Άνδρες & HPV

από τον
Αξιολογήστε το άρθρο
(4 votes)

Στους άνδρες τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται αντιθέτως είναι πολύ πιο περίπλοκα. Οι άνδρες σε αντίθεση με τις γυναίκες έχουν το μειονέκτημα ότι δεν υπάρχει μία ξεχωριστή Ιατρική ειδικότητα η οποία να τους αναλαμβάνει και να τους καθοδηγεί από την εφηβεία και για όλη τους την ζωή όπως συμβαίνει με την Γυναικολογία. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι περισσότεροι άνδρες να μην γνωρίζουν βασικά πράγματα και ανάμεσα σε αυτά είναι και τα κονδυλώματα. Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στα ζευγάρια είναι να πειστεί ο άνδρας ότι πρέπει να κάνει κάτι παραπάνω από το να τον κοιτάξει ένας δερματολόγος.

Στους άνδρες λοιπόν συμβαίνουν τα εξής:

  • Οι περισσότεροι τύποι των ιών HPV που προκαλούν βλάβες στον τράχηλο της μήτρας δεν προκαλούν εμφανείς βλάβες στους άνδρες. Παράδειγμα οι τύποι 16 & 18 οι οποίοι προκαλούν το μεγαλύτερο ποσοστό καρκίνου στις γυναίκες, στους άνδρες δεν προκαλούν βλάβες.
  • Οι άνδρες είναι φορείς του ιού. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μεταδώσουν τον ιό στην σύντροφό τους χωρίς καν να γνωρίζουν ότι είναι φορείς.
  • Οι περισσότεροι αρνούνται να εξεταστούν λεπτομερειακά.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να αντιμετωπίζονται μόνο οι γυναίκες και οι άνδρες να είναι ανεξέλεγκτοι. Μετά απορούμε γιατί τα ποσοστά εμφάνισης και φορέων του ιού ξεπερνά το 80% σε κάποιες ηλικιακές ομάδες. Ο φαύλος κύκλος της μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο οδήγησε τα ποσοτά φορέων από 20 έως 30% που ήταν στις αρχές του 2000 να φτάνει πλέον το 80%.

Σκοπός μας σε αυτή την ενότητα είναι να δώσουμε πληροφορίες στους άνδρες ειδικά και να λύσουμε κάποιες απορίες τους όσον αφορά τα κονδυλώματα. Το σύνολο της πληροφόρηης θα το έχουν με μία επίσκεψη στον ειδικό.

Τα κονδυλώματα είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενό νόσημα (ΣΜΝ). Αυτό σημαίνει ότι αν τα έχει η σύντροφος τότε το ζευγάρι θεραπεύεται ταυτόχρονα. Όπως με τους μύκητες. Άν η σύντροφος σας έχει μύκητες θα πάρετε κι εσείς αγωγή έτσι συμβαίνει με κάθε σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Οι ιοί HPV είναι περιβαλλοντικοί ιοί αλλά δεν παραβλάπτουν όλοι οι τύποι του ιού το γεννητικό σύστημα ανδρών και γυναικών. Στις γυναίκες όταν υποβάλλονται σε τεστ DNA ανιχνεύουμε 35 τύπους ιού που μπορούν να την βλάψουν. Η ίδια εξέταση αφορά και τους άνδρες και γίνεται από κύτταρα του εσωτερικού της ουρήθρας.

Όταν η σύντροφός σας διαπιστωθεί ότι έχει κονδυλώματα θα ακολουθήσει ένα πρωτόκολλο αντιμετώπισης που θα το καθορίσει ο γιατρός της. Εσείς μπορείτε να συμβουλευτείτε είτε τον γιατρό της για να σας κατευθύνει είτε τον Ουρολόγο τον οποίο γνωρίζετε. Αναφέρω ουρολόγο και όχι Δερματολόγο για τους εξής λόγους:

O ιός των κονδυλωμάτων δημιουργεί βλάβες στο εσωτερικό της ουρήθρας και στην ουροδόχο κύστη. Υπάρχει πιθανότητα ο Ουρολόγος να σας συστήσει μία εξέταση η οποία λέγεται ουρηθρο-κυστεοσκόπηση. Αυτή η μέθοδος είναι διαγνωστική αλλά και θεραπευτική αφού τα κονδυλώματα που εντοπίζονται αμέσως καυτηριάζονται. Η εξέταση είναι σύντομη, δεν προκαλεί βλάβες ούτε ενοχλήσεις και περισσότερες λεπτομέρειες θα σας δώσει ο Ουρολόγος. Οι Δερματολόγοι μπορούν να αντιμετωπίσουν τα εξωτερικά (δερματικά) κονδυλώματα αλλά όχι τα εσωτερικά.

Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε ότι:

  • Σε πολλούς άνδρες που εμφάνισαν εξωτερικά κονδυλώματα τελικά διαπιστώθηκε ότι είχαν κονδυλώματα στην ουρήθρα τα οποία καυτηριάζονταν.
  • Όσο πιο πολλά είναι τα εξωτερικά κονδυλώματα τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να υπάρχουν και εσωτερικά.
  • Η μη παρουσία δερματικών κονδυλωμάτων δεν αποκλείει την πιθανότητα να υπάρχουν εσωτερικά κονδυλώματα. Συνιστάται σε περίπτωση που δεν υπάρχουν εξωτερικά κονδυλώματα να γίνεται DNA τεστ από κύτταρα της ουρήθρας για την ανίχνευση του ιού. Σε περίπτωση θετικού τεστ ακολουθεί ουρηθροσκόπηση.
  • Άνδρες οι οποίοι εμφανίζουν οποιαδήποτε ενόχληση στην ούρηση και έχουν θετικό ιστορικό κονδυλωμάτων ή η σύντροφός τους είναι θετική, θα πρέπει να υποβάλλονται σε ουρηθροσκόπηση.
  • Σύσταση: εάν ο γιατρός στον οποίο απευθύνεστε για συμβουλή (π.χ. Δερματολόγος) δεν σας υποβάλλει σε λεπτομερειακή εξέταση με μεγενθυτικό φακό και ταυτόχρονη χρήση ειδικών αντιδραστηρίων τότε η εξέτασή σας είναι ελλιπής. Απευθυνθείτε σε εμάς με mail ή στο Ιατρείο για σωστή καθοδήγηση.
  • Μία σωστή αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων ποτέ δεν τελειώνει με τον καυτηριασμό. Απαιτείται μακροχρόνια αγωγή για την εξαφάνιση του ιού.
  • Τα κονδυλώματα είναι ΣΜΝ (σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα). Σε θεραπευτικό πρωτόκολλο λοιπόν υποβάλλονται και οι δύο υποχρεωτικά.

Όπως λοιπόν ξεκινάμε την αντιμετώπιση των βλαβών στην γυναίκα από το εσωτερικό του κόλπου προς τα έξω, το ίδιο γίνεται και στους άνδρες πλέον. Οι βλάβες που προκαλούν τα κονδυλώματα στον άνδρα διαφέρουν ανάλογα με την θέση που αναπτύσσονται. Στην βάλανο π.χ. μπορεί να υπάρχουν μικρές λευκωπές πλάκες ή εικόνα ερεθισμού ή διάσπαρτες μικρές εστίες που εντοπίζονται μόνο κάτω από μεγένθυση και την χρήση ειδικών αντιδραστηρίων. Τα χαρακτηριστικά οξυτενή κονδυλώματα του δέρματος εύκολα τα εντοπίζει κανείς μόνος του.

Βασική αρχή όσον αφορά τα ΣΜΝ είναι το ζευγάρι να θεραπεύεται από κοινού. Τα κονδυλώματα θεραπεύονται. Πιο δύσκολα από τους μύκητες αλλά θεραπεύονται και η απόδειξη ότι εξαφανίστηκαν είναι μία εξέταση ανίχνευσης DNA που πραγματοποιείται μετά το πέρας της θεραπείας. Το DNA του ιού μπορεί να ανιχνευθεί εφόσον ο ιός υπάρχει στα κύτταρά μας με ακρίβεια 99,9% (αυτό θεωρείται 100% στην Ιατρική). Η εξέταση αυτή στην οποία υποβάλλουμε τους ασθενείς μας μετά το τέλος της αγωγής επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητά της.

Να έχετε όμως υπόψιν σας ότι λόγω της μεγάλης εξάπλωσης του ιού κανείς δεν μπορεί να σας προστατεύσει από το να ξανακολλήσετε κάποιον τύπο ιού όταν δημιουργήσετε μία επόμενη σχέση. Υπάρχουν πολλές αντιλήψεις για τους ιούς των κονδυλωμάτων ακόμα και ανάμεσα στους γιατρούς που πολλές φορές οδηγούν σε αδράνεια τους ανθρώπους. Αυτό οδηγεί σε σύγχυση και στην αποφυγή αντιμετώπισης του προβλήματος. Ο ανδρικός πληθυσμός όμως οφείλει να αντιμετωπίσει υπεύθυνα το θέμα όχι μόνο απέναντι στην σύντροφό του αλλά και στον εαυτό του. Στην επόμενη ενότητα θα εξηγήσουμε τον λόγο που αναφερόμαστε σε αυτό.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί πάρα πολλές μελέτες που αφορούν τον καρκίνο της ουρήθρας ανδρών με τους ιούς HPV. Οι τύποι 16 & 18 συμπεριλαμβάνονται στους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο της ουρήθρας. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πολύ απλά ότι αν απομονωθεί ένας από αυτούς στο ουροθήλιο (επιθήλιο της ουρήθρας) αυξάνει ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου. Οι τύποι 16 & 18 είναι οι τύποι του ιού κονδυλωμάτων που προκαλούν το μεγαλύτερο ποσοστό καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Πλέον ενοχοποιούνται και για συμμετοχή στην πρόκληση καρκίνου της ανδρικής ουρήθρας. Δεν θα αργήσει η εποχή που θα κάποιοι τύποι να θεωρηθούν αιτία καρκίνου και όχι απλά παράγοντες κινδύνου. Αν λάβουμε υπόψιν ότι ήδη τύποι του ιού HPV ενοχοποιούνται για την εμφάνιση καρκίνου στο στόμα, φάρυγγα, λάρυγγα κλπ καταλαβαίνουμε όλοι ότι δεν είναι απλά ένα ΣΜΝ που θα απαλειφθεί από την μία στιγμή στην άλλη. Απαιτεί κάποια ιδιάιτερη προσοχή και σοβαρότητα στην αντιμετώπιση.

Διαβάστηκε από: 36125 άτομα
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Νεοπλασία του αιδοίου DNA test για HPV »