργεια από την μητέρα του και αυτό εσείς το βιώνετε σαν αίσθημα κόπωσης. Μην περιορίσετε όμως την καθημερινότητά σας λόγω της εγκυμοσύνης. προσπαθείστε να είστε δραστήρια από τώρα που είναι νωρίς ώστε το σώμα σας να μπορεί να αντεπεξέλθει μέχρι το τέλος.

Η καθιστική ζωή μόνο προβλήμτα μπορεί να σας δημιουργήσει:

Αλόγιστη και αναιτιολόγητη αύξηση του βάρους σας.

Χαλάρωση του μυϊκού συστήματος.

Αδυναμία και εύκολη κόπωση.

Σε αυτές τις εβδομάδες κύησης μπορεί να ενταθούν συμπτώματα όπως δυσφορία, ζάλη, τάση για έμετο. Σε άλλες γυναίκες η εικόνα είναι πολύ έντονη σε άλλες είναι πολύ ήπια. Κάθετι που συμβαίνει στο σώμα σας δεν είναι απαραίτητα κακό, απλά το σώμα χρειάζεται να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Πονάκια στην περιοχή των γεννητικών οργάνων είναι αναμενόμενα λόγω της σταδιακής αύξησης του μεγέθους της μήτρας. Η μήτρα στην 36η εβδομάδα θα φτάσει στο διάφραγμά σας. Η φύση σάς έχει προικίσει με την ικανότητα να πραγματοποιείτε θωρακική αναπνοή (με τους μυς του θώρακα) αντί για διαφραγματική αναπνοή (με το διάφραγμα) ακριβώς για τον λόγο αυτό, για να μη δυσκολεύεστε στην εγκυμοσύνη. 

Αντί λοιπόν να σας απασχολεί η πορεία της εγκυμοσύνης την οποία έχει αναλάβει το με εμπειρία πολλών εκατομμυρίων ετών σώμα σας, ασχοληθείτε με άλλα πιο ευχάριστα πράγματα. 

Λόγω του ότι κατά την διάρκεια της  εγκυμοσύνης αλλάζει στο σώμα της κάθε γυναίκας ο μεταβολισμός των υδατανθράκων, προσέξτε την ποσότητα που καταναλώνεται. Επειδή το σώμα σας αποθηκεύει τους υδατάνθρακες και τους καταναλώνει με πιο αργό ρυθμό, ώστε να τους χρησιμοποιήσει όταν τους χρειαστεί, μία παραπάνω λήψη από εσάς θα σας οδηγήσει σε μία δυσάρεστη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα με αποτέλεσμα να θορυβηθείτε χωρίς λόγο. Προσέξτε την διατροφή σας. Η αντίληψη που υπήρχε ότι αν δεν φάτε δεν θα φάει το μωρό σας, είναι μία πολύ ωραία και διασκεδαστική ιστορία των παλαιότερων αλλά αν την ακούσετε θα βρεθείτε με περιττά παραπανίσια κιλά και με μία πιθανή διαταραχή της γλυκόζης.

 

Μην ξεχνάτε ότι ένα γυμνασμένο σώμα θα μπορέσει να ανταποκριθεί καλύτερα στον τοκετό. Το αντίθετο θα συμβεί εάν δεν κινείστε.

 

Συνεχίστε την εξερεύνηση επιλέγοντας στο κάτω μέρος της σελίδας την επόμενη εβδομάδα

Διαβάστηκε από: 14284 άτομα
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 7η εβδομάδα κύησης 9η εβδομάδα κύησης »