Παραμονή στο Μαιευτήριο

από τον
Αξιολογήστε το άρθρο
(0 votes)

Η παραμονή στο Μαιευτήριο στην χώρα μας είναι 4ήμερη. Την 5η ημέρα η μήτέρα και το μωρό παίρνουν το εξιτήριό τους, ο καθένας από τον γιατρό του, η μητέρα από τον Γυναικολόγο και το παιδί από τον Παιδίατρο. Στην διάρκεια αυτών των ημερών η μητέρα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί από την υπεύθυνη Μαία σε πάρα πολλά πράγματα που θα την βοηθήσουν όταν θα βρίσκεται μόνη στο σπίτι με το μωρό της.

Η ενημέρωση για τον θηλασμό ξεκινά από την ημέρα του τοκετού. Την ίδια ημέρα γίνονται και οι πρώτες προσπάθειες θηλασμού. Δεν χρειάζεται να σας αγχώσει πρόσθετα το γεγονός ότι μπορεί να μην επαρκεί η ποσότητα γάλακτος για το μωρό. Με το πέρασμα των ωρών και με την συνεχιζόμενη προσπάθεια ο μαστικός αδένας ξεκινά την παραγωγή γάλακτος. Τα κριτήρια του αν χόρτασε το μωρο ή όχι είναι έμμεσα αλλά ενδεικτικά. Εάν το μωρό στα μεσοδιαστήματα του θηλασμού κοιμάται έστω και για 2-3 ώρες σημαίνει ότι έφαγε ικανοποιητικά. Επίσης η θρέψη του αποδεικνύεται και από τις αλλαγές πάνας. Εφόσον τρώει παράγει και υπολείμματα. Είναι απόλυτα φυσικό να χάνει βάρος τις πρώτες ημέρες της ζωής. Όλοι το πάθαμε αυτό. είναι το στάδιο προσαρμογής του στον κόσμο. Μην έχετε ανυπομονησία να το δείτε να θηλάζει σαν κάποιο μωρό που έχετε υπόψη σας. Μην ξεχνάτε ότι μόλις γεννήθηκε, χρειάζεται χρόνο προσαρμογής.

Το άγχος της μητέρας για το νεογέννητο μωρό της και η εστίαση της προσοχής της σε αυτό συνήθως την οδηγεί στο να παραμελήσει έστω και για λίγο τον εαυτό της. Εκεί ερχόμαστε εμείς να της θυμήσουμε τι θα πρέπει να κάνει ή τι αμέλησε να κάνει λόγω κούρασης, αϋπνίας, έντασης. Το πρώτο που θα πρέπει να κάνει είναι να μην είναι ξαπλωμένη στο κρεβάτι για ώρες. Δεν είναι ασθενής ούτε θεωρείται ασθενής μία γυναίκα επειδή γέννησε. Παίρνει μεν κάποια φάρμακα (αντιβιοτικό, μητροσύσπαση και σποραδικά παυσίπονο) αλλά αυτά δεν αφορούν ασθένεια. Αντιθέτως μετατρέπει τον εαυτό της σε ασθενή όσο βρίσκεται ξαπλωμένη στο κρεβάτι. Εάν έχει το μωρό της μαζί της στο δωμάτιο είναι καλό να προσαρμόσει το ωράριο του ύπνου της με το ωράριο του μωρού της. Αυτό βέβαια είναι δύσκολο να γίνει στο Μαιευτήριο αλλά μπορεί να γίνει όταν επιστρέψει στο σπίτι. Το δωμάτιο στο Μαιευτήριο αλλά και στο σπίτι πρέπει να αερίζονται. Η συμβουλή αυτή είναι και δική μας και των Παιδιάτρων όσον αφορά το μωρό. Ειδικά για το μωρό οι Παιδίατροι είναι επιτακτικοί στο θέμα αυτό για την αποφυγή λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Η παραμονή των 4 ημερών στο Μαιευτήριο δεν έχει να κάνει με την μητέρα αλλά με το παιδί. Οι Παιδίατροι θέλουν να είναι σίγουροι για την υγεία του κάθε παιδιού πριν αυτό μετακινηθεί από τον χώρο του Μαιευτηρίου. οι πρώτες εξετάσεις του μωρού είναι καθορισμένες και γίνονται με ευλαβική ακρίβεια χωρίς την παραμικρή παρέκλιση. Αυτό είναι απόλυτα σεβαστό από όλους μας. Κανείς ποτέ δεν έχει αμφισβητήσει την ορθολογική τήρηση των κανόνων της Παιδιατρικής. Τα μωρά σε ολόκληρο τον Κόσμο, λόγω της αδυναμίας συνεννόησης μαζί τους θεωρούνται εξαιρετική περίπτωση και απαιτούν ακόμα μεγαλύτερη προσοχή.

Οι γονείς είναι αυτοί που στο Μαιευτήριο θα καθορίσουν την συχνότητα των επισκέψεων και τον αριθμό των επισκεπτών. Αυτό μπορεί να γίνει και σε συνεννόηση με τους πιθανούς "συγκάτοικους" εάν το δωμάτιο διαθέτει περισσότερα κρεβάτια. Ή συγκέντρωση πολλών ανθρώπων σε ένα μικρό χώρο όπως το δωμάτιο ενός Μαιευτηρίου λογικό είναι δυνητικά να μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μετάδοσης ιώσεων. Μπορείτε να το διαχειριστείτε και να το καταδείξετε με ευγενικό τρόπο. Αυτά άλλωστε είναι γνωστά σε όλους και τα σέβονται όλοι.

Ο νεογνικός ίκτερος είναι μία φυσιολογική κατάσταση. Είναι η μοναδική περίπτωση που ένας υγιής άνθρωπος δικαιολογείται να εμφανίσει ίκτερο. η εμφάνισή του είναι καθολκή (αφορά όλα τα μωρά) και αφορά την προσαρμογή παραγόντων του αίματος στις νέες συνθήκες (διακοπή της αναπνοής από το αίμα της μητέρας μέσω του ομφαλίου λώρου και έναρξη της αναπνοής από τους πνεύμονες). Ο βαθμός της αύξησης της χολερυθρίνης διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Έτσι άλλα μωρά εμφανίζουν ίκτερο σε μικρά επίπεδα και άλλα μωρά σε μεγάλα επίπεδα. Ειδικά για τα μωρά που θα εμφανίσουν ίκτερο σε μεγάλα επίπεδα η παραμονή στο Μαιευτήριο ίσως παραταθεί για λίγο. Δεν είναι μία κατάσταση που θα πρέπει να σας ανησυχεί. Πρόκειται για μία φυσιολογική διαδικαδία προσαρμογής του οργανισμού στις νέες συνθήκες.

Διαβάστηκε από: 6645 άτομα
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Στάδια του Τοκετού Kαισαρική Τομή »