Έναρξη του τοκετού

από τον
Αξιολογήστε το άρθρο
(0 votes)

Δύο είναι τα γεγονότα τα οποία σηματοδοτούν συνήθως την έναρξη του τοκετού. Το πρώτο είναι οι δυνατές και ρυθμικές συσπάσεις της μήτρας. Συνήθως ξεκινούν σαν πόνος στην μέση (όχι πάντα) και επεκτείνονται ταχύτατα σε όλο το σώμα της μήτρας. Η γυναίκα αισθάνεται την κοιλιά της να "πετρώνει". Οι μυς της μήτρας συσπώνται με ένταση και η γυναίκα πονάει. Όσο διαρκεί η σύσπαση και εφόσον η κεφαλή του μωρού έχει προσαρμοστεί στην λεκάνη, η γυναίκα αισθάνεται και πίεση ανάμεσα στα πόδια, στον κόλπο. Όταν υποχωρήσει η σύσπαση, υποχωρεί ο πόνος και η πίεση.

Οι ωδίνες του τοκετού έχουν σαν χαρακτηριστικά τα εξής:

  • είναι ισχυρές
  • έχουν διάρκεια περίπου 20 με 30 δευτερόλεπτα
  • έχουν περιοδικότητα, δηλαδή επαναλαμβάνονται με ρυθμό. Όταν ο ρυθμός αυτός φτάσει στα 5 λεπτά, ξεκινάμε για το Μαιευτήριο (όλη η ομάδα).

Το δεύτερο γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη του τοκετού είναι η αυτόματη ρήξη των υμένων και η έξοδος του αμνιακού υγρού. Κοινώς, έσπασαν τα νερά. Όταν συμβεί αυτό, είναι σημάδι ότι ξεκινάμε για το Μαιευτήριο. Προσοχή όμως. Εάν γίνει η ρήξη των υμένων, ξεκινάμε για το Μαιευτήριο είτε υπάρχουν είτε δεν υπάρχουν ρυθμικές συσπάσεις της μήτρας. Εάν δεν συμβεί η ρήξη, τότε ισχύει το ότι πρέπει οι συσπάσεις να εμφανίζονται ανά τουλάχιστον 5 λεπτά.

Θα προσέξατε ότι υπογραμμίσαμε την λέξη συνήθως στην πρώτη γραμμή. Ο λόγος είναι ότι:

  • αυτά τα γεγονότα αφορούν τις πρωτοτόκες. Εάν είναι η δεύτερη κλπ εγκυμοσύνη τα γεγονότα εξελίσσονται πιο γρήγορα και μπορεί να μην είναι απόλυτα σαφή όλα αυτά.
  • σε πολλές γυναίκες συμβαίνει να προχωράει η διαστολή του τραχήλου της μήτρας χωρίς να είναι ξεκάθαρες ούτε οι ωδίνες ούτε και ρήξη να έχει συμβεί. Αλλά ούτως ή άλλως η εξέταση από τον Γυναικολόγο τις τελευταίες εβδομάδες είναι πιο συχνή (2 φορές την εβδομάδα) οπότε δεν αποτελεί πρόβλημα αυτό το γεγονός.

Άλλωστε αυτό που τελικά ισχύει ακόμα και στην φύση είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες που να ισχύουν το ίδιο για όλους.

Τι πρέπει να κάνετε όταν εμφανιστεί ένα από τα δύο ή και τα δύο αυτά γεγονότα που σηματοδοτούν την έναρξη του τοκετού;

Ετοιμαστείτε με ηρεμία όπως σας έχει ήδη συμβουλεύσει η Μαία και ο γιατρός, πάρτε και την βαλίτσα με τα πράγματά σας (προαιρετικό, μπορεί να την φέρει κάποιος αργότερα) και την καρτέλα σας με τις εξετάσεις που έχετε ήδη κάνει. Δεν χρειάζεται να τρέχετε στον δρόμο με το αυτοκίνητο θέτοντας τους εαυτούς σας σε κίνδυνο. Μία πρωτοτόκος, από την ώρα που αρχίζει ο τοκετός, έχει μπροστά της κατά μέσο όρο 8 ώρες έως ότου να γεννήσει, η δευτεροτόκος λίγο λιγότερο κοκ. Οπότε δεν υπάρχει λόγος για να βιάζεστε ούτε να αγχώνεστε. Τηλεφωνείστε στον γιατρό σας ή στην Μαία σας για να την ενημερώσετε ότι ετοιμάζεστε για το Μαιευτήριο. Εκείνη θα ειδοποιήσει τον γιατρό.

Το ραντεβού σας θα γίνει στην Παραλαβή του Μαιευτηρίου. Ονομάζεται Παραλαβή γιατί εκεί "παραλαμβάνει" το Μαιευτήριο την επίτοκο. Ο σύζυγος αναλαμβάνει να υπογράψει τα σχετικά έγγραφα στην Γραμματεία. Εκείνη την ώρα επιλέγει και το δωμάτιο που έχετε συμφωνήσει από πριν. Η γυναίκα, οδηγείται σε χώρο που δεν επιτρέπεται πλέον η είσοδος των συνοδών. Η Μαία σας, σας παίρνει αίμα για τις απαραίτητες εξετάσεις και σας τοποθετεί φλεβοκαθετήρα ώστε να λαμβάνετε ενδοφλέβια πια ισότονο διάλυμα ορού. Αφού τελειώσουν τα απαιτούμενα της προετοιμασίας, πηγαίνετε στο δωμάτιο της Αίθουσας Τοκετών και στην κοιλιά σας εφαρμόζεται ο καρδιοτοκογράφος, η συσκευή που καταγράφει την καρδιακή συχνότητα του μωρού, την ένταση και την συχνότητα των συσπάσεων της μήτρας.

Διαβάστηκε από: 9198 άτομα
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Φυσιολογικός τοκετός Στάδια του Τοκετού »