Ινομυώματα

από τον
Αξιολογήστε το άρθρο
(0 votes)

Τα ινομυώματα είναι μορφώματα της μήτρας τα οποία λόγω του ότι ορμονικά εξαρτώνται από τα οιστρογόνα, μεγαλώνουν όσο η γυναίκα έχει έμμηνο ρύση.

Η απόφαση για χειρουργείο εξαρτάται από τα παρακάτω:

Από την θέση του ινομυώματος. Ινομυώματα που μεγαλώνουν μέσα στην μήτρα μπορούν να προκαλέσουν:

  • δυσκολίες στην γονιμότητα της γυναίκας, δυσκολίες στην σύλληψη
  • αποβολή κύησης
  • αποκολλήσεις σάκου στην εγκυμοσύνη με αιμορραγία

Ινομυώματα που μεγαλώνουν στον τράχηλο της μήτρας προκαλούν πόνο και λόγω του ότι πιέζουν την ουροδόχο κύστη προκαλούν συχνουρία και πόνο στην περιοχή της κύστης. Ινομυώματα που μεγαλώνουν στα πλάγια της μήτρας (ενδοσυνδεσμικά) προκαλούν πόνο, πίεση στα γειτονικά όργανα και διαταραχές στην αιμάτωση της μήτρας.

Από το μέγεθος του ινομυώματος: η ανάπτυξη του ινομυώματος οδηγεί σε διαταραχή της φυσιολογικής ανατομίας της μήτρας με επακόλουθο όλα τα παραπάνω προβλήματα. Εάν το ινομύωμα παραμορφώνει την κοιλότητα της μήτρας ή προβάλλει στην κοιλότητα της μήτρας τότε θα εμφανιστούν διαταραχές του κύκλου (αδυναμία διακοπής της περιόδου, συνεχή αιμόρροια, μεγάλη αιμορραγία, επαναλαμβανόμενη εμφάνιση αίματος). Ο οργανισμός αδυνατεί να διατηρήσει την φυσιολογική λειτουργία της μήτρας με αποτέλεσμα όλα τα παραπάνω.

Οι διαταραχές του ενδομητρίου οι οποίες οδηγούν σε συνεχή, μικρή ή μεγάλη απώλεια αίματος, θα οδηγήσουν σε πτώση του αιματοκρίτη. Πολλές γυναίκες καταφεύγουν σε λήψη σιδήρου γιατί υπάρχει η γενική αντίληψη ότι αν κάποιος έχει χαμηλό αιματοκρίτη πρέπει να παίρνει σίδηρο. Η αντίληψη αυτή είναι λάθος. Στην περίπτωση που υπάρχει ινομύωμα και συνεχής απώλεια αίματος, εάν δεν αντμετωπιστεί το αίτιο της αιμορραγίας η χορήγηση σιδήρου είναι μάταιη. Η πτώση του αιματοκρίτη (δηλαδή η μείωση του αριθμού ερυθροκυττάρων στο αίμα) οδηγεί σε μείωση της παροχής οξυγόνου στα όργανα. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι:

Από την μείωση της οξυγόνωσης του εγκεφάλου:

  • Μειωμένη αντίληψη
  • Μειωμένα αντανακλαστικά
  • Δυσκολίες σκέψης, έκφρασης
  • Δυσκολίες κατανόησης
  • Ζάλη, ίλιγγος, αδυναμία, λιποθυμικές τάσεις, αστάθεια

Από την μείωση του οξυγόνου στα άλλα όργανα:

Σταδιακή μείωση της λειτουργικότητας πρώτα των πιο ευαίσθητων οργάνων (νεφροί) και σταδιακά όλων των υπόλοιπων. Μόνιμη ταχυκαρδία, δυσκολίες στην αναπνοή και πολλά άλλα.

Μία παρένθεση: μία πτώση του αιματοκρίτη μπορεί να είναι η πρώτη εκδήλωση ενός σοβαρού αιματολογικού νοσήματος. Μην καταφεύγετε στην εύκολη λύση του σιδήρου εάν πρώτα δεν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, κατά προτίμηση Αιματολόγο.

adamismd_oinomoiwmata

Η χειρουργική αντιμετώπιση των ινομυωμάτων είναι κατά κανόνα η αφαίρεσή τους. Η επέμβαση γίνεται και λαπαροσκοπικά (μέχρι ένα μέγεθος). Προτειμόμενη μέθοδος είναι η Ρομποτική Χειρουργική με την οποία μπορούμε να αφαιρέσουμε οποιοδήποτε ινομύωμα οποιουδήποτε μεγέθους και να επανασυρράψουμε την μήτρα η οποία αποκαθίσταται πλήρως μετά από λίγους μήνες. Εάν μία γυναίκα επιθυμεί να κάνει οικογένεια, καλό είναι να αφαιρέσει το ινομύωμα ώστε να έχει μπροστά της και διαθέσιμο χρόνο ανάρρωσης πριν την προσπάθεια. Σκοπός της σύγχρονης Χειρουργικής είναι να διατηρηθεί η μήτρα με κάθε θυσία όσο η γυναίκα το επιθυμεί. Αποφεύγουμε να αφαιρέσουμε την μήτρα γιατί παίρνουμε υπόψη μας την ψυχολογία μίας γυναίκας που επιθυμεί να αισθάνεται το σώμα της ακέραιο.

Εάν τα ινομυώματα είναι πολλά, μεγάλου μεγέθους και ουσιαστικά «εξαφανίζουν» την μήτρα, τότε είναι πιθανό να αφαιρεθεί η μήτρα. Η έγκαιρη αντιμετώπιση των ινομυωμάτων όσο αυτά έχουν ένα καλό μέγεθος, άσχετα αν είναι πολλά, σώζει την μήτρα. Αν παραμεληθούν, τα πράγματα γίνονται δύσκολα. Αρκεί να σκεφτεί κάποιος ότι το σώμα της μήτρας (χωρίς τον τράχηλο) είναι μόλις 4 εκατοστά! Γίνεται εύκολα κατανοητό γιατί κινδυνεύει η μήτρα αν κουβαλάει επάνω της 3-4 ινομυώματα συνολικού μεγέθους πολύ μεγαλύτερου από την ίδια.

Ο χρόνος παραμονής στο Νοσοκομείο είναι συνήθως 24 ώρες. Αν η ασθενής προσήλθε με χαμηλό αιματοκρίτη, μπορεί να παραμείνει λίγο περισσότερο μέχρι ο αιματοκρίτης να αρχίσει να αποκαθίσταται.

Στην ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα να ξαναδημιουργηθούν ινομυώματα, η απάντηση είναι ναι, υπάρχει αυτή η πιθανότητα δυστυχώς.

Στην εμμηνόπαυση και εφόσον τα ινομυώματα δεν προκαλούν συμπτώματα (και συνήθως δεν προκαλούν) δεν αφαιρούμε τα ινομυώματα. Μόνο αν υπάρχει κάτι άλλο που προκαλεί παθολογία στην μήτρα τότε γίνεται χειρουργείο για το αίτιο.

Διαβάστηκε από: 13356 άτομα
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Απόφαση Χειρουργείου Χαλάρωση του κόλπου »