Εμφάνιση της περιόδου

από τον
Αξιολογήστε το άρθρο
(1 Vote)

Πότε εμφανίζεται η περίοδος στα νέα κορίτσια; Εξαρτάται από την χρονική στιγμή που ο άξονας όπως λέγεται θα είναι ώριμος για να αντεπεξέλθει στην εμφάνισή της. Άξονα λέμε τα κέντρα που συνεργάζονται για την εμφάνιση της περιόδου και είναι αναφορικά ο υποθάλαμος, η υπόφυση και οι ωοθήκες. Σημασία δεν έχει βέβαια η απόλυτη γνώση του τι είναι το καθένα από αυτά αλλά το ότι η εμφάνιση της περιόδου είναι μία πολύπλοκη διαδικασία.

Η ηλικία που θα εμφανιστεί η περίοδος στα κορίτσια δεν είναι ίδια φυσικά για όλα. Διαφέρει σημαντικά και όπως είπαμε εξαρτάται από το πότε θα ωριμάσει ο άξονας. Έτσι μπορεί να υπάρχει χρονική διαφορά, ακόμα και χρόνια μέχρι να εμφανιστεί η περίοδος σε κορίτσια της ίδιας παρέας. Είναι αυτό παθολογικό; Όχι βέβαια. Συνήθως τα κορίτσια μίας οικογένειας εμφανίζουν την περίοδο περίπου στην ηλικία που την εμφάνισε η μητέρα τους. Άρα οι φίλες δεν είναι μέτρο σύγκρισης.

Αλλά ούτε και αυτό είναι απόλυτο αφού πολλοί παράγοντες μπορούν να την επηρεάσουν. Όπως πχ το βάρος του σώματος. Αυτό ειδικά πρέπει να είναι ιδανικό για το ύψος του κοριτσιού ώστε να μπορέσει να εμφανιστεί η περίοδος. Κορίτσια τα οποία είναι εξαιρετικά αδύνατα θα αργήσουν να την δουν. Ποιο είναι όμως το ιδανικό σωματικό βάρος; Όχι φυσικά αυτό που έχουμε εμείς οι γονείς στο μυαλό μας. Το ιδανικό σωματικό βάρος καθορίζεται από ειδικούς πίνακες ανάλογα με το ύψος και το φύλο. Δεν εξαρτάται σε καμμία περίπτωση από τις διατροφικές συνήθειες του τόπου που ζούμε ή της οικογένειας που ανήκουμε.

Σπουδαίο ρόλο στον σωστό έλεγχο του βάρους έχει ο παιδίατρος ο οποίος θα προλάβει οποιεσδήποτε απότομες μεταβολές ή υπερβολές έτσι ώστε ένα παιδί να μπει με τις καλύτερες προϋποθέσεις στην εφηβεία. Άς μην ξεχνάμε ποτέ σαν γονείς ότι κάποια πιστεύω μας μπορεί να βλάψουν τον ψυχισμό των παιδιών μας που αν μη τι άλλο είναι ο σημαντικότερος παράγοντας της εξέλιξης ενός εφήβου. Δεν είναι ούτε οι επιδόσεις στο σχολείο ούτε οι επιδόσεις στον αθλητισμό ή την μουσική.

Διαβάστηκε από: 8930 άτομα
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αλλαγές στο σώμα Ήρθε η περίοδος »