Πρόληψη

από τον
Αξιολογήστε το άρθρο
(1 Vote)

Φτάνοντας στην ηλικία αυτή το μυαλό της γυναίκας αλλά και κάθε ανθρώπου πρέπει να είναι στην πρόληψη. Το σώμα μας χρειάζεται και να το προσέχουμε και να το φροντίζουμε. Η φροντίδα βέβαια είναι προσωπικό θέμα του καθενός και ανάλογα με τις δυνατότητές του μπορεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες.

Η κίνηση είναι το άλφα και το ωμέγα για την υγεία του σώματος. Η ακινησία και η καθιστική ζωή από μόνα τους μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στον σκελετό χωρίς να υπάρχει ούτε ένας επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας. Οι αρθρώσεις "ξεμαθαίνουν" να λειτουργούν σωστά και σε συνδυασμό με την γήρανση των ιστών θα εμφανίσουν προβλήματα που θα εκδηλωθούν είτε σαν χρόνιοι πόνοι είτε σαν δυσκινησία με αποτέλεσμα το σώμα να ταλαιπωρείται και σε απλές καθημερινές κινήσεις. Μία σωστή πρακτική είναι το περπάτημα, αν είναι δυνατόν και γρήγορο περπάτημα με αθλητικά παπούτσια. Οι αρθρώσεις πρέπει να λειτουργούν σωστά καθημερινά και φυσικά όχι στα όριά τους. Ξεκινώντας με το περπάτημα με τον καιρό θα δείτε ότι έχετε αντοχές και για πεζοπορίες οπότε θα μπορείτε να χαρείτε μία εκδρομή και να θαυμάσετε τον τόπο που επισκέπτεστε. Όλα αυτά πρέπει να ξεκινούν από την ηλικία αυτή συστηματικά.

Η φροντίδα της διατροφής είναι ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο στην πρόληψη. Μία από τις αλλαγές που φέρνει μαζί της η εμμηνόπαυση είναι η μείωση του μεταβολισμού. Εάν δεν μειώσετε λοιπόν ταυτόχρονα την πρόσληψη τροφής σε ποσότητα και ταυτόχρονα δεν κινείστε μοιραία θα αυξηθεί το σωματικό βάρος. Όλα μετά θα αποτελούν κομμάτιαένός φαύλου κύκλου. Η αύξηση βάρους θα φέρει δυσκινησία, η δυσκινησία θα αναγκάσει τον άνθρωπο να μειώσει τις δραστηριότητές του, η μείωση δραστηριοτήτων θα φέρει μεγαλύτερη αύξηση του βάρους κ.ο.κ. Μέσα σε λίγα χρόνια και χωρίς να το καταλάβετε πώς συνέβη θα διαταραχτεί ο μεταβολισμός των υδατανθράκων (κίνδυνος για σακχαρώδη διαβήτη), θα εμφανιστούν προβλήματα από τις φλέβες των ποδιών αρχικά (κίνδυνος για φλεβική ανεπάρκεια) με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το έργο της καρδιάς (κίνδυνος για καρδιαγγειακά προβλήματα) που με την σειρά του θα οδηγήσει σε διαταραχές οξυγόνωσης (αναπνευστικό, σωστή λειτουργία όλων των οργάνων).

Η επίπτωση της αύξησης του σωματικού βάρους θα είναι να επισπεύσει την εμφάνιση όλων των παραπάνω προβλημάτων. Εάν υπήρχε μάλιστα και κάποιος επιβαρυντικός παράγοντας από νεότερη ηλικία τότε κάποιο πρόβλημα θα εμφανιστεί πολύ σύντομα. Η διαταραχή κάποιων παραγόντων στο αίμα, όπως θα φανεί από τις εξετάσεις αίματος, θα είναι αρχικά μία προειδοποίηση από το σώμα ότι κάτι δεν λειτουργεί πλέον σωστά. Εάν αυτή η προειδοποίηση περάσει ανεκμετάλλευτη και το πρόβλημα εμφανιστεί τότε μπορεί να βρεθείτε να λαμβάνετε μία θεραπεία που σπάνια διακόπτεται λόγω της ηλικίας και της προσωπικής επιλογής. Συχνά, επειδή ένας άνθρωπος λαμβάνει ένα φάρμακο, συνηθίζει να αφήνεται στην βοήθεια του φάρμακου με αποτέλεσμα να αμελεί και πάλι το σώμα του και την φυσική του κατάσταση. Στην περίπτωση αυτή το φάρμακο δεν θεραπεύει, απλά παρατείνει ή επιβραδύνει την επιδείνωση μίας προδιαγεγραμμένης κατάστασης που θα είναι η εμφάνιση επιπλέον προβλημάτων που με την σειρά τους θα απαιτούν και αυτά κάποια επιπρόσθετη φαρμακευτική θεραπεία.

Πριν φτάσει κανείς σε αυτό τοαδιέξοδο καλό είναι να σκεφτεί από την αρχή τις επιλογές που διαθέτει γιατί διαθέτει επιλογές αρκεί να τις κάνει πραγματικότητα όσο το δυνατόν νωρίτερα στη ζωή του.

Στα πλαίσια του γεννητικού συστήματος που μας αφορά σαν ειδικότητα, θα πρέπει εφόσον δεν υπάρχει κάποιος άλλος επιβαρυντικός παράγοντας να γίνεται ένας ετήσιος τακτικός έλεγχος. Αυτός περιλαμβάνει:

  • Γυναικολογική εξέταση. Ο Γυναικολόγος σας εξετάζει κλινικά και διαπιστώνει οποιεσδήποτε αλλαγές συνέβησαν στην διάρκεια του έτους. Εάν χρειαστεί θα σας κατευθύνει να κάνετε επιπλέον εξετάσεις.
  • Το τεστ Παπανικολάου (thin prep). Μας δίνει λεπτομερή εικόνα της κατάστασης των κυττάρων του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας και έμμεσα και του ενδομητρίου. Το σωστό είναι να λαμβάνεται από τον Γυναικολόγο στα πλαίσια της ετήσιας εξέτασης.
  • Μαστογραφία. Η μαστογραφία μας δίνει μία εικόνα για την κατάσταση του στήθους και μπορεί να συνδυαστεί με υπερηχογράφημα μαστών. Η πρώτη μαστογραφία γίνεται στην ηλικία των 38 ετών και χρησιμοποιείται σαν μαστογραφία αναφοράς και για σύγκριση φυσικά.
  • Υπερηχογράφημα πυέλου. Με αυτό ελέγχουμε τα έσω γεννητικά όργανα και τις πιθανές αλλαγές σε αυτά σε ετήσια βάση
  • Μέτρηση οστικής πυκνότητας. Γίνεται μία φορά τον χρόνο και αφορά την κατάσταση των οστών. Καλό είναι να γίνεται στο ίδιο σημεί κάθε χρόνο ώστε να μπορεί να συγκριθεί με τις προηγούμενες μετρήσεις.

Σημαντικό είναι να μην αμελείτε το σώμα σας και φυσικά να μην θορυβείστε από αυτά που ακούτε στον φιλικό σας κύκλο. Επειδή τα περισσότερα προβλήματα υγείας του ανθρώπου φαίνεται ότι έχουν να κάνουν με την γενετική προδιάθεση του καθενός, καλόείναι να γνωρίζετε ποια είναι αυτά τα πιθανά προβλήματα που υπάρχουν στην δική σας οικογένεια και μόνο σε αυτήν και να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας για τις πιθανότητες να το εμφανίσετε και εσείς. Τα προβλήματα των φιλικών προσώπων μπορεί να σας επηρεάζουν ψυχολογικά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και κολλητικά. Η σωστή ενημέρωση στις περιπτώσεις αυτές είναι ο καλύτερος βοηθός.

 

Διαβάστηκε από: 7629 άτομα
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Κνησμός & εμμηνόπαυση »