41η εβδομάδα κύησης

από τον
Αξιολογήστε το άρθρο
(1 Vote)

 

 

Εβδομάδα 41

Είναι παράταση ή δεν είναι; κάθε ημέρα που περνά πέρα από την ΠΗΤ (πιθανή ημερομηνία τοκετού) θεωρείται παράταση και το μωρό το παρακολουθούμε τακτικά γιατί και η βιολογική ηλικία του πλακούντα βρίσκεται στο τέλος της οπότε:

  • πρέπει να ελέγχουμε κάθε δύο ημέρες την πορεία της κύησης με NST (καρδιοτοκογραφία)
ώστε να διαπιστώνουμε και την κατάσταση της μήτρας (παρουσία συσπάσεων) αλλά και την υγεία του παιδιού με τις μεταβολές του καρδιακού του ρυθμού κατά την διάρκεια των συσπάσεων αυτών.
 
Παθολογικές μεταβολές της καρδιακής συχνότητας του παιδιού κατά την διάρκεια της καρδιοτοκογραφίας μπορεί να οδηγήσουν στην απόφαση γέννησής του με καισαρική τομή. Παθολογικές θέσεις του παιδιού στη μήτρα ή ανώμαλες προβολές επίσης μπορεί να αποτελούν την αιτία που δεν προχωρά ο τοκετός.
Μιλήστε με τον γιατρό για την πιθανή εξέλιξη του τοκετού, συνήθως ισχύει η ρύση "η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί". 
 
Ένας "εκβιαστικός" φυσιολογικός τοκετός που μπορεί να οδηγήσει στη χρήση εμβρυουλκών για να μπορέσει να βγει το παιδί, αυξάνει τις πιθαότητες επιπλοκών στην υγεία της μητέρας αλλά κυρίως στην υγεία του παιδιού. Πολλές επιπλοκές μπορεί να εμφανιστούν από μία επίμονη προσπάθεια εξόδου του παιδιού. Η μητέρα εξαντλείται σωμετικά και ψυχικά και συνήθως δεν έχει τις δυνάμεις να συνεργαστεί για την γέννηση του μωρού οπότε το βάρος πέφτει στην ομάδα της αίθουσας τοκετού που με την καθοδήγηση του γιατρού επιδιώκουν την ιδανικότερη λύση.
 
Αυτό που προέχει σε αυτές τις στιγμές είναι:
 
  • η διαφύλαξη της υγείας της μητέρας
  • η διαφύλαξη της υγείας του παιδιού
και η προστασία της ζωής με κάθε μέσον. 
 
Είστε σίγουρα εξαντλημένη από την αναμονή, εννέα μήνες είναι μεγάλο διάστημα και αγωνιάτε να γεννήσετε. Εδώ όμως θα πρέπει να δώσετε το μέγιστο των δυνάμεών σας αφού είναι το μόνο σημείο τω εννέα μηνών που πραγματικά χρειάζεται υπομονή και αντοχή. Προετοιμαστείτε σωστά ψυχολογικά, μην αφήνεστε και μην εξαντλείτε τον εαυτό σας στην αναμονή του τοκετού. Οπλιστείτε με δυνάμεις γιατί εσείς με την καθοδήγηση του γιατρού θα ωθήσετε το παιδί και θα γεννήσετε.
 
Άλλες γυναίκες γεννούν εύκολα άλλες δύσκολα άλλες δεν μπορούν απλά. Μη συγκρίνετε τον εαυτό σας με εμπειρίες φίλων ή συγγενών, δεν σας αφορούν και σας επιβαρύνουν με πρόσθετο άγχος. Κάθε κύηση και κάθε τοκετός είναι μοναδικός και δεν μπορεί να συγκριθεί με κανέναν άλλο παρά μόνο μετά το πέρας της διαδικασίας.
 
 

adam39w05

 

Στην εικόνα βλέπετε την περίμετρο της κοιλίας παιδιού με υπερηχογραφική ηλικία 39 εβδομάδων και 6 ημερών που σημαίνει ότι μετά από μία ημέρα συμπληρώνει την 40η εβδομάδα και μπαίνει στην 41η εβδομάδα κύησης.

Διαβάστηκε από: 42610 άτομα
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 40η εβδομάδα κύησης Εμβόλια »