Κολποσκόπηση

από τον
Αξιολογήστε το άρθρο
(0 votes)

Η κολποσκόπηση είναι μία διαδικασία λεπτομερούς ελέγχου των έξω γεννητικών οργάνων, του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας. Πραγματοποιείται με βιντεοκολποσκόπιο το οποίο αποτελεί την τελευταία λέξη της Ιατρικής Βιοτεχνολογίας στην μελέτη βλαβών των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

adamis_kolposkopisi1

Η κολποσκόπηση πραγματοποιείται όταν:

  • To τεστ Παπανικολάου ή το thin prep ανιχνεύει κύτταρα ανώμαλης μορφής
  • Όταν υπάρχει βλάβη στον τράχηλο ορατή από τον Γυναικολόγο κατά την διάρκεια της εξέτασης
  • Όταν υπάρχουν κονδυλώματα στα έξω γεννητικά όργανα ή στο δέρμα γειτονικών περιοχών
  • Όταν το DNA test είναι θετικό
  • Όταν ο σύντροφος αναφέρει μόλυνση από ιό HPV στο παρελθόν

Το βιντεοκολποσκόπιο αποτελείται από την μονάδα λήψης εικόνας σε διάφορες μεγεθύνσεις. Η εικόνα μεταφέρεται σε υπολογιστή όπου αποθηκεύεται και αναλύεται καρέ καρέ ενώ ταυτόχρονα σημειώνονται τα σημεία τα οποία είναι ύποπτα για βλάβη. Με αυτό τον τρόπο έχουμε την δυνατότητα να αρχειοθετούμε τις εικόνες μίας ασθενούς, να τις ανακαλούμε από τον υπολογιστή σε κάθε επίσκεψη και να δίνουμε ολοκληρωμένη έκθεση κολποσκόπησης με τα συμπεράσματα και τις περαιτέρω συστάσεις.

adamis_kolposkopisi2

H κολποσκόπηση είναι μία ανώδυνη διαδικασία η οποία πραγματοποιείται στο Ιατρείο και η ασθενής επιστρέφει στο σπίτι της με σύσταση να αποφύγει τις επαφές για ένα διάστημα. Με την χρήση ειδικών αντιδραστηρίων εντοπίζουμε τις ύποπτες περιοχές στον τράχηλο της μήτρας. Τα αντιδραστήρια αυτά έχουν την ιδιότητα να συμπεριφέρονται διαφορετικά στα υγιή και διαφορετικά στα μολυσμένα κύτταρα. Η μεγέθυνση της εικόνας που μας παρέχει το βιντεοκολποσκόπιο μας βοηθά να κατευθυνόμαστε με εξαιρετική ακρίβεια στις ύποπτες περιοχές. Παράλληλα αποθηκεύουμε τις εικόνες της εξέτασης ώστε να τις έχουμε στην διάθεσή μας όποτε η ασθενής θελήσει να λάβει περισσότερες πληροφορίες ή να λύσει κάποιες απορίες που δημιουργήθηκαν στην πορεία. Οι εικόνες αυτές μας χρησιμεύουν στην μελλοντική παρακολούθηση του περιστατικού ώστε να καθορίσουμε τον βαθμό επιτυχίας της θεραπείας που ακολουθήσαμε. Από τις ύποπτες περιοχές λαμβάνουμε μικρά τεμαχίδια κυττάρων, μικρότερα του χιλιοστού. Η διαδικασία είναι ανώδυνη έως λίγο ενοχλητική. Δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην ασθενή ούτε παραβλάπτεται ο τράχηλος της μήτρας. Η περιοχή αναγεννάται ταχύτατα. Τα ιστοτεμαχίδια τα οποία λαμβάνουμε κατά την διάρκεια της κολποσκόπησης θα σταλούν στον Παθολογοανατόμο ο οποίος αφού μελετήσει τους ιστούς θα μας δώσει μία σαφή απάντηση:

  • Για το είδος της βλάβης
  • Για το βάθος διείσδυσης της βλάβης

Βάσει του αποτελέσματος αυτού θα καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

adamis_kolposkopisi3

Το βάθος στο οποίο φτάνει η βλάβη περιγράφεται από τα στάδια CIN 1, CIN 2 και CIN 3. Είναι κατανοητό ότι όσο πιο μικρός είναι ο αριθμός δίπλα στα γράμματα τόσο μικρότερο είναι το βάθος στο οποίο επεκτείνεται η βλάβη στον τράχηλο της μήτρας άρα και πιο περιορισμένη θα είναι η παρέμβαση του Γυναικολόγου στην περίπτωση αυτή. Κάθε γυναίκα η οποία υποβάλεται σε κολποσκοπικό έλεγχο παραλαμβάνει με το πέρας της εξέτασης έκθεση με λεπτομερή περιγραφή των ευρημάτων. Η εύρεση περιοχών ύποπτων δεν σημαίνει απαραίτητα και άμεση διάγνωση. Ανάλογη εικόνα με την βλάβη από HPV προκαλεί και η χρόνια τραχηλίτιδα. Έτσι λοιπόν με την κολποσκόπηση έχουμε ενδείξεις αλλά όχι αποδείξεις για την παρουσία του ιού. Η απόδειξη θα έρθει με την έκθεση του Παθολογοανατόμου ο οποίος μελετώντας τα κύτταρα θα εντοπίσει ή όχι εικόνα που ταιριάζει με HPV λοίμωξη και θα καθορίσει το βάθος της βλάβης. Στην συνέχεια και εφόσον υπάρχουν βλάβες από ιούς HPV θα πραγματοποιηθεί η εξέταση που ονομάζεται in situ υβριδισμός για τον καθορισμό του υπεύθυνου τύπου του ιού. Η διάγνωση θα καθορίσει και το είδος της αντιμετώπισης.

Διαβάστηκε από: 11187 άτομα
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Σύγχρονη διάγνωση Θεραπεία των HPV »