IVF εξωσωματική γονιμοποίηση

από τον
Αξιολογήστε το άρθρο
(0 votes)

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των εξετάσεων και αφού μετά από ένα εύλογο διάστημα προσπαθειών δεν επιτεύχθηκε η εγκυμοσύνη τότε καλό είναι να μην εξαντλήσετε τα όριά σας και όταν λέμε όρια εννοούμε τα ψυχολογικά όρια, θα πρέπει να αποδεχθείτε ότι ήρθε ο καιρός να προχωρήσετε σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, είτε αυτή λέγεται σπερματέγχυση είτε λέγεται εξωσωματική γονιμοποίηση.

 

Όσον αφορά την σπερματέγχυση δεν θα επεκταθούμε πολύ εδώ γιατί δεν αφορά όλα τα ζευγάρια, αντίθετα θα την αναφέρουμε ξεχωριστά. Η εξωσωματική γονιμοποίηση αφορά τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα το οποίο είναι διαπιστωμένο Ιατρικά. Τα προβλήματα αυτά είναι:

  • παθήσεις των σαλπίγγων
  • ανδρικός παράγοντας (παθήσεις του ανδρικού γεννητικού συστήματος)
  • ενδομητρίωση
  • δυσλειτουργία των ωοθηκών
  • ανεξήγητη υπογονιμότητα
Αν υπάρχουν και επιπρόσθετοι παράγοντες (κληρονομικές παθήσεις, χρόνιες παθήσεις) τότε απαιτείται περισσότερη Ιατρική φροντίδα.
Όλα αυτά θα σας ακούγονται λίγο πολύ γνωστά. Η γονιμοποίηση του ωαρίου πραγματοποιείται στη σάλπιγγα και μία πάθηση των σαλπίγγων δεν επιτρέπει να συμβεί. Αντιστοιχα η έλελιψη σπερματοζωαρίων ή οι διάφορες διαταραχές του σπέρματος δεν επιτρέπουν να γονιμοποιηθεί το ωάριο. 
Η ενδομητρίωση πέραν των ανωμαλιών που μπορεί να προκαλέσει στην σωστή ανατομική των έσω γεννητικών οργάνων της γυναίκας, προκαλεί και την απελευθέρωση παραγόντων που συμμετέχουν στη φλεγμονή (ιντερλευκίνες, TNF-α και άλλες) με αποτέλεσμα ένα πρόσθετο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
 
Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μία διαδικασία και έτσι θα πρέπει να την αντιλαμβάνεστε. Σίγουρα είναι δύσκολο να το δει κανείς με ηρεμία το θέμα αλλά πρέπει να προσπαθήσει να το κάνει. Αντιμετωπείστε το σαν μία διαδικασία που αφορά λήψη φαρμάκων και παρακολούθηση όπως όλες οι Ιατρικές διαδικασίες. Θα ήταν καλύτερα να μην εστιάζετε στο αποτέλεσμα κατευθείαν αλλά να εστιάσετε στο πρόγραμμα που έχετε στα χέρια σας. Προσπαθείστε να μην εστιάζετε ότι από αυτή την προσπάθεια εξαρτάται η γονιμότητά σας γιατί δεν είναι έτσι ακριβώς.
 
Πολλά ζευγάρια στα οποία δεν βρέθηκε κανένα πρόβλημα και εδώ μιλάμε γαι την ανεξήγητη υπογονιμότητα, μπορεί να μη πέτυχαν κύηση με τη μέθοδο της εξωσωματικής ή της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αλλά τα κατάφεραν μόνοι τους σε μία στιγμή της ζωής τους που δεν είχαν αυτό μόνιμα στο μυαλό τους ή απολάμβαναν ήρεμες στιγμές στη ζωή τους.  Το stress δεν είναι μία απλή κατάσταση και δεν αντιμετωπίζεται απλά με συζήτηση με κάποιον ειδικό. Είναι μία διαρκής διαταραχή του ορμονικού και του ανοσοποιητικού συστήματος πολύ βλαπτική για τον ανθρώπινο οργανισμό.
 
Στις επόμενες σελίδες αναλύουμε τις πιο συχνές απορίες που αφορούν την IVF και ίσως βοηθήσουν στο να λυθούν μερικές απορίες σας. Για πιο ειδικά θέματα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας
Διαβάστηκε από: 4422 άτομα
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Υπογονιμότητα Άρθρο συχνές ερωτήσεις για την IVF »