ΑΡΘΡΑ
Ο ιός ΖΙΚΑ μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω του κουνουπιού Aedes aegypti. Άλλοι ιοί που μεταδίδονται με το κουνούπι αυτό είναι ο ιός dengue (προκαλεί τον γνωστό Δάγγειο πυρετό) και ο ιός. Chikungunya γνωστός και αυτός από το 1952 με κρούσματα στην Γαλλία και στην Ιταλία. Το κουνούπι αυτό ενδημεί στις Χώρες της Λατινικής Αμερικής αλλά και σε περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο ιός ΖΙΚΑ συσχετίστηκε με πρόκληση συγγενούς μικροκεφαλίας όταν μολύνεται η μητέρα κατά την εγκυμοσύνη. Εκτός από μικροκεφαλία συσχετίστηκε και με άλλες ανωμαλίες του εγκεφάλου και των οφθαλμών του εμβρύου με αποτέλεσμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την 1η Φεβρουαρίου 2016 να ανακηρύξει το θέμα σε μείζον θέμα Υγειονομικής Ασφάλειας.
παθήσεις Θυρεοειδούς
από τον Θ.ΑδάμηΟ Θυρεοειδής αδένας παράγει τις θυρεοειδικές ορμόνες, την θυροξίνη (γνωστή ως Τ4) και την τριϊωδοθυρονίνη (γνωστή σαν Τ3). Οι ορμόνες του θυρεοειδούς παίζουν σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση του μεταβολισμού του σώματος (περιλαμβανομένων και των πόσων θερμίδων καταναλώνει το σώμα) αλλά και άλλες λειτουργίες όπως ο ρυθμός της καρδιάς.
IVF ερωτήσεις 2
από τον Θ.Αδάμη- τα χλαμύδια (κυρίως)
- η γονόρροια
Υπερπρολακτιναιμία
από τον Θ.ΑδάμηΥπερπρολακτιναιμία ονομάζεται η αύξηση των επιπέδων της προλακτίνης στο αίμα.Η προλακτίνη είναι μία ορμόνη η οποία παράγεται από τον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης και είναι υπεύθυνη για την αύξηση του μεγέθους του στήθους και την παραγωγή γάλακτος μετά τον τοκετό.
Σε φυσιολογικές συνθήκες η προλακτίνη υπάρχει σε μικρές ποσότητες στο αίμα ανδρών και γυναικών.
γονιμοποίηση
από τον Θ.ΑδάμηΤο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας εξαρτάται από την αρμονική συνεργασία 4 παραγόντων. Της υπόφυσης του εγκεφάλου, της ωοθήκης, των σαλπίγγων και της μήτρας. Από τη στιγμή τηε γέννησης ήδη έχουν σχηματισθεί οι δομές που θα οδηγήσουν στην παραγωγή όλων των ωαρίων κατά την αναπαραγωγική ζωή της γυναίκας δηλαδή από την εφηβεία που θα εμφανιστεί η εμμηναρχή (έναρξη της περιόδου) έως την εμμηνόπαυση (και πιο σωστά στο κλιμακτήριο πριν την εμμηνόπαυση).
φαρμακευτική δαπάνη
από τον Θ.ΑδάμηΗ αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι ένα φαινόμενο που ανησυχεί όλες τις ανεπτυγμένες Χώρες και την Ελλάδα. Ειδικά όμως την Ελλάδα αφού καλείται μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να επιτύχει τα ακατόρθωτα με αποτέλεσμα οι κινήσεις οι οποίες γίνονται να είναι αποσπασματικές ή και σπασμωδικές. Αλλά είναι κοινό γνώρισμα των ανθρώπων ότι αν δεν προβλέψουν σωστά, αν δεν εκτιμήσουν σωστά και βιάζονται να πράξουν, τότε μιλάμε για τζόγο. Κερδίζεις ή χάνεις.
Οδηγίες και συμβουλές
από τον Θ.ΑδάμηΤα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες αφού πέρα από τον τρόπο μετάδοσης αποτελούν και μία συνοπτική εικόνα του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του καθενός από εμάς.
- μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή
- μεταδίδονται και στοματικά και πρωκτικά
- η απροσεξία μας μπορεί να τα εξαπλώσει στο σώμα μας και στο σώμα του/της συντρόφου μας
Μυκητίαση του κόλπου
από τον Θ.ΑδάμηΠρόκειται για την πιο συχνή μορφή κολπίτιδας στις γυναίνες. Το κυριότερο αίτιο για την πρόκληση μυκητίασης είναι η Candida albicans γι' αυτό το λόγο και την κατάσταση συχνά την περιγράφουμε σαν καντιντίαση του κόλπου.
Εμφανίζεται πιο συχνά:
- σε γυναίκες που βρίσκονται στην αναπαραγωγική περίοδο της ζωής τους
- σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση οι οποίες κάνουν χρήση ορμονοθεραπείας
Σπανιότερα νοσήματα
από τον Θ.ΑδάμηΤα σπανιότερα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα στη Χώρα μας είναι:
- το μαλακό έλκος,
- το αφροδίσιο λεμφοκοκκίωμα και
- το βουβωνικό κοκκίωμα
Ουρηθρίτιδα
από τον Θ.ΑδάμηΗ ουρηθρίτιδα είναι πιο συχνή στους άνδρες. Τα αίτια που την προκαλούν είναι μικροοργανισμοί που ενοχοποιούνται για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα ουρηθρίτιδας και κατ' επέκταση και την εμφάνιση όλων των μεταδιδόμενων νοσημάτων είναι:
- η πρόσφατη αλλαγή σεξουαλικού συντρόφου
- το χαμηλό επίπεδο ενημέρωσης
Η σύφιλις αποτελεί ένα από τα πιο κοινά σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα του παρελθόντος. Τη σύγχρονη εποχή με την ανάπτυξη των διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπειών αποτελεί σε αρκετές Χώρες παρελθόν ή εμφανίζεται σποραδικά ανάμεσα σε συγκεκριμένες ομάδες υψηλού κινδύνου.
Το αίτιο που την προκαλεί είναι το τρεπόνημα (ονομάζεται και ωχρά σπειροχαίτη-treponema pallidum). Η κλινική εικόνα της συφιλίδος είναι εξελισσόμενη με τον χρόνο και προϋποθέτει, για τη σωστή αντιμετώπισή της, την έγκαιρη επίσκεψη στον γιατρό. Από τη στιγμή που ένας άνθρωπος έρθει σε επαφή με την σπειροχαίτη θα περάσουν αρκετές ημέρες πριν διαπιστώσει το πρόβλημα. Μπορεί να χρειαστούν ημέρες ή και μήνες πριν εμφανιστεί η πρώτη χαρακτηριστική εκδήλωση της νόσου η οποία είναι ένα σκληρό, ανώδυνο έλκος στην περιοχή που μολύνθηκε (χείλη, στοματική κοιλότητα, έξω γεννητικά όργανα) ενώ παρατηρείται και λεφαδενίτιδα στην περιοχή (επωδυνοι, ψηλαφητοί λεμφαδένες).
Οι ιοί HPV (ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων/κονδυλωμάτων/μυρμηκιών/δυσπλασιών/καρκίνου) όπως θα έπρεπε να ονομάζεται, προκαλεί πληθώρα βλαβών στον άνθρωπο τις περισσότερες από τις οποίες ήδη αναφέραμε στην παρένθεση.
Έχουμε ήδη εκτενώς καλύψει το θέμα στις σελίδες που ξεκινούν με πρώτη την "γενικά για τους HPV".