Μύθοι & αλήθειες

από τον
Αξιολογήστε το άρθρο
(0 votes)

Ο ιός HPV θεραπεύεται;

Ο ιός HPV θεραπεύεται. Αρκεί να γίνει συνδυασμένη αγωγή δηλαδή να μην παραμείνουμε στον καυτηριασμό των βλαβών αλλά να γίνει και εφαρμογή με κρέμα για 3 μήνες. Έτσι θα καταστραφούν όλα τα μολυσμένα κύτταρα τα οποία θα έπαιρναν την θέση των κυττάρων της επιφανειακής στιβάδας του επιθηλίου. Απαιτούνται όμως κάποιες θυσίες.

 • αποχή από τις επαφές
 • πιστή εφαρμογή των οδηγιών του γιατρού

Έχουμε διαπιστώσει ότι το θεραπευτικό αυτό σχήμα έχει αρνητικοποιήσει το DNA τεστ. Αυτό σημαίνει ότι ενώ παλαιότερα το τεστ ανίχνευε κάποιον τύπο του ιού με την τήρηση αυτής της θεραπείας δεν τον ανίχνευε πλέον. Αυτό είναι για εμάς και το ζητούμενο, να εξαφανιστεί ο ιός.

Εφόσον εξαφανιστεί μπορεί να επανεμφανιστεί;

Η προσεκτική εφαρμογή της αγωγής σε συνδυασμό με τον καυτηριασμό ή τους καυτηριασμούς εξαλείφει τον ιό. Έχουμε δει όμως να συμβεί το τεστ DNA να ανιχνεύει άλλον τύπο ιού από αυτόν που είχαμε βρει αρχικά. Αυτό είναι επαναμόλυνση και όχι επανεμφάνιση. Δηλαδή σημαίνει ότι κάποιος σας μετέδωσε έναν άλλο τύπο ιού. Το πιο δύσκολο στην αντιμετώπιση του ιού HPV είναι να πείσουμε τους συνομιλητές μας για την τήρηση των οδηγιών που δίνουμε. Πιο δύσκολο και από το να εξαφανίσουμε τον ιό...

Τι γίνεται αν διπιστωθεί λοίμωξη στην εγκυμοσύνη;

Οι λοιμώξεις του τραχήλου της μήτρας από τον ιό HPV δεν αντιμετωπίζονται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά μετά από τον τοκετό. Κοινή γραμμή όλων των γιατρών είναι ότι εφόσον υφίσταται μόλυνση από τον ιό στον τράχηλο της μήτρας είναι προτιμότερο να γίνει καισαρική. Έτσι δεν κινδυνεύουν τα μωρά να μολυνθούν από τον ιό και να αναπτύξουν βλάβες.

Είναι ενημερωμένοι όλοι για τον ιό και τις επιπτώσεις του;

Δυστυχώς όχι. Παρόλο που ο γυναικείος πληθυσμός είναι ενημερωμένος από τους Γυναικολόγους, από άρθρα σε περιοδικά και γενικά δέχονται κάθε καινούργια πληροφορία, δεν συμβαίνει το ίδιο με τον ανδρικό πληθυσμό. Ένα μεγάλο μειονέκτημα βέβαια είναι ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη Ιατρική ειδικότητα που να ενημερώνει τους άνδρες όπως συμβαίνει με τις γυναίκες. Άλλωστε ένα ραντεβού με τον Γυναικολόγο μπορεί να το κλείσει μία γυναίκα ώστε να ενημερωθεί πολύ νωρίς στην ενήλικη ζωή της. Οι άνδρες από την άλλη δεν έχουν αντίστοιχη ενημέρωση. Αντίθετα μαθαίνουν για τον ιό όταν εμφανίσουν οι ίδιοι πρόβλημα ή η σύντροφός τους και πολλές φορές αντιμετωπίζουν την κατάσταση αρνητικά. Ευτυχώς όχι όλοι, μεγάλο ποσοστό πλέον των ανδρών συνεργάζονται απόλυτα με τον γιατρό. Η θεραπεία από τον ιό απαιτεί την συνεργασία του ζευγαριού και όχι μία μόλυνση να γίνεται σημείο τριβής της σχέσης τους.

Ο ιός HPV προκαλεί καρκίνο;

Κάποια στελέχη του ιού αποδεδειγμένα μπορούν να προκαλέσουν αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας οι οποίες τελικά να εξελιχθούν σε καρκίνο. Όμως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να συμβούν όλα τα παρακάτω:

 • κατ' αρχήν να μολυνθεί μία γυναίκα από τον ιό
 • ο τύπος του ιού που μολύνθηκε να έχει την ικανότητα να προκαλέσει έντονες αλλοιώσεις
 • η γυναίκα να αμελήσει την ετήσια εξέταση της από τον Γυναικολόγο της για χρόνια ή
 • εκ πεποιθήσεως να μην επισκέπτεται Γυναικολόγο ποτέ ή
 • να μην κάνει τεστ Παπανικολάου για χρόνια

Εάν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις τότε, ναι υπάρχει ο κίνδυνος να αναπτυχθεί κάποια στιγμή καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.

Οι στατιστικές από τις Η.Π.Α. είναι δυσοίωνες όσον αφορά την έκταση του προβλήματος. Υπολογίζεται ότι το 75% των γυναικών θα έρθει σε επαφή με τον ιό κάποια στιγμή στην ζωή της. Κάθε χρόνο εμφανίζονται πολλά περιστατικά καρκίνου του τραχήλου μήτρας στις Η.Π.Α.

'Ομως θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας μερικά στοιχεία για την χώρα αυτή.

 • έχει εξαιρετικά ανομοιογενή πληθυσμό
 • έχει εκατομμύρια κατοίκους κάτω από το όριο της φτώχειας
 • δεν έχουν όλοι πρόσβαση στο σύστημα Υγείας ούτε καν στον γιατρό
 • πάρα πολλοί Αμερικανοί δεν έχουν ασφάλιση Υγείας

Δεν θέλουμε με αυτό να πούμε ότι εμείς είμαστε σε καλύτερη μοίρα αλλά ο σκοπός που αναφερόμαστε σε αυτό είναι ότι τα στατιστικά στοιχεία αυτά αφορούν μόνο τις Η.Π.Α. και σε καμμία περίπτωση την χώρα μας. Ειδικά τώρα που το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού είναι ενημερωμένο για τους κινδύνους από τον ιό υπάρχει μία μεγάλη τάση αντιμετώπισής του. Πολλά νέα ζευγάρια απευθύνονται με δική τους πρωτοβουλία στον γιατρό χωρίς να αντιμετωπίζουν εμφανές πρόβλημα. Αυτό από μόνο του είναι ένα πολύ αισιόδοξο γεγονός ενάντια στην καταπολέμηση των ιών HPV.

Διαβάστηκε από: 10632 άτομα
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Θεραπεία των HPV Νεοπλασία του αιδοίου »