Ευαίσθητη περιοχή

από τον
Αξιολογήστε το άρθρο
(0 votes)

Τον τελευταίο καιρό έχει δημιουργηθεί μεγάλη σύγχυση γύρω από το θέμα αυτό. Αιτία είναι τόσο ο μεγάλος αριθμός προϊόντων που έχουν κυκλοφορήσει για την περιποίηση της περιοχής των γεννητικών οργνων όσο και οι διφορούμενες πληροφορίες οι οποίες δίνονται από διάφορα περιοδικά όποια κι αν είναι η κατεύθυνσή τους όσον αφορά την ύλη τους. Όλα τα περιοδικά πλέον, ακόμα και της μόδας έχουν και κάποιους ειδικούς οι οποίοι δίνουν συμβουλές υγείας!!

Το αποτέλεσμα είναι να έχουν πολλαπλασιαστεί οι περιπτώσεις ερεθισμού, αλλεργίας, εκζέματος, πόνου ή και φλεγμονών των ευαίσθητων περιοχών. Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πώς είναι δυνατόν ένα νέο κορίτσι να αποδώσει στα μαθήματά του ή μία γυναίκα στην δουλειά της όταν αισθάνεται μία αφόρητη ενόχληση στην ευαίσθητη περιοχή. Και αλήθεια, είναι η περιοχή πραγματικά ευαίσθητη;

Μέσα στον κόλπο συμβιούν με τον άνθρωπο βακτήρια που ονομάζονται λακτοβάκιλλοι. Οι λακτοβάκιλλοι είναι ένας μικροοργανισμός ο οποίος σε καμμία περίπτωση δεν βλάπτει τον άνθρωπο αφού άλλωστε ζει μαζί του. Αντίθετα προστατεύει τον κόλπο της γυναίκας εμποδίζοντας οποιοδήποτε εχθρικό μικροοργανισμό να την βλάψει προκαλώντας της κολπίτιδα με τα γνωστά επακόλουθα. Επιπρόσθετα οι λακτοβάκιλλοι παίζουν σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση του pH του κόλπου το οποίο χάρη σε αυτούς είναι όξινο και άρα εχθρικό στα μικρόβια.

Επομένως η ευαίσθητη περιοχή δεν είναι και τόσο ευαίσθητη όσο λανθασμένα πιστεύεται. Πού μπορεί όμως η περιοχή αυτή να αποδειχθεί ευαίσθητη; Στα προϊόντα τα οποία παράγονται και αφορούν αυτήν την περιοχή. Το πρώτο αίτιο ερεθισμού της περιοχής είναι το ίδιο το αφρόλουτρο το οποίο χρησιμοποιεί μία γυναίκα για την φροντίδα της περιοχής.

Το πρόβλημα γίνεται χειρότερο εάν χρησιμοποιηθεί για την φροντίδα της περιοχής ένα αντισηπτικό έστω και από τα λεγόμενα ήπια αντισηπτικά. Γιατί απλούστατα τα αντισηπτικά θα καταστρέψουν τον λακτοβάκιλλο δηλαδή την φυσική άμυνα της περιοχής. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να μείνει το πεδίο ελεύθερο για να δράσουν όλα τα βλαπτικά μικρόβια αφού πλέον τίποτα δεν μπορεί να τους αντισταθεί. Άρα η χρήση αντισηπτικών θα οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή και ξηρότητα της περιοχής με τσούξιμο, κνησμό (φαγούρα), πόνο, αίσθημα καύσου (κάψιμο), έκκριση δύσοσμου υγρού κλπ.

Ένας Αμερικανός Γυναικολόγος αναφέρει κατά λέξη: μην χρησιμοποιείς για τα γεννητικά όργανα κάτι που δεν θα το έβαζες στο μάτι σου! Μπορεί να φαίνεται υπερβολικό αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό.

Οι οδηγίες για την υγιεινή της περιοχής είναι απλές:

  • Πλύσιμο με άφθονο χλιαρό νερό
  • Χρησιμοποιείτε μόνο ουδέτερο σαπούνι/αφρόλουτρο χωρίς αρώματα
  • Να σκουπίζεστε πάντα με δική σας πετσέτα
  • Μην χρησιμοποιείτε αντισηπτικά. Εάν δεν γνωρίζετε ένα προϊόν μην το χρησιμοποιείτε
  • Μην χρησιμοποιείτε σφουγγάρι στην περιοχή. Αποτελεί την πιο συχνή πηγή μικροοργανισμών
  • Μην σκουπίζεστε ποτέ με φορά από πίσω προς τα εμπρός. Υπάρχει κίνδυνος να μεταφερθούν μικρόβια του εντέρου στον κόλπο
  • Τσάϊ, χαμομήλι και άλλα εκχυλίσματα προσφέρουν στιγμιαία ανακούφιση αλλά όχι θεραπευτική λύση. Εάν το πρόβλημα υποχωρεί με την χρήση τους, πιθανότατα δεν ήταν από την φύση του κάτι που απαιτούσε αντιμετώπιση.

Μεγάλη σημασία για την υγιεινή της περιοχής έχει επίσης και η τακτική αλλαγή εσώρουχου. Τα εσώρουχα είναι προτιμότερο μα είναι βαμβακερά αλλά αυτή είναι προσωπική επιλογή της κάθε γυναίκας. Τα νάϋλον μπορεί πιο εύκολα να προκαλέσουν ερεθισμούς οπότε να τα αλλάζετε πιο συχνά. Τα σερβιετάκια, πολλές φορές μπορεί να προκαλέσουν σε κάποιες γυναίκες ερεθισμό που οφείλεται στο υλικό κατασκευής. Ο ερεθισμός ουσιαστικά είναι δερματίτιδα εξ' επαφής και αντιμετωπίζεται ανάλογα. Έάν συμβεί κάτι τέτοιο πέρα από την αγωγή που θα λάβετε για να υποχωρήσει ο ερεθισμός, είναι καλό να επιστρέψετε στο προϊόν που χρησιμοποιούσατε μέχρι τότε.

Η χρήση ταμπόν

Τα ταμπόν είναι ένα προίόν που αποδεικνύεται πολύ εξυπηρετικό για πολλές γυναίκες. Οι ερεθισμοί που μπορεί να προκληθούν από την χρήση του είναι ανάλογοι με τους ερεθισμούς που προκαλούν και οι κοινές σερβιέτες-σερβιετάκια και αντιμετωπίζονται ανάλογα. Μην ξεχνάτε όμως ότι το ταμπόν πρέπει να το αλλάζετε τακτικά μετά από μερικές ώρες. Μην επαναπαύεστε στο ότι δεν αισθάνεστε υγρασία. Τα ταμπόν έχουν ενοχοποιηθεί για σοβαρές λοιμώξεις αλλά αυτά τα περιστατικά αφορούσαν γυναίκες που ξέχασαν να απομακρύνουν το ταμπόν για αρκετές ώρες. Εάν χρησιμοποιηθεί σωστά το ταμπόν δεν δημιουργεί προβλήματα.

Η χρήση ξυραφιού

Πολλές κοπέλες χρησιμοποιούν ξυραφάκια στην περιοχή του εφηβαίου και γύρω από την περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων. Το δέρμα είναι ευαίσθητο στην χρήση ξυραφιών και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να προσέχετε τα εξής:

  • Το ξυραφάκι να είναι καθαρό και πάντοτε να προστατεύεται από την θήκη του
  • Μην το χρησιμοποιείτε αν υπάρχει υποψία ότι λερώθηκε
  • Μην το χρησιμοποιείτε πολλές φορές το ίδιο
  • Εάν δείτε τις λεπίδες να αλλάζουν χρώμα, πετάξτε το.

Το μολυσμένο ξυραφάκι μπορεί να αποτελέσει αιτία μόλυνσης του δέρματος κυρίως από σταφυλόκοκκους (βακτήριο που υπάρχει στο δέρμα μας), η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά μπορεί να γίνει επίμονη, ενοχλητική και χρονοβόρα στην αντιμετώπισή της.

Διαβάστηκε από: 18856 άτομα
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Χάπι της επόμενης ημέρας Μεταδιδόμενα Νοσήματα »