Το νέο PAP Test

από τον
Αξιολογήστε το άρθρο
(0 votes)

Το τεστ Παπανικολάου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως το μοναδικό μέσο προληπτικού ελέγχου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η ευρεία εφαρμογή του έχει χαρίσει την ζωή σε χιλιάδες γυναίκες και η αξία του παραμένει αδιαμφισβήτητη. Όμως παρά την υψηλή ευαισθησία που παρουσιάζει το τεστ, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας δεν έχει εξαλειφθεί. Το συμβατικό τεστ Παπανικολάου εμφανίζει ποσοστά ψευδών αρνητικών αποτελεσμάτων που κυμαίνονται συνήθως από 10-25% και που φτάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και το 50%, από τα οποία η πλειονότητα οφείλεται σε παρασκευαστικά προβλήματα.

Με στόχο να αντιμετωπισθούν αυτά τα προβλήματα η αμερικάνικη εταιρεία Cytyc Corp. ανέπτυξε το Thin Prep Pap Test, την πρώτη ύστερα από 50 χρόνια εξέλιξη της δοκιμασίας κατά Παπανικολάου. Η ανώτερη ποιότητα του κολποτραχηλικού επιχρίσματος το οποίο λαμβάνεται με απλή εφαρμογή της τεχνικής Thin Prep οδήγησε τoν αμερικάνικο οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων ( FDA ) να εγκρίνει τη νέα αυτή μέθοδο ως αντικαταστάτρια της συμβατικής τεχνικής.

Μεγάλες πολυκεντρικές μελέτες που διεξήχθησαν στο εξωτερικό έδειξαν ότι το Thin Prep Pap Test αυξάνει τον εντοπισμό προκαρκινικών αλλοιώσεων σε γενικό πληθυσμό αλλά και σε πληθυσμό υψηλού κινδύνου σε σχέση με τη συμβατική μέθοδο. Επιπλέον μειώνει τον αριθμό μη ικανοποιητικών κολποτραχηλικών επιχρισμάτων.

Συγκεκριμένα στο συμβατικό τεστ Παπ ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των κυττάρων που λαμβάνονται κατά τη λήψη δεν επιστρώνεται στις αντικειμενοφόρους πλάκες, αλλά παραμένει στη συσκευή λήψης, με αποτέλεσμα την απώλεια κυττάρων σημαντικών για τη διάγνωση. Με το Thin Prep Pap Test η λήψη του υλικού γίνεται με τον ίδιο τρόπο, αλλά η συσκευή λήψης ξεπλένεται μέσα στο φιαλίδιο που περιέχει το υγρό PreservCyt Solution. Έτσι όλα τα κύτταρα που λαμβάνονται από τον τράχηλο μεταφέρονται μέσα στο PreservCyt Solution, όπου και μονιμοποιούνται.

Τα συμβατικά κολποτραχηλικά επιχρίσματα εμφανίζουν ανομοιογενή επίστρωση κυττάρων, όπως και πολλαπλά στρώματα κυττάρων σε περιπτώσεις πλούσιων δειγμάτων. Ο επεξεργαστής Thin Prep 2000 αυτόματα επιστρώνει την αντικειμενοφόρο πλάκα με κύτταρα αντιπροσωπευτικά του δείγματος σε μονοεπίπεδη στιβάδα. Η επίστρωση γίνεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η μορφολογική ακεραιότητα των υπό εξέταση κυττάρων.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ THIN PREP

Μία από αυτές είναι η διεύρυνση των εξετάσεων που γίνονται στο κυτταρολογικό εργαστήριο, δεδομένου οτι καθίσταται δυνατό να γίνονται και άλλοι συμπληρωματικοί έλεγχοι από το ίδιο δείγμα. Το FDA έχει εγκρίνει την τυποποίηση του ιού των θηλωμάτων του ανθρώπου (HPV) και την ανίχνευση των βακτηρίων Chlamydia trachomatis και Neisseria gonorrhoeae με εφαρμογή τεχνικών της μοριακής βιολογίας με χρήση δείγματος απ΄ευθείας από το φιαλίδιο PreservCyt.

Επιπλέον μειώνονται οι κίνδυνοι για το προσωπικό των κυτταρολογικών εργαστηρίων. Τα δείγματα μεταφέρονται κατ΄ευθείαν στο διάλυμα PreservCyt, το οποίο έχει αντιβακτηριακή και αντιϊική δράση. Το βακτήριο Staphylococcus Aureus και ο ιός Human Immunodeficiency Virus βρίσκονται ανάμεσα στους μικροοργανισμούς που αδρανοποιεί.

Τέλος, η συλλογή όλων των κυττάρων μιας δειγματοληψίας στο φιαλίδιο με το υγρό PreservCyt προσφέρει τη δυνατότητα εύκολης και ασφαλούς μεταφοράς αν απαιτηθεί π.χ. από την επαρχία προς το εξωτερικό. Αυτό δίνει τη δυνατότητα κυτταρολογικού ελέγχου ή επανελέγχου, όποτε κριθεί αναγκαίο και κάτω από ιδανικές συνθήκες εξέτασης από τον κυτταρολόγο.

THIN PREP-PAP TEST

Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται μια καινούργια μέθοδος για τον έλεγχο των κυττάρων που λαμβάνονται από τον τράχηλο. Αυτή ονομάζεται Thin Prep Παπ Τεστ. Το δείγμα λαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο,αλλά με ένα ειδικό βουρτσάκι το οποίο τοποθετείται μέσα σε μπουκαλάκι με συντηρητικό, το υγρό Thin Prep, όπου ξεπλένεται καλά. Κατά τον τρόπο αυτό αφενός όλα τα κύτταρα που συλλέχθηκαν μεταφέρονται στο υγρό Thin Prep, αφετέρου εξασφαλίζεται η σωστή συντήρησή τους Η μέθοδος αυτή ονομάζεται Κυτταρολογία Υγρής Φάσης και εκτός από το τεστ παπανικολάου χρησιμοποιείται πλεόν και σε άλλλες εξετάσεις.

Πως γίνεται η επεξεργασία;

Το υγρό που έχει παρασκευαστεί φυγοκεντρείται και επεξεργάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε μεταφέρει τα τα κύτταρα του δείγματτος αφού τα διαχωρίσει από το αίμα και τη βλέννη για να είναι ευδιάκριτα και να μην αλληλοεπικαλύπτνται.

Τι πλεονεκτήματα έχει τελικά η μέθοδος αυτή;

Η εξέταση και η διάγνωση του δείγματος από τον κυτταρολόγο είναι πιο εύκολη και πιο αξιόπιστη. Υπολογίζεται πως η ακρίβεια στη διάγνωση μπορεί να αυξηθεί μέχρι 25%. Αυτό μας δίνει συνολική ακρίβεια της εξέτασης περίπου 90%. Το ποσοστό αυτό είναι εξαιρετικά υψηλό και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ειδικά σε περιπτώσεις παρακολούθησης προηγούμενων βλαβών του τραχήλου ή σε ασθενείς με ύποπτα ευρήματα ή ανακριβείς διαγνώσεις.

Τι άλλα πλεονεκτήματα υπάρχουν;

Στο υλικό που λαμβάνεται από τον τράχηλο της μήτρας και που προορίζεται για εξετάσεις με κυτταρολογία υγρής φάσης (thin prep) μπορεί ταυτόχρονα να πραγματοποιηθεί ανίχνευση και τυποποίηση των στελεχών του ιού των ανθώπινων θηλωμάτων, εξέταση για χλαμυδία, και άλλους λοιμογόνους παραγόντες (π.χ. μυκόπλασμα, ουρεόπλασμα, HSV κ.α).

Το τεστ μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε γυναικολογικό ιατρείο αρκεί να υπάρχει ο κατάλλληλος εξοπλισμός. δηλαδή το ειδικό βουρτσάκι και το φιαλίδιο με το ειδικό υγρό thin prep. Το υλικό μεταφέρεται στο εξειδικευμένο Κυτταρολογικό εργαστήριο το οποίο εφαρμόζει την Κυτταρολογία Υγρής Φάσης. Ένα ακόμα πλεονέκτημα της μεθόδου είναι το υλικό δεν αλλοιώνεται κατά την μεταφορά οπότε δεν επηρεάζεται η εικόνα των μελετούμενων κυττάρων.

Διαβάστηκε από: 8687 άτομα