23η εβδομάδα κύησης

από τον
Αξιολογήστε το άρθρο
(1 Vote)

Εβδομάδα 23

Το μωρό σας πλησιάζει τα 450 προς 500 γραμμάρια Σαν μία παιδική κούκλα! Το δέρμα του είναι ακόμα αρκετά κόκκινο και ζαρωμένο και μπορεί να ακούσει συχνά δυνατούς θορύβους στη μήτρα από τώρα έτσι μην εκπλαγείτε αν το μωρό σας φαίνεται να κινείται λίγο, όταν είστε με ηλεκτρική σκούπα ή σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει δυνατός θόρυβος.

 

Πολλές γυναίκες αρχίζουν να αναρωτιούνται τι θα συνέβαινε αν το μωρό τους γεννηθεί πρόωρα. Γενικά μετά από τις 26 εβδομάδες το ποσοστό επιβίωσης και σωστής ανάπτυξης φτάνει το εντυπωσιακό 80-90%. Πριν τις 26 εβδομάδες τα ποσοστά πέφτουν πολύ γιατί το μωρό δεν έχει το ίδιο αναπτύξει τους μηχανισμούς προστασίας και ωρίμανσης. Μην σας φαίνεται λίγο, αναλογιστείτε τι θα συνέβαινε πριν από 20 ή 30 χρόνια. Η φροντίδα των πρόωρων νεογνών έχει αλματώδη ανάπτυξη στις μέρες μας δυστυχώς όμως δεν είναι ομοιόμορφη σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Η μήτρα σας συνεχίζει να αυξάνεται και να φτάνει σχεδόν 2 προς 3 εκατοστά πάνω από τον ομφαλό. Μην αγχώνεστε να το μετρήσετε δεν θα το πετύχετε.. Οι κινήσεις του μωρού είναι μάλλον αρκετά ισχυρές σε αυτό το σημείο. Θα αισθάνεστε πιθανώς πολλά χτυπήματα και στριφογυρίσματα, και μπορεί να παρατηρήσετε ακόμα και το στομάχι σας να κινείται! Διαθέστε κάποιο χρόνο για να απολαύσετε την αίσθηση του μωρού σας να κινείται στην κοιλιά σας. Αυτό είναι συχνά μια στιγμή διασκέδασης για τη μαμά επειδή το μωρό έχει τόσο πολύ χώρο για να κινείται.

Θα αρχίσετε να αισθάνεστε συστολές Braxton Hicks κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου. Μην τρομάζετε. Οι συστολές Braxton Hicks συμβαίνουν όταν οι μύες στη μήτρα σας σφίγγουν, συνήθως για 30 έως 60 δευτερόλεπτα. Το πρωτογενές χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί τις Braxton Hicks από τις κανονικές συστολές είναι ότι οι συσπάσεις Braxton Hicks είναι συνήθως τυχαίες και ανώδυνες ή ελάχιστα επώδυνες. Οι συστολές αυτές αυξάνουν όσο προχωρά η εγκυμοσύνη. Έχουν σκοπό να προετοιμάσουν την μήτρα. Συνήθως υποχωρούν αν αλλάξετε θέση ή αν χαλαρώσετε. Πιείτε ένα ποτήρι νερό ή δύο γιατί η αφυδάτωση μερικές φορές μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα των συσπάσεων.

 

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας, ωστόσο εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

  • Συσπάσεις με αυξανόμενη συχνότητα και της διάρκεια.
  • Συσπάσεις που διαρκούν 60 δευτερόλεπτα και επαναλαμβάνονται με συχνότητα κάτω των 5 λεπτών για μία ώρα ή περισσότερο.
  • Συσπάσεις που συνοδεύονται από απώλεια αίματος ή υγρών.
  • Συσπάσεις που συνοδεύονται από πόνο στην μέση.
  • Περισσότερες από τέσσερις συστολές σε μια ώρα ή οποιεσδήποτε συσπάσεις που συμβαίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Διαβάστηκε από: 28207 άτομα
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 22η εβδομάδα κύησης 24η εβδομάδα κύησης »