38η εβδομάδα κύησης

από τον
Αξιολογήστε το άρθρο
(0 votes)

 

 

Εβδομάδα 38

Το μωρό σας ζυγίζει περίπου 2800 γραμμάρια και το ύψος φτάνει τα 49 εκατοστά. Η μήτρα σας σκληραίνει όλο και πιο συχνά αλλά ακόμα ακανόνιστα. Πιθανόν να αισθάνεστε κάτι να σας πιέζει χαμηλά μέσα στον κόλπο. Αυτό είναι μία ένδειξη ότι έχει επέλθει η εμπέδωση, η τοποθέτηση της προβάλλουσας μοίρας του εμβρύου στην έξοδο της πυέλου. Προτιμάμε η προβάλλουσα μοίρα να είναι η κεφαλή ιδιαίτερα στις πρωτοτόκες ώστε να εξελιχθεί φυσιολογικός τοκετός.

 

 

adam38w12

Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι το πρώτο σημάδι του τοκετού είναι να σπάσουν τα νερά». Δεν είναι πάντοτε έτσι. Μπορεί απλά να πυκνώσουν οι συσπάσεις της μήτρας, οι ωδίνες, και να γίνουν πιο ρυθμικές. Χαρακτηριστικό τους είναι ότι επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα τα οποία ολοένα και μικραίνουν. Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που πρώτα πόνεσαν και τα «νερά έσπασαν» στην αίθουσα τοκετού. Να κρατάτε επαφή με τον γιατρό και την μαία σας αν παρατηρήσετε κάτι διαφορετικό.

Η 38η εβδομάδα κύησης αφορά τις ημέρες από 37 εβδομάδες και 1 ημέρα έως την συμπλήρωση της 38ης εβδομάδας. Σε αυτό το διάστημα της κύησης επέρχεται η ωρίμανση του αναπνευστικού συστήματος του παιδιού με την απελευθέρωση του λεγόμενου επιφανειοδραστικού παράγοντα ο ρόλος του οποίου είναι να προστατεύει την αναπνευστική επιφάνεια του πνεύμονα από την τοξική επίδραση του εισπνεόμενου αέρα. 

Παιδιά τα οποία γεννιώνται πρόωρα δυσκολεύονται να αναπνεύσουν (αναπνευστική δυσχέρεια) λόγω του ότι δεν έχει επέλθει η ωρίμανση που περιγράψαμε. τα παιδιά αυτά, θα λάβουν την βοήθεια των Νεογνολόγων και ίσως χρειατεί να παραμείνουν γιακα΄ποιο διάστημα σε Μονάδα Νεογνών. 

Η Ιατρική φροντίδα έχει εξελιχθεί τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια ώστε ακόμα και πολύ πρόωρα νεογνά να αντεπεξέρχονται πάρα πολύ καλά και να πηγαίνουν με τους γονείς τους στο σπίτι τους. Η τελευταία εικοσαετία ήταν σημαντική στην μετεξέλιξη της Ιατρικής Τεχνολογίας σε ανώτερα επίπεδα.

Διαβάστηκε από: 31080 άτομα
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 37η εβδομάδα κύησης 39η εβδομάδα κύησης »