Κύστεις ωοθηκών

από τον
Αξιολογήστε το άρθρο
(0 votes)

Κύστεις των ωοθηκών είναι οι διευρύνσεις της ωοθήκης που φαίνεται να είναι γεμάτη με υγρό. Μπορεί να είναι μια απλή κύστη με υγρό ή να περιλαμβάνει περιέχει περίπλοκες εσωτερικές δομές. Απλές κύστεις δεν έχουν εσωτερικές δομές και είναι λιγότερο ανησυχητική από εκείνες με περίπλοκες δομές ή στερεά συστατικά. Η υπερηχογραφία μπορεί να καθορίσει αν μια κύστη είναι απλή ή περίπλοκη.

Κύστεις των ωοθηκών που συναντώνται συχνά. Κάθε γυναίκα στην αναπαραγωγική ηλικία αναπτύσσει μια κύστη ωοθηκών σε κάθε κύκλο. Ο κύκλος της εμμηνόρροιας απαιτεί τη συντονισμένη λειτουργία της υπόφυσης, των ωοθηκών, της μήτρας και του τραχήλου. Η υπόφυση στον εγκέφαλο παράγει τις ορμόνες, ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη (FSH) και ωχρινοτρόπο ορμόνη (LH). Αυτές οι ορμόνες που απελευθερώνονται στο αίμα και είναι οι αγγελιοφόροι που καθορίζουν την λειτουργία των ωοθηκών.

Οι ωοθήκες ανταποκρίνονται στην ωρίμανση μέσω της FSH. Η ωοθήκη κάτω από την επίδραση αυτών απελευθερώνει οιστρογόνα. Η ωρίμανση του ωοθυλακίου δηλώνεται με την αύξησή του σε μέγεθος. Όταν συμβεί μεγάλη αύξηση της LH το ωοθυλάκιο παθαίνει ρήξη και το ωάριο ελευθερώνεται και τελικά εισέρχεται στην σάλπιγγα. Το υπόλειμμα της κύστης ονομάζεται ωχρό σωμάτιο (corpus Luteum) και παράγει την ορμόνη προγεστερόνη.

adamismd_kusteis

Η προγεστερόνη μετατρέπει το εσωτερικό της μήτρας (ενδομήτριο) ώστε να γίνει κατάλληλο για να δεχθεί μια εγκυμοσύνη. Αν δεν προκύψει εγκυμοσύνη το ωχρό σωμάτιο σταματά να παράγει την προγεστερόνη. Όταν η προγεστερόνη πέφτει, το επίπεδο στήριξης για την επένδυση της μήτρας έχει χαθεί. Αυτή είναι η έμμηνος ρύση. Τότε, ο κύκλος αρχίζει ξανά: οιστρογόνων, ωοθυλακιορρηξίας, προγεστερόνη και εμμηνόρροιας.

Μερικές φορές οι ωοθήκες δεν παράγουν ωάρια και το ωοθυλάκιο επιμένει. Θα συνεχίσει να διευρύνεται και μπορεί να αποκτήσει μεγάλο μέγεθος (κύστη. Στο τέλος μπορεί να ραγεί (να σπάσει) αλλά η περίοδος μπορεί να καθυστερήσει επειδή δεν υπάρχει η φυσιολογική ορμονική επίδραση για να ανταποκριθεί. Το ωχρό σωμάτιο επίσης μπορεί γίνει κύστη. Εάν αυτές οι κύστεις διαπιστωθούν κατά τη διάρκεια εξέτασης η γυναίκα θα πει ότι έχει μια κύστη

Πότε μπορούμε να περιμένουμε την εξέλιξη μίας κύστης:

  • Εάν στο υπερηχογράφημα φανεί ότι πρόκειται για μια απλή κύστη χωρίς εσωτερική δομή.
  • Αν είναι μόνο στη μία πλευρά.
  • Αν είναι μικρότερη από 4-5 εκατοστά σε διάμετρο.
  • Αν αυτό συμβαίνει στην ωοθυλακιορρηξία σε μια γυναίκα ή πρόκειται για εγκυμοσύνη.
  • Αν δεν υπάρχουν ευρήματα που να σχετίζονται με σοβαρότερο πρόβλημα.
  • Αν δεν υπάρχει έντονος πόνος.

Στην περίπτωση αυτή προγραμματίζεται επανέλεγχος. Αν έχει εξαφανιστεί ή ελαττωθεί σε μέγεθος τότε ήταν μια λειτουργική κύστη: είτε από το ωοθυλάκιο είτε από το ωχρό σωμάτιο. Αν επιμείνει τότε η θα πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά.

adamis_kusteis2

Οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια δεν περιμένουμε να εμφανίσουν λειτουργικές κύστεις. Η λειτουργία των αντισυλληπτικών αφορά την καταστολή της ωοθυλακιορρηξίας, αν και σε ορισμένες γυναίκες είναι δυνατόν να έχουν ωορρηξία κατά την διάρκεια της λήψης τους.παράγουν ωάρια για τους χάπια. Επίσης δεν περιμένουμε από κορίτσια πριν την εμμηναρχή και απόμετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες να αναπτύξουν λειτουργικές κύστεις. Οι γυναίκες σε αυτές τις ομάδες όταν εμφανίζουν μια κύστη, καθώς και εκείνες με μια σταθερή κύστη για μεγάλο διάστημα θα πρέπει να αξιολογούνται χειρουργικά. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθούμε ότι η κύστη είναι ή δεν είναι καρκίνος. Μια μέτρηση του Ca-125 δεν έχει καμία αξία. Μπορεί να είναι υψηλή για διάφορους λόγους και η κανονική τιμή είναι χωρίς νόημα. Η χειρουργική αξιολόγηση είναι απαραίτητο να γίνει. Οι περισσότερες από τις "κύστεις" δεν είναι κακοήθεις δηλαδή δεν αποτελούν μορφή καρκίνου.

Κάθε διεύρυνση των ωοθηκών ή της μήτρας σε μία γυναίκα μετά την εμμηνόπαυση, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Οι γυναίκες αυτής της ηλικιακής ομάδας δεν αναπτύσσουν λειτουργικές κύστεις των ωοθηκών. Αν έχουν ινομυώματα της μήτρας αυτά θα πρέπει να αρχίσουν να συρρικνώνονται με την εμμηνόπαυση. Οι ινομυωματώδεις όγκοι είναι καλοήθεις όγκοι των λείων μυών του τοιχώματος της μήτρας και είναι κοινοί σε νεότερες γυναίκες. Ένας νεοδιαγνωσθείς ινώδης όγκος μετά την εμμηνόπαυση σε μια γυναίκα αποτελεί σήμα κινδύνου και πρέπει να αφαιρεθεί άμεσα.

Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση κατά την οποία ιστός παρόμοιος με την επένδυση της μήτρας βρίσκεται έξω από τη μήτρα. Συνήθως υπάρχουν εμφυτεύματα αυτού του ιστού στην πύελο. Όταν η επένδυση της μήτρας αιμορραγεί κατά τη διάρκεια του κύκλου, αυτά τα εμφυτεύματα επίσης αιμορραγούν. Αυτό προκαλεί πόνο και ουλές στην πύελο. Η αντίδραση των οργάνων στην φλεγμονή αυτή εκδηλώνεται με τη δημιουργία συμφύσεων. Αν ο ιστός του ενδομητρίου βρίσκεται στην ωοθήκη τότε δημιουργείται μία κύστη η οποία περιέχει αίμα και ονομάζεται ενδομητρίωμα, το δε περιεχόμενό του, λόγω της φυσιολογικής αποδόμησης του αίματος γίνεται σοκολατοειδές (σοκολατοειδής κύστη). Τα ενδομητριώματα αποτελούν συχνά ευρήματα σε επεμβάσεις για κύστεις των ωοθηκών. Μια αυξημένη τιμή του Ca-125 είναι συχνά εύρημα στην ενδομητρίωση.

Η θεραπεία της ενδομητρίωσης περιλαμβάνει την διακοπή της περιόδου ή και την χειρουργική αξάχνωση (καυτηρίαση) των εστιών στην πύελο.

Monophasic από του στόματος αντισυλληπτικά χάπια περιέχουν το ίδιο ποσό ενός οιστρογόνου και ένα progestin. Το καθαρό αποτέλεσμα είναι η progestin ότι του. Η προγεστερόνη συνεχή επίδραση στην επένδυση της μήτρας προκαλεί αραίωση ή ατροφία της μήτρας επένδυση. Αυτό θα επηρεάσει επίσης την ατροφία ενδομητρίου εμφυτεύματα.

Ορμονικές καταστολή μπορεί επίσης να επιτευχθεί με την έγχυση του διάρκειας δράσης της προγεστερόνης κάθε 2 ή 3 μήνες. Αυτό το φάρμακο ονομάζεται Depo Provera και μπορεί να συνεχιστεί επ 'αόριστον. Υπάρχει επίσης μια μηνιαία εισφορά μιας ορμόνης GnRH τύπου. Αυτή είναι μια ορμόνη η αποδέσμευση γοναδοτροπίνη αγωνιστή. Βασικά όλα σταματά τη λειτουργία της υπόφυσης και των ωοθηκών. Είναι πολύ αποτελεσματικές, αλλά είναι χρήσιμο για μόνο 9 μήνες κάθε φορά. Υπάρχει μια τελευταία λύση, εάν δεν λειτουργεί η οποία είναι αφαίρεση της μήτρας και των ωοθηκών. Η εγκυμοσύνη επίσης έχει ευεργετική επίδραση σχετικά με την ενδομητρίωση, διότι είναι μια εποχή υψηλών επιπέδων της προγεστερόνης.

adamis_kusteis3

Συμπτωματολογία

Συνήθως οι κύστεις των ωοθηκών δεν προκαλούν κανένα απολύτως σύμπτωμα. Ως εκ τούτου, μπορούν να ανακαλυφθούν τυχαία κατά τη διάρκεια γυναικολογική εξέταση ρουτίνας.

Άλλοτε πάλι δηλώνουν την εμφάνισή τους με πόνο που εμφανίζει διαλείμματα ηρεμίας (διαλείποντα). Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις στις οποίες ο πόνος είναι οξύς και διαξιφιστικός με αποτέλεσμα να θορυβεί την γυναίκα. Στην τελευταία περίπτωση πρέπει να απευθύνεστε άμεσα σε γιατρό γιατί μπορεί να υπάρχει κίνδυνος να νεκρωθεί η σάλπιγγα ή η ωοθήκη και να αφαιρεθεί.Καλό είναι να γνωρίζετα από πριν εάν είστε έγκυος ώστε να αποκλειστεί μία έκτοπη κύηση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία.

Διάγνωση κύστης των ωοθηκών

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι διάγνωσης κύστης των ωοθηκών. Εκτός από την κατανόηση των συμπτωμάτων της πάθησης, ο ιατρός θα κάνει επίσης χρήση του ενδοκολπικού υπερηχογραφήματος αλλά και της κλινικής εξέτασης. Η κλινική εξέταση είναι και αυτή απαραίτητη για να καθοριστεί η κινητικότητα της κύστης.Εάν οι χαρακτήρες της κύστης είναι καλοήθεις και βασιζόμενος πάντοτε ο γιατρός και σε άλλους παράγοντες (ηλικία, συχνότητα εμφάνισης, παθολογία) θα αποφασίσει την καλύτερη αντιμετώπιση.

Θεραπεία

Η θεραπεία για κύστεις των ωοθηκών θα εξαρτηθεί από το είδος της κύστης και τη φύση της. Αν η κύστη είναι καλοήθης δεν απαιτείται θεραπεία. Ωστόσο, σε περίπτωση σοβαρής κατάστασης, θα εφαρμοσθούν οι ακόλουθες μορφές θεραπείας

Αντισυλληπτικά χάπια: χάπια για τον έλεγχο της ωορρηξίας. Ως εκ τούτου, εδώ χρησιμοποιούνται για να καταστείλουν τις κύστεις των ωοθηκών. Μπορούν επίσης να μειώσουντο μέγεθος των ωοθυλακίων και να βοηθήσουν στην μείωση του μεγέθους της υφιστάμενης κύστης.

Χειρουργική επέμβαση: Εάν οι κύστεις είναι επίμονες ή αν υπάρχουν ύποπτοι χαρακτήρες, τότε συνιστάται χειρουργική επέμβαση. Μερικές φορές, μόνο η κύστη αφαιρείται. Ωστόσο, δεν είναι πολύ ασυνήθιστο να αφαιρείται ολόκληρη η ωοθήκη εάν έχει υποστεί μεγάλη φθορά από την παρουσία μίας παθολογικής μορφής κύστης.

Η χειρουργική αντιμετώπιση των κύστεων περιλαμβάνει την λαπαροτομία, την λαπαροσκόπηση και την ρομποτική χειρουργική.

Η λαπαροτομία αφορά την πραγματοποίηση τομής στο κοιλιακό τοίχωμα.

Διαβάστηκε από: 36759 άτομα
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Eνδομητρίωση »