Χαλάρωση του κόλπου

από τον
Αξιολογήστε το άρθρο
(0 votes)

Η χαλάρωση του κόλπου είναι μία κατάσταση που οφείλεται σε χαλάρωση των συνδέσμων που συγκρατούν τον κόλπο στην φυσιολογική του θέση. Επιβαρυντικός παράγοντας είναι ο αριθμός φυσιολογικών τοκετών και ο βαθμός δυσκολίας τους. Βέβαια παίζει ρόλο και η ποιότητα των ιστών αφού είναι διαφορετική σε κάθε άνθρωπο και οι ατομικές συνήθειες της κάθε γυναίκας.

Τα μέτρα που μπορεί να πάρει μία γυναίκα για να αναστείλει ή έστω να καθυστερήσει την χαλάρωση είναι:

  • Να αποφύγει την καθιστική ζωή
  • Να διατηρήσει φυσιολογικό σωματικό βάρος
  • Γυμναστική των μυών λεκάνης-γοφών σε συνεννόηση με γυμναστή
  • Να αποφεύγει να σηκώνει βάρη (καναπέδες κλπ)

Ότι μπορεί να γίνει πάνω στον τομέα άθληση-γύμναση ωφελεί και προλαμβάνει την εμφάνιση χαλάρωσης.

Εάν η χαλάρωση αφορά το πρόσθιο τοίχωμα του κόλπου (κυστεοκήλη) τότε η γυναίκα αισθάνεται «μπούκωμα» όπως το περιγράφει. Η ταυτόχρονη πτώση της κύστης θα δημιουργήσει διαταραχές στην ούρηση, απώλειες ούρων στην προσπάθεια (σε βήχα, γέλιο, όταν ανεβαίνει σκάλες, όταν σηκώνει βάρος). Εάν χειροτερέψει μπορεί να προκαλέσει:

  • Είτε ακράτεια
  • Είτε αδυναμία ούρησης

Η κυστεοκήλη αν συνδυάζεται με χαλάρωση και του οπίσθιου τοιχώματος του κόλπου (ορθοκήλη) ονομάζεται κυστεο-ορθοκήλη.

adamismd_xalarwsi-kolpou

Η επέμβαση που γίνεται είναι πλαστική αποκατάσταση του κόλπου και επαναφορά των οργάνων στην φυσιολογική τους θέση. Η επέμβαση γίνεται εξωτερικά δηλαδή μέσα από τον κόλπο. Η νοσηλεία διαρκεί ανάλογα με την βαρύτητα της χαλάρωσης από 1 έως 4 ημέρες. Το αποτέλεσμα είναι να φύγει το αίσθημα μπουκώματος, να αποκατασταθεί η φυσιολογική τάση του κόλπου και η ουρήθρα να επανέλθει στην φυσική της θέση. Τα ράμματα που χρησιμοποιούνται είναι πάντοτε απορροφήσιμα από τον οργανισμό οπότε εξαφανίζονται μόνα τους μετά από λίγο καιρό. Η αποκατάσταση είναι ταχεία, σύντομα η γυναίκα επιστρέφει στις συνηθισμένες ασχολίες της.

Εάν υπάρχει πρόπτωση μήτρας τότε προβαίνουμε σε αφαίρεσή της από τον κόλπο. Η επέμβαση συνδυάζεται με πλαστική αποκατάσταση του κόλπου, διόρθωση της γωνίας της ουρήθρας και στήριξη των συνδέσμων ώστε να αποφευχθεί η επανεμφάνιση χαλάρωσης. Η νοσηλεία διαρκεί 4 ημέρες. Η αποκατάσταση είναι πλήρης.

Ο τύπος της επέμβασης καθορίζεται πάντα από την βαρύτητα του προβλήματος. Όσο πιο μικρό το πρόβλημα τόσο λιγότερη είναι και η παρέμβασή μας. Εάν χρειαστεί πρόσθετη στήριξη η ουρήθρα ώστε να μην υπάρχει απώλεια ούρων αυτό γίνεται με κολπική ταινία στήριξης. Πρόκειται για μία απλή μέθοδο η οποία γλυτώνει την γυναίκα από παραπανίσιες χειρουργικές επεμβάσεις. Εάν το πρόβλημα διορθώνεται με την τοποθέτηση ταινίας η νοσηλεία είναι μερικές ώρες.

Διαβάστηκε από: 9937 άτομα
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ινομυώματα