39η εβδομάδα κύησης

από τον
Αξιολογήστε το άρθρο
(1 Vote)

Εβδομάδα 39

Το μωρό σας ξεπέρασε τα 3000 γραμμάρια (κατά μέσο όρο). Μπορεί να είναι βαρύτερο ή και ελαφρύτερο. Το βάρος γέννησης εάν είναι πάνω από 2700 γραμμάρια είναι φυσιολογικό. Το ύψος του είναι πλέον στα 50 εκατοστά. Άγχος, συγκίνηση, κούραση, εξάντληση; όλα αυτά τα νοιώθει μία μέλλουσα μητέρα φτάνοντας εδώ. Και το μωρό και η μητέρα ανυπομονούν να γνωριστούν και να φύγουν παρέα για το σπίτι. Κουράστηκαν ο ένας να είναι μέσα στον άλλο.

Η 39η εβδομάδα περιλαμβάνει τις ημέρες από την 38η εβδομάδα και μία ημέρα έως και την συμπλήρωση της 39ης εβδομάδας. Εάν δεν έχετε γεννήσει ακόμη, θα πρέπει να έρχεστε στο Ιατρείο ή στο Μαιευτήριο δύο φορές την εβδομάδα ώστε να ελέγχουμε:

την θέση του μωρού σε σχέση με την πύελο,

την εμπέδωσή του,

τις συσπάσεις της μήτρας, 

την καρδιακή του λειτουργία

και την ωριμότητα του τραχήλου τηςμήτρας.

Η ωριμότητα του τραχήλου της μήτρας βαθμολογείται ανάλογα με το εάν είναι μαλακός, αν είναι σε ευθεία γραμμή, εάν έχει εξαλειφθεί το μήκος του και ουσιαστικά περιμένει το κινητήριο εναύσμα για να ξεκινήσει ο τοκετός. Η διαστολή αυτή του τραχήλου οδηγεί στην εμφάνιση αυξημένων κολπικών εκκρίσεων οι οποίες ίσως να περιέχουν και ελάχιστο αίμα το οποίο οφείλεται σε φυσιολογικούς μικροτραυματισμούς που υφίσταται ο τράχηλος στην διάρκειαόλης αυτής της διαδικασίας. 

Το Καρδιοτοκογράφημα ηρεμίας (NST) που σίγουρα θα το έχετε ακούσει είναι μία εξέταση με συνήθη διάρκεια τα 20 λεπτά. Η έγκυος παραμένει ξαπλωμένη και στο πρόσθιο τοίχωμα της κοιλίας τοποθετούνται 2 κεφαλές, η μία καταγράφει ήχο και η άλλη πίεση. έτσι ελέγχουμε εάν οι συσπάσεις της μήτρας επηρεάζουν και σε ποιο βαθμό επηρεάζουν την καρδιακή λειτουργία του μωρού. Η εξέταση αυτή μπορεί να μας δώσει σημαντικά στοιχεία για την πιθανότητα ή μη ενός φυσιολογικού τοκετού αλλά για να πραγματοποιηθεί σωστά (τυπικό πρωτόκολλο) θα πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις (σωστή θέση της κεφαλής του εμβρύου στην πύελο της μητέρας). Εάν δεν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις τα ευρήματα από την εξέταση δεν είναι διαγνωστικά και δεν βοηθούν στην πρόβλεψη της εξέλιξης του τοκετού.

Διαβάστηκε από: 35044 άτομα
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 38η εβδομάδα κύησης 40η εβδομάδα κύησης »