36η εβδομάδα κύησης

από τον
Αξιολογήστε το άρθρο
(1 Vote)

Εβδομάδα 36

Το μωρό σας πλέον ζυγίζει περίπου 2700 γραμμάρια και έχει ύψος 47 εκατοστά. Το αμνιακό υγρό μένει σταθερό σε ποσότητα. Το μωρό σας το καταπίνει και... το αποβάλλει καταλαβαίνετε πώς.. 

Οι κινήσεις του περιορίζονται γιατί δεν έχει πλέον ζωτικό χώρο για να κινείται ελεύθερα. Η μήτρα σας δεν μεγαλώνει άλλο. Αντίθετα από την ερχόμενη εβδομάδα θα νοιώθετε καλύτερα όσον αφορά την δυσφορία αφού το μωρό σας θα αρχίσει να κατεβαίνει. Ο πλακούντας θα αρχίσει να «γερνάει» σημάδι ότι ολοκληρώνει την αποστολή του. Η ώρα του τοκετού πλησιάζει. Όταν το κεφάλι του μωρού σας μπει στην είσιδο της λεκάνης (διαδικασία που καλείται εμπέδωση) θα υποβληθείτε σε μία εξέταση που λέγεται καρδιοτοκογραφία ( σε συντομία NST). Κατά την διάρκειά της που κρατάει πάνω κάτω 20 λεπτά καταγράφονται ο καρδιακός παλμός του εμβρύου, οι κινήσεις του και οι συσπάσεις της μήτρας. Έτσι παίρνουμε μία εικόνα για το αν το παιδί σας «ζορίζεται» ή αισθάνεται δυσφορία όταν η μήτρα σας συσπάται, πληροφορίες σημαντικές για έναν φυσιολογικό τοκετό. Αν η εξέταση δείξει κάποια δυσφορία του παιδιού, σημαίνει ότι κατά την διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού αυτή η δυσφορία μπορεί να είναι επικίνδυνη οπότε ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει καισαρική τομή ή όχι, ανάλογα με τα ευρήματα.

Για τις γυναίκες που γεννούν πρώτη φορά (πρωτοτόκες) μία προβολή του παιδιού με τα πόδια είναι σημάδι πιθανής καισαρικής τομής. Το παιδί δεν κατάφερε να γυρίσει ώστε να είναι το κεφάλι του στην έξοδο του κόλπου γεγονός που δυσκολεύει την φυσιολογική του γέννηση εκτός και αν είναι πολύ μικρό σε βάρος αλλά και αυτό πάλι ήδη θα έχει διαπιστωθεί νωρίτερα με τον υπέρηχο οπότε ίσως χρειαστεί να γίνει και μία διερεύνηση του γιατί είναι μικρότερο. 

Μας ενδιαφέρει πρωταρχικά να αποκλείσουμε την περίπτωση οποιασδήποτε παθολογίας από μέρους του παιδιού πριν απλά καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι άπλά είναι μικρότερο (ή και μεγαλύτερο) από άλλα μωρά. 

Το μέγεθος ενός μωρού παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο θα δυσκολευτεί η μητέρα του να το γεννήσει και πόσο κόπο θα κάνει. Επειδή και σαν λαός δεν είμαστε και οι πιο ψηλοί άνθρωποι που υπάρχουν, το ύψος της μητέρας αλλά και οι διαστάσεις της πυέλου της, παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του τοκετού. 

 

Διαβάστηκε από: 31322 άτομα
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 35η εβδομάδα κύησης 37η εβδομάδα κύησης »