Κύστεις Ωοθηκών

από τον
Αξιολογήστε το άρθρο
(3 votes)

Οι ωοθήκες έχουν σαν αποστολή να μεγαλώνουν ένα ωοθυλάκιο (κατά κανόνα) σε κάθε κύκλο το οποίο στην μέση περίπου του κύκλου σπάζει και απελευθερώνει το ωάριο. Το ωάριο είναι ένα κύτταρο, δεν μπορεί να φανεί υπερηχογραφικά. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται κάθε μήνα για όλη την αναπαραγωγική ζωή μίας γυναίκας. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις στις οποίες αναπτύσσεται μία ανώμαλη κύστη στις ωοθήκες και χρειάζεται αντιμετώπιση.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι:

Tο τεράτωμα. Συνήθως υπάρχει από την γέννηση. Μόλις εντοπιστεί, αφαιρείται άμεσα πριν δημιουργήσει προβλήματα. Υπάρχει το καλόηθες τεράτωμα που δεν απαιτεί κάτι παραπάνω και το κακόηθες το οποίο απαιτεί περαιτέρω αντιμετώπιση

Το ωχραιμάτωμα. Δημιουργείται όταν ένα φυσιολογικό ωοθυλάκιο αφού σπάσει αδυνατεί να ακολουθήσει την φυσιολογική πορεία μετατροπής του σε ωχρό σωμάτιο και προκαλεί αιμορραγία. Η κλινική εικόνα που δίνει είναι:

  • Παρουσία αιμορραγικής κύστης στην ωοθήκη
  • Πόνο στην ψηλάφηση
  • Παρουσία υγρού (αίματος) στην κοιλιά
  • Ερεθισμό της κοιλιάς με διάχυτο πόνο
  • Κακουχία
  • Πτώση του αιματοκρίτη

Η ασθενής εισάγεται για παρακολούθηση. Αρχικά η αγωγή είναι συντηρητική. Εάν δεν βελτιωθεί, απαιτείται αφαίρεση του αιματώματος και καθαρισμός της κοιλιάς από το αίμα. Αυτά ισχύουν αν η ασθενής προσέλθει άμεσα για εξέταση. Αν το αμελήσει και προσέλθει μετά από ημέρες τότε το Χειρουργείο γίνεται αναπόφευκτο.

  • Ενδομητριωσική κύστη. Συνυπάρχει με συμπτώματα ενδομητρίωσης, έστω και ήπια. Απαιτεί αφαίρεση γιατί μπορεί να μεγαλώσει ή να αποτελέσει μόνιμο πρόβλημα στην λειτουργία της ωοθήκης.
  • Κύστεις με ανώμαλη μορφολογία. Συνήθως αυτές εμφανίζουν διαφράγματα στο εσωτερικό τους ή ανώμαλα τοιχώματα. Δεν υποχωρούν στην ορμονοθεραπεία. Αφαιρούνται και μελετώνται ιστολογικά.
  • Κύστεις μεσοσαλπιγγίου, παραωοθηκίου, κύστεις Morgani. Δεν ακολουθούν την ορμονική δραστηριότητα της ωοθήκης, δεν σπάζουν. Απαιτούν αφαίρεση με την διάγνωση.
  • Ορμονοεξαρτώμενες κύστεις ωοθήκης. Συνήθως αυτές πέρα από την φυσιολογική μορφολογία που εμφανίζουν, υποχωρούν με την ορμονοθεραπεία. Ανάγκη να αφαιρεθούν εμφανίζεται εάν λόγω μεγέθους συστραφούν γύρω από τον άξονά τους με αποτέλεσμα να στραγγαλίσουν τα αιμοφόρα αγγεία. Η εικόνα που δίνουν είναι οξύ άλγος στην κοιλιά.

Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις εφαρμόζεται η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος. Η νοσηλεία κρατάει ελάχιστα, ανάλογα με το είδος της κύστης που αντιμετωπίζεται. Η συνήθης νοσηλεία διαρκεί 24 ώρες.

adamismd_kusteis

Κύστεις ωοθηκών μετά την εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση ουσιαστικά σηματοδοτεί το τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου της ζωής μίας γυναίκας. Οι ωοθήκες σταματούν να παράγουν ωοθυλάκια και παραμένουν αδρανείς.

Οποιαδήποτε κύστη εμφανιστεί στην περίοδο αυτή της ζωής μίας γυναίκας αφαιρείται άμεσα και αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση. Στις ηλικίες αυτές αυξάνει στατιστικά ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών και δεν είναι να παίζει κανείς με την υγεία του. Στις ηλικίες άνω των 50 ετών και εφόσον έχει εγκατασταθεί εμμηνόπαυση δεν είναι φυσιολογικό να υπάρχουν κύστεις ωοθηκών. Η ιστολογική εξέταση θα δείξει την φύση του προβλήματος οπότε αποφασίζεται μέσα στην χειρουργική αίθουσα αν απαιτείται επέκταση της επέμβασης ή όχι.

Διαβάστηκε από: 19096 άτομα
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ουρολοίμωξη