Τροφοβλαστική Νόσος

από τον
Αξιολογήστε το άρθρο
(0 votes)

Η Τροφοβλαστική Νόσος είναι μία παθολογική κατάσταση που αφορά την τροφοβλάστη. Η Τροφοβλάστη είναι ο αρχικός κυτταρικός σχηματισμός που δημιουργείται πριν ακόμα σχηματιστεί το έμβρυο. Ο κυτταρικός αυτός σχηματισμός διογκώνεται και πολλαπλασιάζεται με μεγάλη ταχύτητα και καταλαμβάνει την κοιλότητα της μήτρας. Θα την έχετε ίσως ακουστά και σαν "μύλη κύηση" αλλά λόγω του ότι περιλαμβάνει διαφορετικές παθολογικές οντότητες με διαφορετική πρόγνωση προτιμάμε έναν τίτλο που τις περιλαμβάνει όλες αυτές και είναι Τροφοβλαστική Νόσος. Πρόκειται για μία σπάνια σχετικά κατάσταση και την αναφέρουμε πληροφοριακά.

Η τροφοβλαστική νόσος περιλαμβάνει τις εξής οντότητες:

 • την υδατιδώδη μύλη κύηση που με την σειρά της διακρίνεται σε μερική και ολική
 • τη διεισδυτική μύλη κύηση
 • το χοριοκαρκίνωμα

Η αρχική εικόνα της Τροφοβλαστικής νόσου

Είναι η εικόνα μίας αρχόμενης εγκυμοσύνης:

 • καθυστέρηση της περιόδου
 • ναυτία
 • έμετοι
 • θετικό τεστ κύησης

Στον υπερηχογραφικό έλεγχο η εικόνα από το εσωτερικό της μήτρας δεν είναι η αναμενόμενη μίας φυσιολογικής κύησης. Το εσωτερικό της μήτρας καταλαμβάνεται από παθολογικά διογκωμένες χοριακές λάχνες. Η εικόνα αυτή χαρακτηρίζεται σαν "νιφάδες χιονιού", είναι χαρακτηριστική σε υπερηχογραφικό έλεγχο (παρακάτω εικόνα) και είναι διαγνωστική της νόσου.

Εάν η γυναίκα δεν έχει προλάβει να υποβληθεί στο πρώτο υπερηχογράφημα για οποιοδήποτε λόγο μπορεί να θορυβηθεί από την εμφάνιση αιμορραγίας (αρκετή ποσότητα). Η αιμορραγία είναι το συχνότερο σύμπτωμα που εμφανίζει μία γυναίκα (αφορά το 90% των περιπτώσεων). Η μήτρα εμφανίζεται μεγαλύτερη σε μέγεθος από το αναμενόμενο και είναι μαλθακή στην ψηλάφηση.

Η κύρια διαγνωστική εξέταση είναι η μέτρηση της β-χοριακής γοναδοτροπίνης. Η ορμόνη αυτή είναι η κατεξοχήν ορμόνη μίας φυσιολογικής εγκυμοσύνης. Στην τροφοβλαστική νόσο επειδή ο ανώμαλος ιστός παράγει πολλή β-χοριακή γοναδοτροπίνη, τα επίπεδά της φτάνουν στα ύψη και σε καμία περίπτωση δεν αντανακλούν μία φυσιολογική κύηση. Μάλιστα μερικές φορές είναι τόσο υψηλά που δεν απαιτείται δεύτερη μέτρηση για την διάγνωση.

Η υπερηχογραφική εικόνα που είναι χαρακτηριστική της νόσου και τα υψηλά επίπεδα της β-χοριακής γοναδοτροπίνης δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνεία ή άλλη πιθανή διάγνωση. Η υπερηχογραφική εικόνα μπορεί να εμφανίζει σε μερικές περιπτώσεις διαφορετικά ευρήματα (ψευδοκυστικούς σχηματισμούς μέσα στην μήτρα) αλλά πάλι αυτά τα ευρήματα δεν είναι ικανά να επηρεάσουν την διάγνωση.

Επιπλοκές της τροφοβλαστικής νόσου

Οι επιπλοκές της νόσου είναι η προεκλαμψία και οι διαταραχές του θυρεοειδή αδένα. Συγκεκριμένα η νόσος οδηγεί σε υπερθυρεοειδισμό. Βέβαια αυτές οι επιπλοκές δεν αφορούν το σύνολο των περιστατικών. Τα ποσοστά εμφάνισής τους είναι λιγότερο από 10% στο σύνολο των περιστατικών. Φυσικά εφόσον διαγνωστεί η νόσος γνωρίζουμε από πριν τις επιπλοκές οπότε λαμβάνουμε και τα μέτρα μας για την αποφυγή τους.

Αντιμετώπιση της Τροφοβλαστικής Νόσου

Το πρώτο βήμα στην αντιμετώπισή της είναι να απομακρυνθεί ο παθολογικός ιστός από την μήτρα. Αυτό γίνεται με αναρρόφηση του περιεχομένου της μήτρας. Σκοπός μας είναι και να απομακρυνθεί όλος αυτός ο ιστός αλλά και να σταματήσει η αιμορραγία.

Το υλικό που συλλέγουμε θα αναλυθεί οπότε θα ξέρουμε την ιστολογική ταυτότητά του. Με βάση αυτή την εξέταση γίνεται και η ταξινόμηση που αναφέραμε στην αρχή (υδατιδώδης, μερική κλπ). Η ιστολογική ταυτότητα θα μας δώσει στοιχεία:

 • για την συμπεριφορά της νόσου, δηλαδή αν θα επιμείνει ή θα κατασταλεί
 • για την επιθετικότητα της νόσου, δηλαδή αν θα είναι τοπική ή ικανή να εμφανιστεί σε άλλα όργανα.

Η διεισδυτική μύλη κύηση και το χοριοκαρκίνωμα είναι καταστάσεις πιο επιθετικές και ικανές να προσβάλουν και άλλα όργανα, η πρώτη τοπικά η δεύτερη πιο μακρινά. Η αντιμετώπισή τους περιλαμβάνει συστηματική θεραπεία η οποία γίνεται στο Νοσοκομείο με σκοπό την εξαφάνισή τους. Είναι πιθανό στις περιπτώσεις αυτές να προταθεί στην ασθενή η αφαίρεση της μήτρας. Αυτό θα γίνει εφόσον κριθεί απαραίτητο. Το αισιοόδοξο είναι ότι η Τροφοβλαστική Νόσος και οι εστίες που δημιουργούνται στα όργανα ανταποκρίνονται πολύ καλά στην φαρμακευτική αγωγή. Η αγωγή γίνεται πάντα στο Νοσοκομείο.

Μία τέτοια εικόνα διόγκωσης (στο κέντρο) θα δει στο μικροσκόπιο ο Παθολογοανατόμος κατά την διάρκεια της ιστολογικής επιβεβαίωσης του τύπου της νόσου.

Παρακολούθηση

Ο δείκτης καλής αντιμετώπισης της νόσου είναι το να μηδενιστεί η β-χοριακή γοναδοτροπίνη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν έχει απομείνει παθολογικός ιστός πουθενά στο σώμα οπότε καθορίζεται χρονικά:

 • ο επόμενος έλεγχος
 • δίνεται συμβουλή για μία επόμενη προσπάθεια εγκυμοσύνης. Αυτό βέβαια δεν γίνεται αυθαίρετα, η γυναίκα πρέπει να παραμείνει ελεύθερη από συμπτώματα για κάποιο διάστημα.

Η μέτρηση της β-χοριακής γοναδοτροπίνης επαναλαμβάνεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα και ο ρυθμός μείωσής της στο αίμα είναι ένα πολύ καλό και αισιόδοξο στοιχείο ότι η νόσος τείνει να εξαφανιστεί. Στην παρακολούθηση περιλαμβάνεται και η ακτινογραφία θώρακος.

Ο όρος "κύηση" στον ορισμό της κατάστασης αυτής είναι αδόκιμος με την έννοια ότι στο μυαλό του ανθρώπου πάντοτε αυτή η κατάσταση θα προκαλεί την ανάμνηση μίας κακής εγκυμοσύνης. Καλό είναι να μην συμβεί αυτό. Πρόκειται για μία δυσάρεστη εξέλιξη μίας αρχόμενης κύησης και μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την ζωή της γυναίκας. Στην ξένη Ιατρική ορολογία η λέξη 'κύηση" δεν περιλαμβάνεται στον ορισμό της νόσου. Είναι προτιμότερο να μην το αντιλαμβάνεται έτσι η γυναίκα αλλά να το συνειδητοποιεί όπως είναι, μία νόσος της τροφοβλάστης.

Διαβάστηκε από: 12064 άτομα
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Έκτοπη κύηση