Σύφιλις

από τον
Αξιολογήστε το άρθρο
(0 votes)

Η σύφιλις αποτελεί ένα από τα πιο κοινά σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα του παρελθόντος. Τη σύγχρονη εποχή με την ανάπτυξη των διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπειών αποτελεί σε αρκετές Χώρες παρελθόν ή εμφανίζεται σποραδικά ανάμεσα σε συγκεκριμένες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Το αίτιο που την προκαλεί είναι το τρεπόνημα (ονομάζεται και ωχρά σπειροχαίτη-treponema pallidum). Η κλινική εικόνα της συφιλίδος είναι εξελισσόμενη με τον χρόνο και προϋποθέτει, για τη σωστή αντιμετώπισή της, την έγκαιρη επίσκεψη στον γιατρό. Από τη στιγμή που ένας άνθρωπος έρθει σε επαφή με την σπειροχαίτη θα περάσουν αρκετές ημέρες πριν διαπιστώσει το πρόβλημα. Μπορεί να χρειαστούν ημέρες ή και μήνες πριν εμφανιστεί η πρώτη χαρακτηριστική εκδήλωση της νόσου η οποία είναι ένα σκληρό, ανώδυνο έλκος στην περιοχή που μολύνθηκε (χείλη, στοματική κοιλότητα, έξω γεννητικά όργανα) ενώ παρατηρείται και λεφαδενίτιδα στην περιοχή (επωδυνοι, ψηλαφητοί λεμφαδένες). 

 

 

 

 

 

Είναι καλό όταν κάποιος/α υποψιάζεται ότι έχει προσβληθεί από έναν μικροοργανισμό να επισκέπτεται άμεσα τον γιατρό. Στην περίπτωση της συφιλίδος (σύφιλης) η έγκαιρη διάγνωση θα προστατεύσει τον ασθενή από τις συστηματικές εκδηλώσεις της νόσου οι οποίες ξεκινούν πολύ αργότερα ίσως και μετά την αυτόματη εξαφάνιση του έλκους. Πλέον ο ασθενής βρίσκεται στο δεύτερο στάδιο της νόσου.

Τα χαρακτηριστικά του δευτέρου σταδίου είναι:

 • εξάνθημα (ποικίλλης μορφής)
 • αλωπεκία (σταδιακή απώλεια του τριχωτού ακόμα και στα φρύδια/γένεια)
 • εξελκώσεις και βλάβες σε διάφορες περιοχές (στόμα, ρινοφάρυγγα, κόλπο)
 • πυρετός χαμηλός
 • αρθραλγίες, ανορεξία, διάχυτη λεμφαδενίτιδα.

η μη έγκαιρη διάγνωση και ταχεία έναρξη αγωγής μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις που θέτουν τη ζωή σε κίνδυνο (μηνιγγίτιδα, ηπατίτιδα, βλάβη των νεφρών).

Το τρίτο στάδιο της νόσου εμφανίζεται αφού για ένα διάστημα υπάρχει μία ύφεση των συμπτωμάτων (η κατάσταση θυμίζει τη νηνεμία στο μάτι του κυκλώνα).

Στο τρίτο στάδιο εμφανίζεται προσβολή του νευρικού συστήματος του ανθρώπου (με πολλές εκδηλώσεις από διαταραχές συμπεριφοράς και λόγου έως παραλύσεις), προσβολή της καρδιάς και των αγγείων και κοκκιωμάτωση. 

Δεν χρειάζεται να επεκταθούμε πιο πολύ. Τα στάδια της νόσου έχουν περιγραφεί από παλαιότερες εποχές. Πιθανότατα κανένας γιατρός της εποχής μας ή ίσως οι παλαιότεροι να έχουν συναντήσει τέτοιες περιπτώσεις κυρίως ανθρώπων που στην κυριολεξία δεν θα πρέπει να είχαν γνώση ότι πάσχουν από κάτι.

Αυτό όμως δεν μπορεί να μας εφησυχάζει. Μπορεί να ζούμε σε μία σύγχρονη κοινωνία αλλά:

 • η έλλειψη ενημέρωσης
 • η μη επίσκεψη σε γιατρό ή και άρνηση επίσκεψης
 • η έλλειψη τακτικού ελέγχου

Η διάγνωση της παρουσίας της ωχράς σπειροχαίτης στον οργανισμό γίνεται πολύ εύκολα τη σημερινή εποχή (άμεση ανίχνευση, ιστολογική βλαβών, ειδικές ορολογικές δοκιμασίες) τις οποίες θα σας συστήσουμε μετά από κλινική εξέταση. Η θεραπεία γίνεται με στοχευμένη χορήγηση αντιβιοτικών για διάστημα το οποίο θα σας ενημερώσει ο γιατρός βάσει των Παγκόσμιων δεδομένων.

Να θυμάστε ότι:

 • η υποχώρηση των συμπτωμάτων δεν σημαίνει ότι απαλλαγήκατε από τη νόσο
 • δεν πρέπει να διακόπτετε τη θεραπεία σας χωρίς τη συμβουλή του γιατρού. 
 • δεν πρέπει να έρχεστε σε σεξουαλική επαφή πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό
 • ο/η σύντροφός σας υποβάλλεται στις ίδιες διαγνωστικές εξετάσεις και λαμβάνει αγωγή ταυτόχρονα με εσάς έστω και για λόγους προφύλαξης

 

 

Διαβάστηκε από: 44317 άτομα
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ιοί HPV Ουρηθρίτιδα »