Εβδομάδα 1 και 2

από τον
Αξιολογήστε το άρθρο
(0 votes)

Εβδομάδα 1 και 2

Ουσιαστικά δεν γνωρίζετε ότι είστε έγκυος. Κάποιες μικροαλλαγές στο σώμα σας και στη διάθεσή σας ίσως να σας πονηρέψουν αλλά δεν υπάρχει λόγος να το σκέφτεστε.

 Αν παίρνετε φάρμακα για οποιοδήποτε λόγο και υποψιάζεστε την εγκυμοσύνη σας καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν χρειάζεται να τα διακόψετε ή απλά να τροποποιήσετε τη δόση. Να θυμάστε ότι υπάρχουν φάρμακα που δεν διακόπτονται έτσι απλά. Οι πρώτες δύο εβδομάδες της εγκυμοσύνης λόγω του ότι λαμβάνουμε σαν σταθερό σημείο αναφοράς την τελευταία σας περίοδο περνούν χωρίς να το καταλάβετε. Αυτό που δείτε είναι ότι ξεκινούν κάποιοι πόνοι αντίστοιχοι με αυτούς που έχετε σε κάθε κύκλο και θα νομίζετε ότι θα αδιαθετήσετε. Η περίοδος όμως δεν έρχεται αν και τα πονάκια συνεχίζονται ή μπορεί να δείτε ελάχιστο αίμα. Το σώμα σας γνωρίζει πριν από εσάς για την εγκυμοσύνη και ενεργοποιεί μηχανισμούς για να διακόψουν την περίοδο. 

Όταν θα δείτε ότι καθυστερεί η περίοδος και επισκεφθείτε γιατρό ήδη θα διανύετε την 4η προς 5η εβδομάδα κύησης.

Ο ζυγώτης πλέον (κύτταρο που προέρχεται από την ένωση ωαρίου και σπερματοζωαρίου) πολλαπλασιάζεται με ταχύτατους ρυθμούς ώστε να δημιουργήσει την αρχέγονη δομή από την οποία θα προέλθει ο άνθρωπος. Οι μεταβολές αυτές δεν είναι ορατές με τον υπέρηχο. Το μόνο που μπορεί να παρατηρηθεί είναι μία ασυνήθιστη πάχυνση του ενδομητρίου (το οποίο ξεπερνά τα 14 χιλιοστά) και θεωρείται σημάδι εγκυμοσύνης.

Ίσως με τις ημέρες να περνάνε παρατηρήσετε ένα "ερεθισμό" στο πρόσωπό σας που ονομάζεται χλόασμα της εγκύου. Βέβαια αυτό δεν είναι τόσο εμφανές σε όλες τις γυναίκες. 

 

ΟΙ δύο πρώτες εβδομάδες είναι εξαιρετικά συναρπαστικές και μυστηριακές για τις περισσότερες γυναίκες.Κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της εγκυμοσύνης και πέρα θα δοκιμάσετε τη χαρά της δημιουργίας ζωής. Αυτός ο οδηγός θα σας προσφέρει ενημερωτικές πληροφορίες σχετικά με τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας και το μωρό σας. Θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι πρέπει να περιμένετε ως μεταβολές στο σώμα σας και το μωρό σας μεγαλώνει από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια αυτών των εβδομάδων ενδέχεται να μην είναι καν σίγουρο ότι είστε έγκυος ακόμα! Πολλές γυναίκες βιώνουν λίγα. Οι εβδομάδες καταναλώνονται ως επί το πλείστον με τη διαδικασία της ωορρηξίας και την γονιμοποίηση. Το σώμα σας θα παράγει οιστρογόνα και προγεστερόνη σε ποικίλα ποσά για την προετοιμασία του σώματος για την ωορρηξία και την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στην μήτρα όπου θα παραμείνει για τις επόμενες 40 περίπου εβδομάδες.

Το ερώτημα που προκύπτει πιο συχνά είναι "Είμαι έγκυος;"Το πότε έγινε η σύλληψη είναι ένα από τα πιο διασκεδαστικά στοιχεία των πρώτων δύο εβδομάδων της κύησης. Μπορείτε να συνεργαστείτε με τον γιατρό σας για να καθορίσει την εκτιμώμενη ημερομηνία σύλληψης του μωρού σας. Έχει επικρατήσει να υπολογίζουμε την εγκυμοσύνη από την έναρξη της τελευταίας περιόδου. Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, μία γυναίκα θεωρείται έγκυος και τις δύο εβδομάδες πριν την πραγματική σύλληψη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον υπολογισμό των 40 εβδομάδων για το σύνολο της εγκυμοσύνης, αν και γενικά η εγκυμοσύνη διαρκεί περίπου 38 εβδομάδες από τη στιγμή της σύλληψης.

Είναι πολύ δύσκολο να καθοριστεί η ακριβής ημερομηνία της σύλληψης, γι αυτό τον λόγο προτιμάται γενικά ο υπολογισμός με βάση την τελευταία εμφάνιση περιόδου. Έτσι υπολογίζουμε με έναν απλό μαθηματικό τύπο την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού που βέβαια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το παιδί θα έρθει στον κόσμο εκείνη την ημέρα. Το περίφημο κυκλάκι που έχουμε στα χέρια όλοι οι μαιευτήρες αποτυπώνει την εγκυμοσύνη κατά εβδομάδες και μας βοηθά γρήγορα και απλά να υπολογίσουμε το πότε θα γίνονται όλες οι εξετάσεις της εγκυμοσύνης. Αν δεν υπάρχει κυκλάκι βέβαια υπάρχει και το ημερολόγιο.

Μια κοινή ανησυχία όλων των εγκύων γυναικών είναι η εμφάνιση των ραγάδων. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν τρόποι να αποτραπεί η εμφάνιση ή η ελαχιστοποίηση της σοβαρότητας των ραγάδων πριν εμφανιστούν χρησιμοποιώντας ειδικά σχεδιασμένες τοπικές κρέμες και λοσιόν.

Όλα τα νέα προϊόντα δρουν αυξάνοντας την ελαστικότητα του δέρματος και την πρόληψη του σχισίματος του κολλαγόνου του δέρματος ώστε να αποφευχθεί η εμφάνιση ή να ελαχιστοποιηθεί η σοβαρότητα των εμφανιζόμενων ραγάδων.

Μπορεί να βιώνετε μια ποικιλία διαφορετικών συναισθημάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για κάποιους γονείς είναι γεμάτες με προσδοκία σε συνδυασμό με το άγχος. Να θυμάστε ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό να είστε ανήσυχοι σχετικά με τις αλλαγές που ένα νέο μωρό θα φέρει στην ζωή σας.

Αν και είναι δύσκολο να μην αισθάνεστε κάποια πίεση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι απαραίτητο να εργάζεστε για να μειωθεί το άγχος σας όσο το δυνατόν περισσότερο τις πρώτες εβδομάδες της κύησης. Αφιερώστε κάποιο χρόνο για να αναλογιστείτε σχετικά με όλες τις πτυχές της νέας ζωή σας κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της εγκυμοσύνης είναι απολύτως απαραίτητο να υιοθετήσετε υγιεινές συνήθειες του τρόπου ζωής. Η σωστή διατροφή και άσκηση, καθώς και την ελαχιστοποίηση του στρες είναι όλα τα βασικά συστατικά που βοηθούν για μια ευτυχισμένη και υγιή εγκυμοσύνη.

Αν δεν έχετε ήδη ξεκινήσει, θα πρέπει να αρχίσετε τη λήψη συμπληρώματος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η οποία περιέχει τουλάχιστον 400 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος.Αυτό θα συμβάλει στη στην σωστή ανάπτυξη του νευρικού σωλήνα του μωρού σας.

Είναι επίσης σημαντικό κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της εγκυμοσύνης να διακόψετε κάθε επιβλαβή συνήθεια που μπορεί να επηρεάσει την υγεία του αγέννητου παιδιού σας. ο κάπνισμα και η κατάχρηση αλκοόλ βλάπτουν και τα δύο σε μια εγκυμοσύνη. Κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο το μωρό σας να είναι μικρό για την ηλικία κύησης.Το κάπνισμα επηρεάζει επίσης την ικανότητα του σώματός σας να απορροφήσει το φολικό οξύ, το οποίο είναι απαραίτητο για την πρόληψη βλαβών του νευρικού σωλήνα. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής και τη γέννηση μωρών χαμηλού βάρους. Η κατάχρηση οινοπνεύματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι εξίσου επιζήμια. Η κατάχρηση αλκοόλ έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο αποβολής και την πρόκληση ανωμαλιών στο έμβρυο. Η χρόνια κατάχρηση αλκοόλ έχει συνδεθεί με καθυστέρηση της ανάπτυξης, τόσο πριν όσο και μετά τη γέννηση, φυσικά ελαττώματα και ανωμαλίες στα χαρακτηριστικά του προσώπου. Ακόμη και μικρές ποσότητες κατανάλωσης οινοπνεύματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε ανωμαλίες του εμβρύου, έτσι το καλύτερο είναι ότι αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ως μέτρο προφύλαξης.

 
Διαβάστηκε από: 13690 άτομα
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « περιήγηση στις εβδομάδες κύησης 3η εβδομάδα κύησης »