Ήρθε η περίοδος

από τον
Αξιολογήστε το άρθρο
(1 Vote)

Η πρώτη περίοδος σίγουρα θα ανησυχήσει ένα κορίτσι, περισσότερο μάλιστα αυτό που δεν πρόλαβε να ενημερωθεί ή τέλος πάντων δεν ενημερώθηκε για κάποιους λόγους. Η μητέρα είναι αυτή που επιφορτίζεται το βάρος της ενημέρωσης. Ούτε η γιαγιά ούτε η θεία ούτε οι φίλες. Η μητέρα πρέπει να είναι αυτή που θα αναλάβει τον ρόλο αυτό γιατί της ανήκει και με τον τρόπο αυτό θα δημιουργήσει τις βάσεις για μία πιο «ενήλικη» σχέση με το παιδί της. Ο ρόλος της μητέρας εδώ είναι κυρίαρχος.

Το τι πρέπει να κάνει ένα κορίτσι όταν έχει περίοδο δεν διαφέρει από αυτά που κάνει η μητέρα της. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι η ψυχολογία του κοριτσιού που βλέπει την παιδική ζωή να φαντάζει μακρινή και χρειάζεται στήριγμα. Είναι στο χέρι σας να την στηρίξετε και να την προστατεύσετε. Να της δώσετε να καταλάβει πόσο φυσιολογική είναι η λειτουργία αυτή για την ζωή ενός κοριτσιού και ότι τίποτα δεν αλλάζει στην ζωή της. Εξηγείστε του με υπομονή όλες τις λεπτομέρειες για το κάθε πότε θα εμφανίζεται τι θα προκαλεί και όλα αυτά που έχετε αποκομίσει από την δική σας εμπειρία.

Είναι μάλιστα πολύ πιθανό μετά την εμφάνιση της περιόδου το κορίτσι σας να αργήσει πολύ καιρό ή και χρόνια μέχρι να ξαναδεί περίοδο. Αυτό είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό και σχετίζεται με την ωριμότητα των κέντρων του οργανισμού που ελέγχουν την εμφάνισή της. Έτσι ενώ μερικά κορίτσια έχουν περίοδο κάθε μήνα άλλα μπορεί να διαπιστώσουν ότι περνούν μήνες μέχρι να δουν περίοδο. Αυτό δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας.

Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε ειδικό;

Αυτή είναι μία ερώτηση που θέλει πολλή συζήτηση. Κάθε στιγμή μπορείτε να συμβουλευτείτε τον ειδικό. Ακόμα και για να λύσετε απορίες σας. Δεν υπάρχει κανόνας για το πότε πρέπει να συμβουλευτούμε κάποιον και ιδιαίτερα έναν ειδικό. Η γνώμη του είναι πολύ πιο έγκυρη από τα άρθρα που διαβάσατε σε ένα περιοδικό. Γιατί αυτό; Μα απλούστατα γιατί ένα άρθρο ακόμα κι αν προέρχεται από ειδικό, αναφέρεται στο σύνολο και όχι στον έναν. Για να γίνω πιο σαφής θα σας πω ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και ένα πρόβλημα που τον απασχολεί ή μία απορία που έχει δεν σημαίνει ότι θα πάρει την ίδια απάντηση με κάποιον που μπορεί να έχει παρόμοιο πρόβλημα. Και αυτό γιατί δεν είναι ο ίδιος άνθρωπος. Ειδικοί Αναπτυξιολόγοι υπάρχουν σε όλα τα Νοσοκομεία και είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον να ελέγξουν οποιοδήποτε παιδί, αγόρι ή κορίτσι εάν παραστεί ανάγκη.

Αυτά που πιο πολύ θα πρέπει να προσέξετε σε ένα κορίτσι είναι αν έχει αναπτύξει τριχοφυϊα στην γεννητική περιοχή και στις μασχάλες και φυσικά αν έχει αναπτυχθεί το στήθος του. Αυτά τα δύο γεγονότα προηγούνται της περιόδου, σηματοδοτούν την ωρίμανση του εγκεφάλου και προετοιμάζουν τους γονείς και το κορίτσι για την εμφάνιση της περιόδου.

Διαβάστηκε από: 8205 άτομα
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Εμφάνιση της περιόδου Yγιεινή ευαίσθητης περιοχής »