DNA test για HPV

από τον
Αξιολογήστε το άρθρο
(4 votes)

Το test DNA είναι μία απόλυτα ακριβής μέθοδος ανίχνευσης όχι μόνο του ιού HPV αλλά και πολλών άλλων ιών και μικροοργανισμών. Βασίζεται σε μία μέθοδο η οποία λέγεται αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (polymerase chain reaction) ή σε συντομία PCR.

Με την μέθοδο αυτή το απομονωμένο γονιδίωμα του ιού πολλαπλασιάζεται σε πολλά αντίγραφα με αποτέλεσμα να γίνεται μετρήσιμο και άρα προσδιορίσημο. Είναι μια μέθοδος την οποία χρησιμοποιούμε αρκετά χρόνια στην Ιατρική για να προσδιορίσουμε μικροοργανισμούς που δεν ανιχνεύονται με τις άλλες μεθόδους ανίχνευσης.

Η ακρίβεια του αποτελέσματος της μεθόδου αγγίζει το 100%. Είναι μία μέθοδος της οποίας το αποτέλεσμα δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Πραγματοποιείται σε εξειδικευμένα κέντρα μοριακών τεχνικών.

Η μέθοδος PCR μας βοηθά πολύ στην περίπτωση που θέλουμε με ακρίβεια να προσδιορίσουμε τον τύπο του ιού των κονδυλωμάτων ο οποίος προκαλεί βλάβες στον τράχηλο της μήτρας. Από όλους τους τύπους του ιού HPV υπάρχει ένας αριθμός τύπων που μπορεί να προσβάλλει τον τράχηλο της μήτρας, να προκαλέσει αλλοιώσεις τραχηλίτιδας και να οδηγήσει σε προκαρκινικές και καρκινικές αλλοιώσεις. Οι τύποι του ιού που προσβάλλουν τον τράχηλο της μήτρας χωρίζονται σε ομάδες ανάλογα με την ικανότητά τους να προκαλούν βλάβες με πιο επιθετικό και με λιγότερο επιθετικό τρόπο.

Το test DNA ταυτοποιεί τον τύπο του ιού που εμφανίζεται στον τράχηλο της μήτρας και κατευθύνει την αντιμετώπιση και την παρακολούθηση που οφείλουμε να υποβάλουμε την κάθε γυναίκα που έχει έρθει σε επαφή με τον ιό.

Το συγκεκριμένο τεστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για περιπτώσεις που υπάρχει εμφανής τραχηλίτιδα αλλά και στις εξής περιπτώσεις:

  • μετά από θεραπεία κατά του ιού. Επιβεβαιώνουμε έτσι το αποτέλεσμα της θεραπείας αν ήταν επιτυχής ή όχι.
  • σε περιπτώσεις που μία γυναίκα υποψιάζεται ότι ήρθε σε επαφή με τον ιό, άσχετα αν έχει βλάβες ή όχι. Το DNA του ιού μπορεί να υπάρχει στα κύτταρά μας πολύ καιρό πριν εκδηλωθούν βλάβες. Γνωρίζετε ήδη ότι μπορεί να μην εκδηλωθούν ποτέ βλάβες από κάποον τύπο ιού. Αυτό δεν αποτελεί όμως εμπόδιο στο να μεταδοθεί ο ιός στον σύντροφο.
  • Σαν δοκιμασία επανελέγχου αρκετό καιρό μετά από ένα αρνητικό αποτέλεσμα DNA test.

Συχνά δεν εντοπίζονται εμφανείς βλάβες κατά την εξέταση. Ο μόνος τρόπος για να σιγουρευτούμε για αυτό είναι το test DNA. Εάν βγεί αρνητικό τότε μπορούμε να πούμε με ακρίβεια ότι δεν έχει έρθει κάποιος σε επαφή με τον ιό.

Το test DNA ανιχνεύει 35 τύπους του ιού των κονδυλωμάτων. 35 τύπους οι οποίοι αποδεδειγμένα προκαλούν βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. Υπάρχουν πολλοί ακόμα τύποι του ιού αλλά δεν έχει αποδειχθεί ότι βλάπτουν τον άνθρωπο κατά συνέπεια δεν τους δαιμονοποιούμε όλους ούτε μπορούμε να τους εξακείψουμε από την φύση. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην αφήσουμε τους συγκεκριμένους τύπους του ιού να επιβιώσουν σε μέρη του σώματος που μπορούν να βλάψουν και να μην τους αφήσουμε να μεταδοθούν στον ερωτικό σύντροφο.

Το δείγμα που λαμβάνουμε για το test DNA είναι δείγμα κυττάρων με βουρτσάκι όπως κάνουμε στο τεστ Παπανικολάου. Είναι ανώδυνη (κάποιες θα διαφωνήσουν) μέθοδος.

Το νέο τεστ παπανικολάου, το thin prep, επειδή μας δίνει την δυνατότητα να μεταφέρονται τα κύτταρα σε υγρό περιβάλλον συντήρησης, μας έλυσε τα χέρια γιατί με το ίδιο μπουκαλάκι και με μία και μοναδική λήψη μπορούμε:

  • και να κάνουμε το test DNA
  • και να κάνουμε την κυτταρολογική εξέταση, αυτό που γνωρίζετε σαν τεστ Παπανικολάου.

Έτσι, με μία λήψη, μπορούμε να δούμε τα κύτταρα αν έχουν παθολογική μορφή, και να κάνουμε το test DNA για να διαπιστώσουμε αν υπάρχει κάποιος τύπος του ιού των κονδυλωμάτων. Δύο εξετάσεις με ένα δείγμα. Το test DNA μπορούν να το κάνουν και οι άντρες φυσικά με λήψη από την ουρήθρα ή από βλάβες του δέρματος. Άσχετα όμως από το γεγονός του εάν το κάνουν ή όχι, άσχετα από το αν έχουν βλάβες ή όχι, από την στιγμή που διαπιστώσουμε ότι η σύντροφός τους έχει έρθει σε επαφή με κάποιον τύπο του ιού των κονδυλωμάτων τότε αυτομέτως θεωρούνται φορείς και αντιμετωπίζονται ανάλογα. Το ζευγάρι υποβάλλεται σε θεραπεία μαζί, όχι ο καθένας χωριστά, με ταυτόχρονη παρακολούθηση από τον αρμόδιο γιατρό.

Διαβάστηκε από: 12088 άτομα
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Άνδρες & HPV