google it!

από τον
Αξιολογήστε το άρθρο
(0 votes)

“We can just Google it” στα ελληνικά ας το γκουγκλάρουμε….

Η νέα τάση των χρηστών του internet να ψάχνει πληροφορίες για ένα θέμα το οποίο τον ενδιαφέρει είναι απλά να το γράφει στο google.  Η μόδα αυτή φυσικά δεν άφησε αδιάφορους τους επιστήμονες οι οποίοι αποφάσισαν να ελέγξουν με τις δικές τους μεθόδους την ακρίβεια των πληροφοριών που προσφέρει το διαδίκτυο.

Και ίσως να μην έχει τόση σημασία να λάβει κανείς λανθασμένες πληροφορίες ή παραπλανητικές πληροφορίες για ένα όχι και τόσο σημαντικό θέμα γιατί με αυτό τον τρόπο αποκτά και την ικανότητα να επιλέγει τη σωστή πληροφορία και να αναζητά αξιόπιστες ιστοσελίδες για να πάρει τις πληροφορίες που θέλει.

Τι γίνεται όμως με την ιατρική; πάρα πολλοί άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη που έχουν πρόσβαση στο internet αναζητούν ιατρικές πληροφορίες για κάτι το οποίο απασχολεί τους ίδιους ή κάποιο κοντινό τους πρόσωπο. Ποιες σελίδες όμως προσεγγίζουν για να αντλήσουν τις πληροφορίες που θέλουν;

Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται. Δεν χρειάζεται κανείς να είναι ειδικός ή να έχει δημοσιεύσει τα ευρήματά του σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό για να καταλάβει ότι γράφοντας μία λέξη στο google η οποία φορά κάποια κατάσταση ή πάθηση θα διαπιστώσει ότι οι πρώτες επιλογές που έχει μπροστά του για να ανοίξει είναι:

  • Εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη διαφήμιση προϊόντων (ειδικά αν πρόκειται για εγκυμοσύνη)
  • Blog που φιλοξενούν προσωπικές εμπειρίες όπου οι πληροφορίες ανταλλάσσονται με ψευδώνυμα
  • Site που σκοπό έχουν την προβολή των σελίδων τους και όφελος από την επισκεψιμότητα

Εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι πολλά από τα άρθρα είναι ανυπόγραφα πιθανότατα δε να αποτελούν αντιγραφή κάποιας άλλης ιστοσελίδας. Υπάρχουν και τα οφθαλμοφανή αντίγραφα που εύκολα κανείς τα καταλαβαίνει από την κακή σύνταξη. 

Είναι αξιόπιστη η ιατρική πληροφορία που παίρνετε από το internet;

Οι Rachel Moon et al. έκαναν μία σχετική έρευνα πάνω στο θέμα αυτό. Επέλεξαν ένα πολύ σοβαρό παιδιατρικό θέμα, τις «Κατευθυντήριες Οδηγίες για ασφαλή ύπνο των νεογνών» οι οποίες ανακοινώθηκαν από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων (AAP). Οι Κατευθυντήριες αυτές οδηγίες αφορούν ένα πολύ σοβαρό θέμα, τον αιφνίδιο νεογνικό θάνατο (SIDS) λόγω ασφυξίας ή άλλης αιτιολογίας κατά την διάρκεια του ύπνου.

Οι κατευθυντήριες αυτές Οδηγίες αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Ακαδημίας ώστε όλοι οι Παιδίατροι να ενημερωθούν και με τη σειρά τους να ενημερώσουν τους γονείς. Πολλοί χρήστες του internet πληκτρολογώντας τις λέξεις κλειδιά έφταναν στην ιστοσελίδα της Ακαδημίας αλλά λόγω του ότι οι Οδηγίες ήταν γραμμένες σε επιστημονική γλώσσα τους άφησαν απορίες και άρχισαν να αναζητούν πιο απλοποιημένες απαντήσεις σε άλλες ιστοσελίδες.

Το ίδιο έκανε και η ομάδα των Rachel Moon et al. οι οποίοι έγραψαν λέξεις κλειδιά στο google ώστε να λάβουν την πληροφορία όπως την λαμβάνουν οι γονείς.

Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δημοσιεύτηκαν στο Journal of Pediatrics τον Αύγουστο του 2012 και τα ευρήματα της μελέτης  αυτής  ήταν τα παρακάτω:

  • Συνέλεξαν ευρήματα από 1300 websites.
  • To 43,5% ήταν ευθυγραμμισμένα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της AAP
  • To 28,1% παρείχε ανακριβείς πληροφορίες
  • Το 28,4% που αναπαρήγαγε τις οδηγίες δεν είχαν καμία σχέση με Ιατρική ιστοσελίδα
  • Οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν άλλαζαν την ακρίβεια της πληροφορίας από 18% έως 82%

Η περαιτέρω ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι από τις 1300 ιστοσελίδες:

  • Οι 246 (19%) ήταν σελίδες λιανικής πώλησης προϊόντων
  • Οι 250 (19%) ήταν σελίδες εταιρειών συγκεκριμένων συμφερόντων ή ανήκαν σε γκρουπ εταιρειών
  • Οι παραπάνω ιστοσελίδες είχαν και τη μεγαλύτερη αναξιοπιστία στην πληροφορία που παρείχαν (91,5%) ή πιο απλά μόλις 8,5% αξιοπιστία πληροφορίας.
  • Ιστοσελίδες που ανήκαν σε ανεξάρτητους φορείς και blogs παρείχαν σε πολύ μεγάλο ποσοστό αναξιόπιστες πληροφορίες (τα blogs αξιοπιστία 25,7% και οι ανεξάρτητοι φορείς 30,3%).

Οι σελίδες οι οποίες ανήκαν σε Κυβερνητικούς Οργανισμούς Υγείας ή Εθνικούς Οργανισμούς (αναγνωρίζονταν εύκολα από το URL που διέθεταν), είχαν το υψηλότερο επίπεδο αξιοπιστίας της πληροφορίας που ξεπερνούσε το 80%.

Ανακρίβεια του internet

Διαβάστηκε από: 7552 άτομα
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « NIPT- nextseq500 στην Ελλάδα ανακρίβεια του internet »