Θ.Αδάμη

Θ.Αδάμη

Sunday, 28 February 2016 10:30

Ιός ΖΙΚΑ

Ο ιός ΖΙΚΑ μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω του κουνουπιού Aedes aegypti. Άλλοι ιοί που μεταδίδονται με το κουνούπι αυτό είναι ο ιός dengue (προκαλεί τον γνωστό Δάγγειο πυρετό) και ο ιός.  Chikungunya γνωστός και αυτός από το 1952 με κρούσματα στην Γαλλία και στην Ιταλία. Το κουνούπι αυτό ενδημεί στις Χώρες της Λατινικής Αμερικής αλλά και σε περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο ιός ΖΙΚΑ συσχετίστηκε με πρόκληση συγγενούς μικροκεφαλίας όταν μολύνεται η μητέρα κατά την εγκυμοσύνη. Εκτός από μικροκεφαλία συσχετίστηκε και με άλλες ανωμαλίες του εγκεφάλου και των οφθαλμών του εμβρύου με αποτέλεσμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την 1η Φεβρουαρίου 2016  να ανακηρύξει το θέμα σε μείζον θέμα Υγειονομικής Ασφάλειας.

Wednesday, 20 January 2016 10:10

παθήσεις Θυρεοειδούς

Ο Θυρεοειδής αδένας παράγει τις θυρεοειδικές ορμόνες, την θυροξίνη (γνωστή ως Τ4) και την τριϊωδοθυρονίνη (γνωστή σαν Τ3). Οι ορμόνες του θυρεοειδούς παίζουν σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση του μεταβολισμού του σώματος (περιλαμβανομένων και των πόσων θερμίδων καταναλώνει το σώμα) αλλά και άλλες λειτουργίες όπως ο ρυθμός της καρδιάς.

Friday, 15 January 2016 08:06

IVF ερωτήσεις 2

9. Βακτηριακοί παράγοντες
 
Είναι γνωστό και το αναφέρουμε και στα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα ότι υπάρχουν μικροοργανισμοί οι οποίοι μπορούν να παραβλάψουν το γεννητικό σύστημα της γυναίκας και να προκαλέσουν προβλήματα γονιμότητας. Η ανίχνευσή τους και η εξόντωσή τους είναι απαραίτητη διαδικασία πριν από την έναρξη οποιασδήποτε προσπάθειας. Σημασία έχει η διάγνωσή τους να γίνεται έγκαιρα πριν προλάβουν να προκαλέσουν ανατομικές αλλοιώσεις οι οποίες δεν είναι αναστρέψιμες και δεν υποχωρούν με την λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Παράγοντες που αποδεδειγμένα παραβλάπτουν το γεννητικό σύστημα είναι:
 
 • τα χλαμύδια (κυρίως)
 • η γονόρροια
Οι βλάβες που προκαλούν μπορεί να είναι τέτοιου βαθμού ώστε να μην επιτρέπουν τη φυσική σύλληψη και να υποχρεώνουν το ζετγάρι να καταφεύγει στην εξωσωματική. Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται τεχνική ανίχνευσης DNA των παραγόντων αυτών οι οποίες θεωρούνται πιο αξιόπιστες από τις άλλες μεθόδους.
 
Thursday, 14 January 2016 09:05

Υπερπρολακτιναιμία

Υπερπρολακτιναιμία ονομάζεται η αύξηση των επιπέδων της προλακτίνης στο αίμα.Η προλακτίνη είναι μία ορμόνη η οποία παράγεται από τον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης και είναι υπεύθυνη για την αύξηση του μεγέθους του στήθους και την παραγωγή γάλακτος μετά τον τοκετό.

Σε φυσιολογικές συνθήκες η προλακτίνη υπάρχει σε μικρές ποσότητες στο αίμα ανδρών και γυναικών.

Saturday, 09 January 2016 08:35

γονιμοποίηση

Το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας εξαρτάται από την αρμονική συνεργασία 4 παραγόντων. Της υπόφυσης του εγκεφάλου, της ωοθήκης, των σαλπίγγων και της μήτρας. Από τη στιγμή τηε γέννησης ήδη έχουν σχηματισθεί οι δομές που θα οδηγήσουν στην παραγωγή όλων των ωαρίων κατά την αναπαραγωγική ζωή της γυναίκας δηλαδή από την εφηβεία που θα εμφανιστεί η εμμηναρχή (έναρξη της περιόδου) έως την εμμηνόπαυση (και πιο σωστά στο κλιμακτήριο πριν την εμμηνόπαυση).

Monday, 04 January 2016 09:33

φαρμακευτική δαπάνη

Η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι ένα φαινόμενο που ανησυχεί όλες τις ανεπτυγμένες Χώρες και την Ελλάδα. Ειδικά όμως την Ελλάδα αφού καλείται μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να επιτύχει τα ακατόρθωτα με αποτέλεσμα οι κινήσεις οι οποίες γίνονται να είναι αποσπασματικές ή και σπασμωδικές. Αλλά είναι κοινό γνώρισμα των ανθρώπων ότι αν δεν προβλέψουν σωστά, αν δεν εκτιμήσουν σωστά και βιάζονται να πράξουν, τότε μιλάμε για τζόγο. Κερδίζεις ή χάνεις.

 

Saturday, 02 January 2016 10:30

Οδηγίες και συμβουλές

Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες αφού πέρα από τον τρόπο μετάδοσης αποτελούν και μία συνοπτική εικόνα του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του καθενός από εμάς.

 • μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή
 • μεταδίδονται και στοματικά και πρωκτικά
 • η απροσεξία μας μπορεί να τα εξαπλώσει στο σώμα μας και στο σώμα του/της συντρόφου μας
 
Saturday, 02 January 2016 09:51

Μυκητίαση του κόλπου

Πρόκειται για την πιο συχνή μορφή κολπίτιδας στις γυναίνες. Το κυριότερο αίτιο για την πρόκληση μυκητίασης είναι η Candida albicans γι' αυτό το λόγο και την κατάσταση συχνά την περιγράφουμε σαν καντιντίαση του κόλπου.

Εμφανίζεται πιο συχνά:

 • σε γυναίκες που βρίσκονται στην αναπαραγωγική περίοδο της ζωής τους
 • σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση οι οποίες κάνουν χρήση ορμονοθεραπείας
 
Saturday, 02 January 2016 09:25

Σπανιότερα νοσήματα

Τα σπανιότερα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα στη Χώρα μας είναι:

 • το μαλακό έλκος,
 • το αφροδίσιο λεμφοκοκκίωμα και
 • το βουβωνικό κοκκίωμα
 
 
Saturday, 02 January 2016 07:47

Ουρηθρίτιδα

Η ουρηθρίτιδα είναι πιο συχνή στους άνδρες. Τα αίτια που την προκαλούν είναι μικροοργανισμοί που ενοχοποιούνται για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα ουρηθρίτιδας και κατ' επέκταση και την εμφάνιση όλων των μεταδιδόμενων νοσημάτων είναι:

 • η πρόσφατη αλλαγή σεξουαλικού συντρόφου
 • το χαμηλό επίπεδο ενημέρωσης

 

Page 1 of 20