εβδομάδα κύησης

από τον
Αξιολογήστε το άρθρο
(0 votes)

Εβδομάδα 9

Από την 9η εβδομάδα εγκυμοσύνης το μωρό σας είναι μεταξύ 22 και 30 mm. 

 

Αυτή την εβδομάδα οι περισσότερες από τις πτυχές της φυσικής δομής του μωρού σας, όπως το κεφάλι, τα χέρια, τα πόδια και ο κορμός είναι σχηματισμένα. Τα βλέφαρα του μωρού σας θα κλείσουν και δεν θα ανοίξουν ξανά μέχρι το μωρό σας να είναι περίπου 27 εβδομάδες. Το πρόσωπο του μωρού σας γίνεται όλο και πιο διακριτό κάθε μέρα, με το στόμα, τη μύτη και ρουθούνια να είναι σαφώς ορατά. Συνήθως το φύλο του μωρού σας μπορεί να προσδιοριστεί με υπερηχογράφημα μεταξύ 18 και 20 εβδομάδων κύησης αν και η διακριτικότητα των υπερήχων είναι πλέον σε θέση να το αναδείξει πολύ νωρίτερα.

Η μήτρα σας εξακολουθεί να αυξάνεται σε μέγεθος. Μπορείτε να παρατηρήσετε ότι αισθάνεστε περισσότερο φουσκωμένες και κουρασμένες από ποτέ. Μπορεί να παρατηρήσετε μια αύξηση του σωματικού βάρους, η οποία μπορεί να σχετίζεται περισσότερο με την κατακράτηση υγρών. Ένα πράγμα που πρέπει να αποφεύγετε να κάνετε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι να ζυγίζεστε κάθε μέρα. Οι παροδικές μεταβολές του βάρους μπορεί να σας αποθαρρύνουν. Αν όμως είστε αποφασισμένες να ζυγίζεστε συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καλό είναι να το κάνετε μια φορά την εβδομάδα κατά προτίμηση το πρωῒ.

Ένα άλλο πρόβλημα που μπορεί να παρατηρήσετε είναι ότι οι κενώσεις του εντέρου σας γίνονται όλο και πιο δύσκολες. Οι μεταβολές που συμβαίνουν στον οργανισμό κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης οδηγούν σε μείωση της κινητικότητας του εντέρου που σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή και την διατροφή να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα και εμφάνιση αιμορροίδων.

Από αυτή την εβδομαδα κύησης μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος NIPT του μη επεμβατικού προγεννητικού ελέγχου με μία απλή λήψη αίματος από εσάς. 

Υπάρχει η αντίληψη ότι το χρωμόσωμα Χ είναι το "θηλυκό" χρωμόσωμα και το χρωμόσωμα Υ είναι το αρσενικό χρωμόσωμα. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Μπορεί ο διαχωρισμός να γίνεται για λόγους κατανόησης κυρίως διδακτικούς, αλλά στην ουσία δεν υπάρχει χρωμόσωμα που να χαρακτηρίζει απλά το κάθε φύλο. Στον άνδρα υπάρχει ενα χρωμόσωμα Χ και ένα χρωμόσωμα Υ. Το χρωμόσωμα Υ παρέχει επικουρική δραστηριότητα στο χρωμόσωμα Χ ώστε να διαμορφωθούν κάποια γεννητικά χαρακτηριστικά του άρρενος αλλά ουσιαστικά εκεί περιορίζεται ο ρόλος του. Δεν έχει κάποια άλλη αποστολή στην διαμόρφωση και στην εξέλιξη.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στις γυναίκες όπου τα κύτταρά τους διαθέτουν δύο χρωμοσώματα Χ. Μόνο το ένα από αυτά είναι λειτουργικό. Το δεύτερο χρωμόσωμα Χ αναδιπλώνεται εντός του πυρήνα με μία διαδικασία γενετικής επιλογής kai παραμένει ουσιαστικά ανενεργό και παρέχει μόνο επικουρική δραστηριότητα στο λειτουργικό χρωμόσωμα Χ.  Επιστημονικά, το αναδιπλούμενο αυτό χρωμόσωμα ονομάζεται σωμάτιο Barr που δηλώνει τη μορφή του (μια στρογγυλή διαμόρφωση εντός του πυρήνα) και την αδράνειά του.

Και οι δύο, άνδρας και γυναίκα, έχουν ένα λειτουργικό χρωμόσωμα Χ και από ένα επικουρικό χρωμόσωμα, Υ και Χ. Το χρωμόσωμα Χ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το πανανθρώπινο χρωμόσωμα αφού χαρακτηρίζει  και τα δύο φύλα και δεν αποτελεί χαρακτηριστικό μόνο του ενός φύλου.

Διαβάστηκε από: 33771 άτομα
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 8η εβδομάδα κύησης 10η εβδομάδα κύησης »