Θεραπεία των HPV

από τον
Αξιολογήστε το άρθρο
(1 Vote)

Η αντιμετώπιση των μολύνσεων από τους ιούς HPV διαφέρει ανάλογα με την περιοχή η οποία έχει μολυνθεί.

Εάν πρόκειται για δερματικές βλάβες στα γεννητικά όργανα και γύρω από αυτά γίνεται καυτηριασμός των βλαβών καθώς και υγιούς περιοχής γύρω από αυτές. Εάν πρόκειται για γυναίκα υποβάλλεται σε κολποσκόπηση γιατί πολύ συχνά οι εξωτερικές βλάβες συνοδεύονται και από βλάβες του τραχήλου της μήτρας. Ο λόγος ότι καυτηριάζεται και υγιής περιοχή είναι ότι ο ιός επεκτείνεται συνεχώς από κύτταρο σε κύτταρο και πολλαπλασιάζεται για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα πριν εμφανίσει βλάβες. ¨οταν ολοκληρωθεί η διαδικασία του καυτηριασμού, η αγωγή συνεχίζεται με ειδική κρέμα η οποία καταστρέφει σε αργούς ρυθμούς τα φαινομενικά υγιή κύτταρα καθώς και τα κύτταρα που προκύπτουν από τον συνεχιζόμενο κυτταρικό πολλαπλασιασμό. Τα επιθηλιακά κύτταρα του ανθρώπινου σώματος είναι τα κύτταρα τα οποία προτιμά για να ζει και να πολλαπλασιάζεται ο ιός HPV. Ανάλογα με τον τύπο του προτιμά διαφορετικές περιοχές του ανθρώπινου σώματος. Τα επιθηλιακά κύτταρα ανανεώνονται συνεχώς από τις βαθύτερες στιβάδες και ωριμάζοντας φτάνουν στην επιφανειακή στιβάδα. Σε μία περιοχή η οποία έχει προσβληθεί από τον ιό θα πρέπει η θεραπεία να γίνει για χρονικό διάστημα ικανό να καταστρέψει σταδιακά όλα τα δυνητικά μολυσμένα κύτταρα. Αυτή η θεραπεία μπορεί να είναι χρονοβόρα και να προκαλεί πρόσθετο άγχος αλλά είναι αναγκαία για να εξουδετερωθεί ο ιός.

Εάν δεν γίνει αυτή η θεραπεία τότε τα συνήθη αποτελέσματα είναι:

  • να επανεμφανιστούν βλάβες στις ίδιες ή σε γειτονικές περιοχές
  • να μεταδοθεί ο ιός στον ή στην σύντροφο με τις ανάλογες επιπτώσεις

Καλό είναι για όσο διάστημα διαρκεί η θεραπεία να αποφεύγονται οι επαφές. Καλό είναι επίσης να μην επιλέγετε την περίοδο της θεραπείας για να διακόψετε ή να ξεκινήσετε μία νέα σχέση. Κάντε υπομονή έως ότου ολοκληρωθεί η θεραπεία ώστε να είστε βέβαιοι ότι οι πιθανότητες να απαλλαγήκατε από τον ιό είναι μεγάλες. Εάν το επιθυμείτε μπορείτε να επαναλάβετε ένα τεστ DNA ανίχνευσης του ιού το οποίο θα είναι καθοριστικό για το αν απαλλαγήκατε από τον ιό.

Εάν πρόκειται για βλάβες του τραχήλου της μήτρας, αυτές ταξινομούνται σε 3 κατηγορίες ανάλογα με το βάθος διείσδυσης των μολυσμένων κυττάρων. οι 3 αυτές κατηγορίες (CIN 1, CIN 2, CIN 3) σήμερα αντιμετωπίζονται σαν 2 κατηγορίες (LGSIL, HGSIL). Οι κατηγορίες CIN 2 & 3 θεωρούνται υψηλόβαθμες (HGSIL) και αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο δηλαδή μερική εκτομή του τραχήλου με loop. Είναι ανώδυνη διαδικασία και δεν προκαλεί κάποια βλάβη στην λειτουργία του τραχήλου της μήτρας. Γίνεται με τοπική αναισθησία και κρατάει λίγη ώρα. Το τμήμα που αφαιρείται ελέγχεται εκ νέου ιστολογικά. Αυτό που μας ενδιαφέρει στην περίπτωση αυτή είναι τα όριά του να είναι καθαρά από μολυσμένα κύτταρα. Αφού τελειώσει η διαδικασία αυτή ακολουθεί παρακολούθηση για χρονικό διάστημα που θα συστ'ησει ο γυναικολόγος σας. Εάν πρόκειται για βλάβες αρχικού σταδίου (LGSIL) προτιμώμενη λύση είναι η εξάχνωση των βλαβών με laser. Η συνήθης οδηγία για αρχικές βλάβες είναι παρακολούθηση για 2 έτη. Ο λόγος είναι ότι συνήθως εξαφανίζονται οι βλάβες δηλαδή ο ιός τελικά καταστρέφεται από το ανοσοποιητικό σύστημα. Όμως το πρόβλημα στην οδηγία αυτή είναι το αν η γυναίκα θα πρέπει ή όχι να έρχεται σε επαφές. Οι αρχικές βλάβες πράγματι μπορούν να εξαφανιστούν αλλά μέχρι να γίνει αυτό ο ιός μεταδίδεται στον ερωτικό σύντροφο ο οποίος κάποια στιγμή θα εμφανίσει και εκείνος βλάβες. Το ζητούμενο όμως σε μία HPV λοίμωξη είναι να σταματήσει ο φαύλος κύκλος μετάδοσης από τον ένα στον άλλο που σημαίνει ότι είναι προτιμότερο να καυτηριάζονται και οι αρχόμενες βλάβες. Το laser επιτυγχάνει καυτηριασμό σε ελεγχόμενο βάθος και η θερμική βλάβη που προκαλείται επουλώνεται μετά από λίγο καιρό πάρα πολύ καλά. Ο χρόνος παρακολούθησης του ζευγαριού θα καθοριστεί από τον Γυναικολόγο.

Οι ιοί HPV θεραπεύονται, και η απόδειξη της ολικής απομάκρυνσής τους είναι η αρνητικοποίηση του DNA τεστ. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός έχει εξαφανιστεί από τα κύτταρά μας τα οποία παλαιότερα εμφάνιζαν αλλοιώσεις. Σημασία έχει η αντιμετώπιση να είναι συστηματική, προσεκτική και να ακολουθείτε την θεραπεία που θα σας δώσουμε. Η θεραπεία αφορά πάντα και τον σύντροφό σας. Αν ο σύντροφός σας αρνηθεί την θεραπεία ή δεν την ακολουθήσει σωστά τότε θα σας ξανακολλήσει. Σωστότερο είναι να έρχεστε μαζί στο ραντεβού σας ώστε να λάβει και εκείνος απαντήσεις στα ερωτήματα που έχει. Την θεραπεία την ακολουθεί προκειμένου να προστατέψει την υγεία του. Δεν την ακολουθεί για να σας κάνει το χατήρι. Επειδή οι ιοί HPV ενοχοποιούνται για την πρόκληση καρκίνου θα είναι καλό να μην λαμβάνετε συμβουλές από τρίτους για το θέμα ή προτροπές για εναλλακτικές θεραπείες. Δεν υπάρχουν μαγικά φάρμακα που να εξαφανίζουν αυτούς τους επιθετικότατους ιούς. Υπάρχουν όμως πολλοί καλοθελητές.

Διαβάστηκε από: 16941 άτομα
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κολποσκόπηση Μύθοι & αλήθειες »