Νόσος του Αιδοίου

από τον
Αξιολογήστε το άρθρο
(0 votes)

Η νόσος του αιδοίου είναι μία σχετικά σπάνια νόσος εάν συγκριθεί αριθμητικά με τις υπόλοιπες κακοήθεις καταστάσεις του γυναικείου γεννητικού συστήματος. Πρόκειται για κακοήθεις καταστάσεις που προέρχονται από τα επιθηλιακά κύτταρα του δέρματος αφού το αιδοίο καλύπτεται από πολύστιβο πλακώδες επιθήλιο όπως και το δέρμα.

Παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση νόσου

 

Πρόκειται για παράγοντες που συνδέθηκαν στατιστικά με το σύνολο των περιστατικών νόσου του αιδοίου. Αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση νόσου στο αιδοίο έχουν όσες γυναίκες πάσχουν:

  • από παχυσαρκία
  • από σακχαρώδη διαβήτη
  • από κονδυλώματα του αιδοίου

Ο κίνδυνος αυξάνει επιπλέον με το κάπνισμα, με το ιστορικό αφροδίσιων νοσημάτων, με την κακή υγιεινή και την επίμονη επαφή με τοξικούς παράγοντες. Δεν είναι σπάνιο να εμφανιστεί νόσος του αιδοίου πάνω σε προϋπάρχουσα καλοήθη βλάβη του αιδοίου η οποία επιμένει για χρόνια. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να γίνει αιτία κακοήθειας με τον καιρό. Για τον λόγο αυτό σε τακτά διαστήματα λαμβάνουμε δείγματα για ιστολογική εξέταση ώστε να προληφθεί μία μετατροπή μίας καλοήθειας σε κακοήθεια. Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών που πάσχουν από κονδυλώματα του αιδοίου βρίσκονται σε κίνδυνο για εμφάνιση κακοήθειας αν δεν αντιμετωπιστούν. Ειδικά για την νόσο του αιδοίου μας ενδιαφέρει η έγκαιρη διάγνωση γιατί λόγω του πλούσιου λεμφικού δικτύου της περιοχής η νόσος μπορεί να ξεφύγει από τα τοπικά όρια σχετικά σύντομα από την ώρα που θα εμφανιστεί.

Συμπτώματα

Το κυρίαρχο σύμπτωμα στην νόσο του αιδοίου είναι ο κνησμός. Ο συνδυασμός λοιπόν εμμηνόπαυσης με έντονο κνησμό και αλλαγές του χρώματος στην περιοχή του αιδοίου για εμάς σημαίνει την λήψη δειγμάτων για ιστολογική εξέταση. Εάν αποδειχτεί ότι πρόκειται για καλοήθη κατάσταση, χορηγούμε φαρμακευτική αγωγή και συνιστούμε συχνή παρακολούθηση. Εάν μία καλοήθης βλάβη επιμένει μπορεί να προχωρήσουμε στην αφαίρεσή της με την σύμφωνη γνώμη της ασθενούς. Πάντως οι χρονίζουσες βλάβες εάν δεν αφαιρεθούν απαιτούν συχνή παρακολούθηση. Να έχετε υπομονή.

Εάν η ιστολογική δείξει κακοήθεια τότε σύμφωνα με την εικόνα τοπικά αλλά και συστηματικά αποφασίζεται η μορφή και η έκταση της επέμβασης. Μία έγκαιρη διάγνωση όπως καταλαβαίνετε οδηγεί σε μικρότερα χειρουργεία ή ακόμα και σε τοπικές αφαιρέσεις της βλάβης. Σημασία σε όλα αυτά τα νοσήματα και όχι μόνο για το συγκεκριμένο, έχει η έγκαιρη διάγνωση. Εάν η νόσος αποδειχτεί τοπική η παρακολούθηση καθορίζεται σε τακτικά διαστήματα. Εάν είναι εκτεταμένη απαιτούνται ριζικότερες χειρουργικές τεχνικές σε συνδυασμό με απεικονιστικές εξετάσεις για την παιθανή παρουσία εξάπλωσης της νόσου με συνέπεια μεγαλύτερη ταλαιπωρία αλλά και συμπληρωματική θεραπεία.

 

Διαβάστηκε από: 9533 άτομα
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Νόσος των Ωοθηκών Νόσος του Τραχήλου Μήτρας »