12η εβδομάδα κύησης

από τον
Αξιολογήστε το άρθρο
(0 votes)

Εβδομάδα 12

Στις 12 εβδομάδες εγκυμοσύνης το μωρό σας είναι περίπου 5,5 εκατοστά και ζυγίζει λίγα γραμμάρια! Θα εκπλαγείτε από τις αλλαγές που ξεκινούν την εβδομάδα που διανύετε. 

Τα γεννητικά όργανα του μωρού σας θα γίνουν ευκρινή. Εάν οι κινήσεις του το επιτρέπουν και η θέση του είναι κατάλληλη μπορούμε να τα δούμε στον υπέρηχο. Ορμόνες αρχίζουν να παράγονται στο σώμα του μωρού σας και τα νευρικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται με ταχύ ρυθμό. Τα νεφρά του μωρού σας μπορεί ακόμη και να παράγουν ούρα.

Η μήτρα σας θα εμφανιστεί στο ύψος της λεκάνης σας, και θα προβάλει πάνω από το ηβικό οστό για πρώτη φορά. Οποιεσδήποτε ενοχλήσεις είχατε ψηλότερα στην κοιλιά τις προηγούμενες εβδομάδες σίγουρα δεν ήταν από την μήτρα. Στην αρχή της εγκυμοσύνης εάν έχετε κάποιο χρόνιο πρόβλημα με την λειτουργία του εντέρου θα πρέπι να το αναφέρετε στον γιατρό σας αλλά και στον γαστρεντερολόγο που σας παρακολουθεί. Η μήτρα θα εξακολουθήσει να αυξάνεται στην κοιλιά σας φτάνοντας στην βάση του στέρνου την 36η εβδομάδα.

Μπορεί να παρατηρήσετε κάποιες αλλαγές του δέρματος κατά τη διάρκεια της κύησης την 12η εβδομάδα. Εάν έχετε πολλές φακίδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να αρχίσουν να σκουραίνουν. Μερικές γυναίκες θα παρατηρήσουν μια σκουρόγχρωμη κάθετη γραμμή που διατρέχει το μέσον της κοιλιάς τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το ίδιο θα συμβεί και στις θηλές του στήθους σας, θα αποκτήσουν σκούρο χρώμα. Οι αλλαγές αυτές οφείλονται σε εναπόθεση μελανίνης και είναι πιο έντονες σε γυναίκες με σκούρο δέρμα. Στα ανοικτά δέρματα είναι λιγότερο εμφανή. Πρόκειται για μία φυσιολογική κατάσταση της εγκυμοσύνης που δεν αντιμετωπίζεται ούτε προλαμβάνεται. Υποχωρεί από μόνη της σταδιακά μετά τον τοκετό.

Διαβάστηκε από: 42624 άτομα
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 11η εβδομάδα κύησης 13η εβδομάδα κύησης »