PCR για ΣΜΝ

από τον
Αξιολογήστε το άρθρο
(0 votes)

Η PCR είναι η μέθοδος ανίχνευσης DNA με την οποία μπορούμε να έχουμε ακριβείς πληροφορίες για την παρουσία ή όχι παθογόνων μικροοργανισμών στο σώμα μας. Η μέθοδος εφαρμόζεται με επιτυχία και για την ανίχνευση μικροοργανισμών που προκαλού τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ-STD).

Έχουμε ήδη αναφερθεί σε άλλο άρθρο για την βοήθεια που μας προσφέρει η μέθοδος PCR στην ανίχνευση DNA των ιών HPV τόσο σε δερματικές βλάβες αλλά κυρίως σε σημεία μεγάλης σημασίας για την υγεία μας όπως η στοματική κοιλότητα, ο φάρυγγας, ο τράχηλος της μήτρας, η ουρήθρα και η ουροδόχος κύστη, σημεία στα οποία ο ιός κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Τώρα θα αναφερθούμε στην χρήση της μεθόδου για την ανίχνευση παρασιτικών ή ενδοκυττάριων μικροοργανισμών αλλά και παθογόνων τα οποία ενοχοποιούνται για την μετόδοσή τους με την σεξουαλική επαφή.

Η μέθοδος DNA όπως γνωρίζετε μας δίνει σίγουρα αποτελέσματα για την παρουσία ή όχι του παθογόνου που διερευνούμε. Ένα θετικό αποτέλεσμα θα μας οδηγήσει στην άμεση χορήγηση θεραπευτικής αγωγής στο ζευγάρι γιατί, επίσης κάτι που έχει γίνει πλέον συνείδηση, είναι ότι η θεραπεία αφορά ζευγάρι όταν πρόκειται για ΣΜΝ.

Η μέθοδος DNA μας βοηθά να ανιχνεύσουμε τα εξής παθογόνα με αξιοπιστία πολύ μεγαλύτερη από τις άλλες μεθόδους ανίχνευσης:

  • χλαμύδια
  • μυκόπλασμα
  • ουρεόπλασμα
  • ναϊσσέρια της γονόρροιας
  • τριχομονάδες

Τα παθογόνα αυτά προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις του γεννητικού συστήματος αλλά και προβλήματα στην γονιμότητα. Αντιμετωπίζονται αμέσως μόλις ανιχνυθούν με θεραπείες εκρίζωσης. Είναι απλή μέθοδος στην εφαρμογή της και μπορεί να πραγματοποιηθεί και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ο επαναληπτικός έλεγχος ο οποίος θα πραγματοποιηθεί μετά από εύλογο διάστημα θα επιβεβαιώσει ή όχι την εκρίζωση του παθογόνου από τον οργανισμό, αν και η μη εκρίζωση είναι σπάνια και αφορά βεβαρυμένη νοσηρότητα.

Διαβάστηκε από: 6623 άτομα
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Χρήσιμα άρθρα Βιοψία ενδομητρίου »