- Σε ποιον ανήκει το site και ποιος το διαχειρίζεται. Όλες οι ιστοσελίδες υποχρεωτικά έχουν υπεύθυνο όχι μόνο για το περιεχόμενο αλλά και για νομικά ζητήματα που προκύπτουν από την ανακρίβεια των παρεχόμενων πληροφοριών.
- Κάθε ιστοσελίδα που αναπαράγει δημοσιεύματα υποχρεώνεται να αναφέρει την πηγή από την οποία τις πληροφορίες. Αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να τις διαβάσει κάποιος.
- Μία Ιατρική πληροφορία από έγκυρες πηγές αφορά αποτέλεσμα έγκυρων δημοσιεύσεων και ερευνών.
Το ίδρυμα Υγείας της Καλιφόρνια δημοσίευσε στοιχεία όσον αφορά τη χρήση του internet. Το 80% των χρηστών αναζητούν Ιατρικές πληροφορίες σε ιστοσελίδες. Όσον αφορά το φύλο, αναζήτηση ιατρικής πληροφορίας στο διαδίκτυο κάνει το 65% των γυναικών και το 53% των ανδρών.
Η αναζήτηση πληροφοριών μέσω του διαδικτύου γίνεται συνήθως με λέξεις-κλειδιά που αφορούν συμπτώματα. Οι χρήστες ευελπιστούν ότι θα καταλήξουν σε διάγνωση του προβλήματός τους (και των παιδιών τους) μέσα από τον υπολογιστή. Τι συμβαίνει όμως όταν ένα κοινό σύμπτωμα ή ένα αθώο εξάνθημα περιγράφεται και στην κλινική εικόνα σοβαρών ασθενειών ή ανίατων καταστάσεων; Ο Dr. Aditi Nerurkar της Ιατρικής σχολής του Harvard περιγράφει την εικόνα άϋπνων εξουθενωμένων ανθρώπων ψυχολογικά επηρεασμένων από τις λάθος πληροφορίες που άντλησαν από ιστοσελίδες.
Το τμήμα ερευνών της Microsoft δημιούργησε τον όρο “cyberchondria” για να περιγράψει την «αβάσιμη κλιμάκωση της ανησυχίας για μία κοινή συμπτωματολογία σαν αποτέλεσμα της αναζήτησης στο διαδίκτυο».
Σαν παράδειγμα αναφέρονται δύο πολύ κοινά συμπτώματα, η ναυτία και η καταβολή, που εμφανίζονται σε πληθώρα καταστάσεων από μία εγκυμοσύνη έως τον υπερθυρεοειδισμό αλλά και σε πολύ σοβαρές ασθένειες. Το 19% των χρηστών ιατρικών πληροφοριών αφορά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε στους ερευνητές ότι το 48% των χρηστών δεν αναζητούσε πληροφορίες για προσωπικό του θέμα αλλά για θέμα που απασχολούσε κάποιον άλλο με όλες τις ανάλογες επιπτώσεις που μπορεί να έχει μία πιθανή ανεπαρκής πληροφόρηση στη ψυχολογία ή και στην υγεία του.
Μερικές από τις πηγές άντλησης του θέματος:
http://blogs.scientificamerican.com/guest-blog/accuracy-of-medical-information-on-the-internet/
https://ods.od.nih.gov/Health_Information/How_