19η εβδομάδα κύησης

από τον
Αξιολογήστε το άρθρο
(0 votes)

Εβδομάδα 19

Το μωρό σας σε αυτή την εβδομάδα κύησης ζυγίζει περίπου 240 γραμμάρια και έχει ύψος περίπου 15 εκατοστά. Το μωρό σας από αυτή την εβδομάδα έως τον τοκετό θα αυξηθεί περίπου 15 φορές σε μέγεθος. 

Το δέρμα του από την εβδομάδα αυτή θα καλυφθεί από μία λευκωπή κολλώδη ουσία η οποία το προστατεύει από το υγρό περιβάλλον στο οποίο ζει. Στην εβδομάδα αυτή αναπτύσσονται τα ανώτερα εγκεφαλικά κέντρα της όρασης, της ακοής, της όσφρησης, της γεύσης, της οσμής και της αφής.

Η μήτρα σας πλέον βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον ομφαλό σας. Θα παρατηρήσετε ότι το κατώτερο τμήμα της κοιλιά σας είναι ευαίσθητο ή και επώδυνο. Αυτό οφείλεται στην αύξηση του μεγέθους της μήτρας. Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι μετατοπίζεται το κέντρο βάρους του σώματός σας. Θα πρέπει λοιπόν να είστε από εδώ και πέρα ιδιαίτερα προσεκτική όταν περπατάτε και όταν μετακινείστε με σκάλες για να μην πέσετε. Ακόμα κι αν συμβεί αυτό μην τρομάξετε. Το μωρό είναι ασφαλές και το αμνιακό υγρό δρα σαν μαξιλάρι που απορροφά τον κραδασμό. Θα πρέπει όμως να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Υπάρχει η πιθανότητα να έχετε χτυπήσει και να χρειάζεστε βοήθεια. Ένα άλλο σύμπτωμα που μπορεί να νοιώσετε είναι ζάλη ή τάση για λιποθυμία. Αυτό το αίσθημα γίνεται εντονώτερο όταν σηκώνεστε απότομα ή όταν αλλάζετε στάση. Η ορθοστατική υπόταση είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην εγκυμοσύνη και έχει να κάνει με την απότομη μεταβολή της πίεσης του αίματος όταν αλλάζετε στάση.

Είναι δυνατόν η μήτρα σας να πιέσει λόγω του μεγέθους της τα μεγάλα αγγεία του σώματος, όπως η κοιλιακή αορτή και η κάτω κοίλη φλέβα. Τότε προκαλείται ύπτια υπόταση λόγω του ότι παρεμποδίζεται η καλή κυκλοφορία του αίματος. Αυτό συμβαίνει όταν ξαπλώνετε σε ύπτια θέση (ανάσκελα). Για να το αποφύγετε θα πρέπει να γυρίσετε στο πλάϊ και μάλιστα στην αριστερή πλευρά σας οπότε η μήτρα θα σταματήσει να πιέζει τα αγγεία. Σε ελάχιστο χρόνο θα νοιώσετε πολύ καλύτερα. Άλλα αίτια ζάλης είναι προηγούμενο πρόβλημα το οποίο θέλει αντιμετώπιση όπως π.χ. κάποιο πρόβλημα όρασης ή ακοής αλλά και τα πολύ χαμηλά αλλά και τα πολύ υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Προσπαθείστε να μην χάνετε κάποιο από τα γεύματα της ημέρας.

Διαβάστηκε από: 26845 άτομα
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 18η εβδομάδα κύησης 20η εβδομάδα κύησης »